V predošlom príspevku sme si prešli základy prevádzky a údržby gramofónu. Mať dokonale nastavený gramofón s kvalitnou prenoskou stále až tak úplne nestačí. Ďalšou dôležitou súčasťou pre kvalitný posluch je priebežná a dôkladná starostlivosť, ktorú by sme mali vinylovej platni dopriať.

LP platňa si síce vyžaduje istú starostlivosť, no pri dodržaní niektorých zásad môže zvukový záznam pretrvať v podstate doslova celú večnosť.

Pokiaľ sme si zadovážili nový prírastok do zbierky v antikvariáte alebo sme si zakúpili novú platňu v obchode, v prvom rade by sme mali platňu dôkladne vyčistiť. Nielen bazárové vinyly, ale aj nové platne sú bohužiaľ, aj keď to častokrát na prvý pohlaď ani nevidieť, doslova zamorené rôznymi nečistotami ako je prach, mastnota alebo pri nových aj pozostatky po lisovaní, ktoré tvoria mikro čiastočky vinylu ukryté v drážkach.

Mokré čistenie

Pre mokré čistenie máme k dispozícii viacero typov tzv. práčok vinylových platní. Najbežnejšie a samozrejme najmenej účinné sú klasické „ručné“ práčky, pri ktorých je platňa vyčistená len povrchne a následne pri schnutí ostáva významné množstvo nečistôt naďalej v drážke. Použitie tohto typu prania síce má k dokonalosti veľmi ďaleko, ale určite je to lepšie ako platňu vôbec nevyprať.

Vyšším levelom sú vákuové práčky, pri ktorých je bezprostredne po ručnom čistiacom procese zbytková kvapalina spolu s nečistotami z povrchu platne odsaná. S týmto typom práčky sa dajú dosiahnuť pomerne dobré výsledky.

V súčasnosti predstavuje najefektívnejšie čistenie použitie špeciálnej ultrazvukovej práčky LP platní. Tu prebieha proces čistenia a odsania kvapaliny a následné sušenie automaticky, pričom všetky spomenuté fázy sú technologicky a hlavne funkčne podstatne efektívnejšie ako pri vákuových pračkách. Pri tomto type práčky sú v súčasnosti výsledky čistenia na najvyššej úrovni.

V našej predajni ponúkame službu čistenia vinylov na oceneniami ovenčenej ultrazvukovej práčke Audio Desk Systeme Gläss Vinyl Cleaner Pro X. Naviac, pri objednávke platní cez náš e-shop elpecko.sk vám platne v prípade záujmu vyčistíme za zvýhodnenú cenu a domov vám už prídu krásne vyčistené, aby ste si ich mohli hneď naplno užívať.

Ultrazvuková práčka ADS Gläss Vinyl Cleaner Pro

Suché čistenie

Na tento typ čistenia používame dôverne známu kefku s jemných uhlíkových vlákien. Dobrá kefka predstavuje základné príslušenstvo pre odstránenie povrchových nečistôt z povrchu vinylovej platne a taktiež do značnej miery eliminuje statický náboj z povrchu vinylu.

Čistiaca kefka Thorens Brush Carbon

Používanie kefky by malo byt samozrejmosťou vždy pred prehratím každej strany platne.

Ďalším dôležitým krokom pre zachovanie čistoty je samotná manipulácia s platňou a taktiež aj jej následné uskladnenie. Vyčistenú platňu nikdy neodkladáme do pôvodného vnútorného obalu, ktorý býva väčšinou plný drobných nečistôt. V neposlednom rade väčšina výrobcov používa aj pri nových platniach absolútne nevhodné papierové obaly, ktoré predstavujú to najlacnejšie riešenie. Papierové obaly prispievajú vo veľkej miere ku vzniku statického náboja na povrchu platne a zvyčajne obsahujú aj jemný celulózový prach, ktorý vinylu určite neprospieva. Nevhodný vnútorný obal dokáže spôsobiť aj celkom nepekné povrchové škrabance.

Platne teda ukladáme vždy do nového vnútorného antistatického obalu. Pre tých, ktorí chcú starostlivosť o svoju zbierku platí dotiahnuť do dokonalosti a chrániť aj samotný vonkajší obal, ktorý po grafickej stránke často krát predstavuje umelecké dielo, sú v ponuke aj vonkajšie ochranné obaly. Osvedčené typy vnútorných a vonkajších obalov nájdete samozrejme aj v ponuke na našom e-shope.

Ponuka antistatických vnútorných a vonkajších obalov

Pri fyzickej manipulácií s platňou treba dbať na opatrnosť. Platí jednoduché pravidlo, že platňa sa za žiadnych okolností nesmie dostať do kontaktu s prstami na miestach, kde sú záznamové drážky. Keď ju pokladáme na tanier, držíme ju za hrany na protiľahlých stranách. Nekladieme platňu na točiaci sa tanier a nikdy ju neskladáme, kým je tanier v pohybe. Samozrejmosťou by malo byť, že platňu po vypočutí nenecháme dlhšiu dobu nechránenú na gramofónovom tanieri.

Na záver si ešte zhrnieme pár základných požiadaviek na uskladnenie našej zbierky vinylových platní. Na záver si ešte zhrnieme pár základných požiadaviek na uskladnenie našej zbierky vinylových platní.

  • Platne vždy skladujeme vo vertikálnej polohe. Dlhodobé skladovanie vo vodorovnej polohe môže spôsobiť ich zvlnenie.
  • Vinylu taktiež neprospieva nadmerné teplo ako napr. priame slnečné žiarenie a bezprostredná blízkosť vykurovacieho telesa.
  • Ideálna je pri skladovaní aj optimálna vlhkosť v miestnosti. Vysoká vlhkosť môže nenávratne poškodiť a znehodnotiť kartónové obaly.
  • Platne neukladáme príliš natesno. Horšie sa s nimi manipuluje a znovu hrozí poškodenie vonkajšieho obalu.

Na uskladnenie menšej zbierky sa môžu vynikajúco hodiť napríklad špeciálne dizajnové zakladače a stojany od spoločnosti Audivisions, ktoré umožňujú naozaj kreatívne uloženie vašej zbierky platni, vrátane uloženia titulov podľa abecedy (horizontálne alebo vertikálne) alebo podľa žánrov (horizontálne alebo vertikálne).

Dizajnové zakladače a stojany značky Audivisions

Pri rozsiahlejších zbierkach bude určite na mieste pevný regál vyrobený na mieru.

Prečítajte si aj ostatné časti seriálu článkov S vinylom na večné časy.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu