Ak by sme sa chceli prakticky presvedčiť čo znamená pojem nemecká dokonalosť, tak by sme si spravili výlet do Herfordu v západnom Nemecku. Tu sa nachádza sídlo spoločnosti T+A, jedného z popredných svetových výrobcov nekompromisnej High-End audiotechniky. Ľudia okolo majiteľa Siegfrieda Amfta a vedúceho vývoja Lothara Wiemanna odvádzajú už niekoľko desaťročí vynikajúcu prácu, ktorou si zabezpečili trvalé miesto na hi-fi Olympe. Pre týchto dvoch pánov sú typické najmä dve veci: po prvé intuícia, ktorá vie, čo si zákazníci zapísali na „zoznam svojich želaní“ z hľadiska výbavy a vlastností a po druhé schopnosť toto všetko neustále zabezpečovať v praxi a to s neustále novými technickými prístupmi a taktiež neutíchajúcou vôľou všetko neustále zdokonaľovať.

V našej ponuke a samozrejme aj k posluchu na predajni sa vyskytli komponenty novej série 200, ktorá istým spôsobom uzatvára medzeru, ktorú zanechala úspešná séria 8, ktorá už nejaký čas nie je v ponuke.

Séria 200 však nie je náhradou ani pokračovaním predošlej generácie MIDI komponentov, ale tvorí absolútne novú generáciu prístrojov, ktoré sú nabité najnovšími technológiami.

Nová rada 200 obsahuje nasledujúce komponenty:

DAC 200 + A 200

Na úvod treba poznamenať že DAC 200 na rozdiel od HA 200 nie je navrhnutý ako prevodník so slúchadlovým zosilňovačom, ale ako ultimatívny DAC predzosilňovač, ktorý disponuje aj kvalitným slúchadlovým výstupom so symetrickým 4,4 mm Pentaconn konektorom. Znamená to, že má podobné funkcie, ale rôzne priority. Inžinieri v T+A skombinovali najmodernejší digitálno-analógový prevodník so slúchadlovým zosilňovačom spôsobom, ktorý tu doposiaľ nebol.

Prevodník s predzosilňovačom T+A DAC 200

DAC 200 je založený na vlastnej „Modular High End Architecture“ (MHA) a zdedil aj veľa technológií z top série HV. Vďaka týmto génom prevodník bez problémov spracuje aj súbory DSD 1024 a PCM 768 pomocou komplexnej, úplne samostatne vyvinutej sekcii prevodníka. Netreba opomenúť ani absolútnu jedinečnosť technológie T+A True 1-Bit v DAC 200.

Prístroj ponúka mnohé vychytávky, ktoré ho výrazne odlišujú od konkurencie. Jednou z najvýraznejších je inovatívna technológia T+A Path Separation Technology. Pre PCM a DSD sú k dispozícii samostatné prevodníky a to pre signál PCM je použitý vlastný štvornásobný prevodník, zatiaľ čo súbory DSD sú spracúvané pomocou spomínaného prevodníka T+A True 1-bit, ktorý predstavuje v súčasnosti svetový unikát. Keďže sa v podstate jedná o dva samostatné prevodníky, veľmi poteší možnosť okamžitého prepínania medzi PCM a DSD.

Samozrejme, že DAC 200 ponúka aj množstvo možností pripojenia pre prehrávače všetkých druhov. Na digitálnej úrovni prijíma signál cez USB, S/PDIF, AES/EBU a voliteľné HDMI. Pre analógové prehrávače napr. pre gramofón je k dispozícii RCA vstup. Pre pripojenie k výkonovému zosilňovaču je k dispozícii výstup RCA a XLR.

Za príplatok je k dispozícii montáž (vo výrobe) modulu s tromi HDMI portami, napríklad pre prehrávače Blu-ray HDMI IN 1 a 2) a TV (zásuvka „OUT (eARC)“) pre riadiace signály CEC a zvuk.

Použitie HDMI modulu samozrejme neslúži len na jednoduché pripojenie zvuku k televízoru, ktoré je možné cez HDMI eARC, ale dôležitejšie sú prvé dva sloty HDMI. Tie slúžia v súlade s prísne audiofilskou koncepciou prevodníka a jeho možnosťami DSD – na jednej strane na prepojenie SACD a Blu-ray prehrávačov pre optimálne využitie jedinečnej technológie 1-bitového T+A prevodníka. Na druhej strane je možné pripojiť aj zdroje ako prehrávač  s podporou technológie Chromecast alebo Apple TV, ktoré majú HDMI ako digitálny výstup s podporou zvuku.

Ďalším riešením hodným chvály je podpora CEC (riadiace signály cez HDMI), ktoré môžu byť v DAC 200 nakonfigurované v troch stupňoch: vypnuté, len hlasitosť , hlasitosť plus prepínanie zdroja.

Prevodník ponúka aj štyri rôzne manuálne voliteľné filtre. Možnosti sú nasledovné:

  • FIR 1 pre extrémne lineárnu frekvenčnú odozvu
  • FIR 2 pre vylepšené zvládanie frekvenčných špičiek
  • BEZ 1 pre Bézierovu interpoláciu a IIR filtrovanie
  • BEZ 2 Bézierov interpolátor pre dokonalé načasovanie a dynamiku1

Skvelým aspektom pri použití týchto filtrov je že v podstate neexistujú žiadne nesprávne voľby. Všetko je to o osobných preferenciách.

Prevodník s predzosilňovačom T+A DAC 200

Pre tých, ktorý uprednostňujú DAC bez prevzorkovania (NOS), a používajú napr. aplikáciu HQ Player sú k dispozícii nastavenia dolno-priepustného filtra na 120 kHz alebo 60 kHz, a samozrejme to, že DAC 200 akceptuje ultra vysoké frekvencie až do 768 kHz PCM a DSD 1024.

Koncepcia podobná technológii T+A Path Separation Technology predstavuje digitálno-analógový separačný systém, ktorý využíva ultra rýchle digitálne izolátory od Silicon Labs na zabezpečenie galvanického oddelenia medzi analógovou a digitálnou sekciou. Kritické časové signály pre prevodníky z D na A sú izolované pomocou špeciálnych vysokofrekvenčných impulzných transformátorov, aby bol zabezpečený výkon bez jitteru.

Navonok je celkové prevedenie prístroja na doslova fantastickej technickej a kvalitatívnej úrovni. Monochromatický displej je dostatočne veľký a z miesta posluchu nie je žiadny problém vidieť zvolený vstup, aktuálnu vzorkovaciu frekvenciu alebo úroveň hlasitosti. Ostatné informácie zobrazené v pravej časti displeja sú dosť malé a tu je potrebné aby poslucháč pri nastavení alebo prepínaní filtrov bol k prístroju bližšie.

Hviezdami na prednom paneli sú jednoznačne analógové merače, ktoré môžu pracovať v troch voliteľných režimoch zobrazenia.

Všetky ovládacie prvky, či už ide o zapínanie/vypínanie, výber zdroja alebo prepínanie vstupu sú riešené cez vysokokvalitné relé a absolútne presný a jemný ovládač hlasitosti je riešení pomocou diskrétneho odporového deliča.

Čo sa týka slúchadlového zosilňovača v DAC 200 je potrebné poznamenať, že nie je totožný ako v špecializovanom DAC/slúchadlovom zosilňovači HA 200, no napriek tomu sa jedná o vysoko kvalitný, pre tento prístroj novo vyvinutý, modul pracujúci v triede A, ktorý spĺňa vysoké zvukové nároky. Rozhodnutie vybaviť DAC 200 výhradne symetrickým 4,4 Pentaconn konektorom sa v tejto chvíli môže zdať odvážne, ale tento konektor má oproti konvenčnému jacku veľa nesporných výhod napr. možnosť symetrického pripojenia so samostatnými uzemňovacími vedeniami pre oba kanály. A taktiež po vizuálnej stránke na tomto prístroji pôsobí oveľa diskrétnejšie ako jack 6,3mm, alebo obrovský XLR4 konektor.

Samotná komunikácia medzi DAC a koncovým zosilňovačom prebieha prostredníctvom štandardného ethernetového kábla RJ45, ktorý je súčasťou balenia a umožňuje komponenty zapínať a vypínať jedným tlačidlom.

Analógový výstupný signál z DAC 200 môže byť prenášaný do výkonového zosilňovača A 200 buď nesymetricky cez cinch alebo symetricky XLR (odporúčané). A 200 má k dispozícii aj ďalší XLR výstup pre pripojenie ďalšieho koncového zosilňovača A 200 napr. pre bi-amp prevádzku. K dispozícii je pripojenie pre dva páry reproduktorov – speakers A – B. Kvalitné reproterminály umožňujú pripojenie pomocou vidličiek a banánikov. Ako je u T+A pri všetkých komponentoch zvykom (chválime): na IEC zásuvke pre sieťový kábel je označená aj fáza (čierna bodka naľavo od zásuvky).

Výkonový stupeň A 200 je založený na známom a osvedčenom obvode Purifi triedy D, ktorý inžinieri v T+A optimalizovali pre vlastné potreby a navrhli k nemu aj špeciálny vysokofrekvenčný sínusový napájací zdroj s vysokou záťažou. Technológia PURIFI Eigentakt™ umožňuje extrémne vysoký tlmiaci faktor, ktorý v zásade podporuje kontrolu basov.  Pomocou tlačidla „DF-LO“, ktoré je umiestnené na prednom paneli, je možné znížiť činiteľ tlmenia bez ovplyvnenia negatívnej spätnej väzby. Pri určitých typoch reprosústav môže byť táto funkcia veľmi užitočná a môže skutočne zlepšiť synergiu a výkon zosilňovača / reproduktora.

Stereo koncový zosilňovač T+A A 200

Napriek svojim kompaktným rozmerom ponúka koncový zosilňovač výrazný výstupný výkon: 2 x 125W pri 8Ω a 2 x 250 W pri 4Ω a pracuje aj s použitím vlastných VN obvodov v stupni napäťového zosilňovača. V koncovom stupni sú taktiež použité firemné T+A kondenzátory, ktoré sa dobíjajú 2000x rýchlejšie ako bežné kondenzátory. Pri vysokom prevádzkovom napätí to zaisťuje výrazne lineárnu reprodukciu a vysokú dynamiku.

Za zmienku stojí aj deaktivovateľný režim úspory energie, ktorý prepne zariadenie do pohotovostného režimu po 30 minútach bez signálu. Mimochodom, v pohotovostnom režime obe zariadenia spotrebujú menej ako 0,5W.

„Prišiel som, videl som a zvíťazil“ je známy výrok Júliusa Caesara, ktorý môžeme s kľudným svedomím použiť aj v prípade tejto výnimočnej dvojice prístrojov, ktorých spojenie predstavuje dokonalú synergiu.

Stereo koncový zosilňovač T+A A 200

Napriek svojim kompaktným rozmerom produkuje táto dvojica výnimočne pevný a kontrolovaný zvuk s doslova holografickou zvukovou scénou. Aj keď sa jedná o koncový stupeň triedy D, ktorý v T+A doslovne redefinovali, zvukový podpis pôsobí na rozdiel od konvenčných zosilňovačov triedy D máličko teplejšie s bohatými tónovými farbami a neuveriteľným množstvom dynamických odtieňov a množstvom detailov reprodukovaných s hladkou hodvábnosťou. Výkonovo si táto zostavička bezproblémovo a hravo poradí s väčšinou reprosústav.

Pokiaľ by však bolo potrebné výkon posunúť ďalej je k dispozícii aj možnosť pripojenia dvoch monofónnych koncových stupňov T+A M 200 s nominálnym výkonom 210W pri 8Ω a 420W pri 4Ω . Určite v dohľadnej dobe vyskúšame aj túto variantu.

Pokiaľ si maloobchodnú cenu 9 780€ za túto dvojicu rozrátame na 3 samostatné prístroje, ktoré táto zostava v podstate obsahuje – koncový zosilňovač + predzosilňovač + prevodník, dostaneme cenu za každý komponent 3 260€ a s určitosťou v súčasnosti sotva existujú na trhu prístroje, ktoré by boli momentálne  konkurencieschopné, hlavne čo sa týka modelu DAC 200, ktorý je stávkou na istotu na mnoho rokov.

Komponenty modelového radu T+A Series 200

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu