Na ponuku modelov od nemeckej značky T+A sa je možné pozrieť rôznymi uhlami pohľadu, Caruso v nej bude aj tak stále za určitého „outsidera.“ Určite, spoločnosť T+A má vo svojom portfóliu okrem mikrosystému Caruso aj ďalší podobný produkt – integrovaný systém Cala, ale drvivá väčšina produktov tejto značky pozostáva z dokonale navrhnutých delencov ako napr. MP 2000 R MK II alebo SD 3100 HV, ktoré reprezentujú presne to, čo by ste od typicky nemeckého výrobcu elektroniky očakávali.

Hneď po uvedení originálneho modelu Caruso na trh v roku 2008 bolo zrejmé, že tento produkt je niečím iný. Pri tomto modely sa značka T+A vybrala cestou lifestylových produktov, ktoré prinášajú všetko v jednom balení. Samozrejmosťou bol úplne nový operačný systém, integrovaný zosilňovač s výkonom 200W a taktiež aj DSP. Všetko len za necelý 3000€. Modelový rad Caruso neskôr rozšíril ďalší model – Caruso Blu – ktorý prišiel s možnosťou prehrávania Blu-ray.

Teraz prichádza nový model Caruso R, ktorý nielenže je kompaktnejším ako úplne prvý model z roku 2008, ale taktiež prichádza aj s úplne novým konceptom. Stále ponúka zabudovaný integrovaný zosilňovač, ale integrované reproduktory sú už minulosťou. Koncepcia jednotky bola totižto zmenená tak, že Caruso R teraz dokáže poháňať bežné reproduktory. Spolu s novým Caruso R značka T+A uviedla na trh aj dva nové páry reproduktorov – stĺpové reproduktory Caruso S10 a regálové reproduktory Caruso R10, ktoré dizajnovo ladia s novým modelom receivra. Samozrejme, nové Caruso R je možné skombinovať s ľubovoľnými reproduktormi podľa vášho výberu.

Celkový dizajn nového modelu Caruso R zostáva viac-menej nezmenený a takpovediac podčiarkuje nadčasovosť dizajnu produktov od značky T+A. Celé telo zariadenia je v čiernej farbe, spodná a vrchná časť už tradične kontrastuje so zvyškom šasi, keďže sa jedná o anodizovaný hliník. Vďaka tomuto farebnému prevedeniu vyzerá celkovo Caruso R omnoho väčšie ako v skutočnosti je – jeho výška je len 21cm, šírka a hĺbka sú rovnaké, po 29cm. Naviac, T+A do nového Caruso R zakomponovala poslednú verziu svojho operačného systému pre zariadenia – Navigator OS, ktorý tomuto receivru naozaj veľmi pristane, hoci je do značnej miery prispôsobený danému účelu použitia. Ovládať celé zariadenie môžete prostredníctvom nového 7 palcového farebného LCD displeja, ktorý je umiestnený na výšku.

Okrem vstavanej štrbinovej CD mechaniky si Caruso R poradí so širokou škálou sieťových zdrojov, za ktoré vďačíme najmä novému streamingovému modulu, ktorý prináša podporu Amazon Music HD, Deezer, Qobuz, Spotify Connect a v neposlednom rade aj Tidal. Samozrejmosťou je taktiež možnosť počúvať FM, DAB+ alebo internetové rádiá. Streamingový klient dokáže spracovať PCM signál až do rozlíšenia 24-bit / 192kHz, keďže výrobca predpokladá, že zákazníci, na ktorých tento model cieli nebudú naháňať bit-rate na DSD prevodníku. Taktiež máte možnosť prostredníctvom USB vstupu pripojiť externé pamäťové zariadenia pre prehrávanie hudby z USB kľúčov alebo HDD diskov. Nechýba ani podpora pre streamovanie cez Apple AirPlay 2 a taktiež aj možnosť pripojenia do siete cez Ethernet alebo prostredníctvom WiFi. Naviac, Caruso R ponúka pohodlné ovládanie celého zariadenia nielen cez vstavaný dotykový displej na zariadení, ale taktiež pomocou dodávaného diaľkového ovládača, T+A Caruso aplikácie pre Android a iOS alebo aj hlasovým asistentom Alexa, ktorého je možné vypnúť pomocou tlačidla na obrazovke.

Elegancia jednoduchého vzhľadu ovládacieho panelu na prednej strane tíško zakrýva celú plejádu rôznych vstupov a možností pripojenia na strane zadnej. Začať môžeme napríklad od troch antén – pre WiFi, Bluetooth a samozrejme, staré dobré rádio. Nechýbajú ani 2 porty pre pripojenie k LAN sieti. Dvom párom analógových vstupov sekundujú optické a koaxiálne digitálne vstupy. Výrobca nezabudol ani na vstup USB typu A pre pamäťové zariadenia. Naviac, okrem výstupov pre reproduktory sú vzadu dostupné aj PRE-OUT výstupy umožňujúce pripojenie k externému koncovému zosilňovaču alebo k aktívnym reproduktorom alebo k subwoofru.

Jediná vec, ktorú by šlo zariadeniu Caruso R vytknúť je, že vstup pre USB a taktiež aj výstup pre slúchadlá sa nachádzajú na zadnej strane, čo troška uberá na pohodlnosti používania najmä pre tých, ktorý radi hudbu počúvajú cez slúchadlá.

Caruso R vo svojich možnostiach nastavení ponúka možnosť nastaviť si 12 presetov pre FM aj DAB, nechýba taktiež 5 programovateľných budíkov a možnosť nastaviť si citlivosť na vstupoch. Pre absolútne presné vyladenie zvuku potrebám poslucháča Caruso R taktiež ponúka doladenie jednotlivých pásiem, možnosť zvýrazniť basové pásmo a nechýbajú ani dva režimy „kontúr,“ ktoré vylepšujú čistotu zvuku a dodávajú mu „priezračnosť.“ Výstupy pre reproduktory a PRE-OUT výstupy je taktiež možné ovládať nezávisle, čo príde vhod najmä ak by ste chceli pripojiť koncový zosilňovač a reproduktory v druhej zóne.

Kvalita zvuku

Aj napriek širokej flexibilite je Caruso R veľmi nenáročné na inštaláciu a nastavenie. Pomocou aplikácie T+A ho jednoducho pripojíte k vašej domácej sieti a zdieľanej hudobnej knižnici. Ako už dnes býva zvykom, kus ktorý sme recenzovali hneď po zapnutí a pripojení do siete automaticky spustil update firmvéru, ale všetko ostatné okrem toho je prechádzka ružovým sadom. Všetko je totižto zrozumiteľne a jednoducho zobrazené na dotykovom panely zariadenia, ktorý sa zrkadlí priamo v mobilnej aplikácií. Čo sa týka výberu vhodných reproduktorov ku Caruso R, najlepšou kombináciou budú určite reproduktory Caruso R10 alebo Caruso S10, ale samozrejme, vďaka výkonu 50W na kanál pri 8Ω je možné si vybrať z naozaj pestrej škály reproduktorov, ktoré sú dostupné na trhu.

Záverom

Zvukový prejav T+A Caruso R je naozaj okúzľujúci a poslucháča si toto kompaktné zariadenie okamžite omotá okolo prsta. Aj keď by sme do určitej miery mohli tvrdiť, že Caruso R patrí do skupiny zariadení, ktoré môžeme kategorizovať ako „lifestyle hifi,“ ktoré sú určené pre tých poslucháčov, ktorých „nevzrušuje“ ťažké železo klasických hifi zostáv. Avšak, aj napriek tomu si zo sebou Caruso R nesie klasický zvukový podpis, ktorým sú známe zariadenia T+A každého modelového radu, nevynímajúc masívne a predimenzované vnútorné komponenty pre maximálne výkonové rezervy. V kocke, Caruso R stelesňuje ideu, že pôžitok z kvalitnej hudby naozaj nemusí byť komplikovanou záležitosťou, ktorá by si vyžadovala nákup mnohých hifi komponentov. Naopak, jednoducho sa to dá zvládnuť aj s jedným integrovaným komponentom a naviac ešte vo veľkom štýle.

Recenzia bola pôvodne publikovaná v časopise Hifi Choice UK 05/2021

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu