Kvalitný subwoofer predstavuje veľmi dôležitý základ pri všetkých typoch zapojeniach domáceho kina a v nemalej miere môže zohrávať aj dôležitú úlohu aj pri reprodukcii klasického sterea. Pri plnohodnotnom domácom kine je použitie subwoofera doslova povinnosť. Pri stereo zapojeniach, aj keď je na trhu samozrejme nespočetné množstvo stĺpových a aj stojanových reprosústav, ktoré bezkonkurenčne zvládnu zahrať basovú zložku, môže kvalitný subwoofer v mnohých prípadoch posunúť už aj tak skvelú reprodukciu do inej dimenzie. Bez skvelého low-endu, jednoducho mnohé reprosústavy, ktoré síce hrajú luxusne podané stredné a vysoké frekvencie, jednoducho postrádajú tú ozajstnú energiu pri naozaj nízkych frekvenciách. S dobrou podporou vhodne vybraného a hlavne dobre nastaveného a umiestneného subwoofra sa dá dosiahnuť vskutku plno-rozsahový hudobný zážitok.

Inštalácia subwoofra sa môže zdať ako jednoduchá záležitosť, ale je však potrebné pri jeho inštalácii myslieť na niekoľko vecí. Čo teda potrebujeme vedieť, keď zvažujeme, ako pripojiť subwoofer?

Existujú dva hlavné typy pripojenia a to:

  • nízkoúrovňové, známe ako aj LFE, alebo linkové pripojenie,
  • pripojenie na vysokej úrovni.

Typ pripojenia, ktorý budete využívať bude záležať aj od typu vášho zosilňovača, od konektivity samotného subwoofra a aj na osobných zvukových preferenciách. Mnohé subwoofre môžu disponovať oboma možnosťami pripojenia. Väčšina má však len jednu, alebo druhú možnosť. Takže pred kúpou subwoofra je potrebné myslieť aj na možnosti prepojenia s vaším zosilňovačom.

Nízkoúrovňové pripojenie

Nízkoúrovňové pripojenie predstavuje najbežnejšiu formu pripojenia, používanú predovšetkým pri použití AV receivera pre viackanálový priestorový zvuk. Väčšina AV prijímačov má na zadnej strane vyhradený výstup pre subwoofer, zvyčajne označený ako SUB, alebo LFE.

Stopa LFE obsiahnutá v nahrávke s priestorovým zvukom je špeciálna stopa, ktorá obsahuje nízkofrekvenčné efekty, určené pre prehrávanie vo vyhradenom zvukovom kanáli do samostatného reproduktora, ktorým je subwoofer. Pokiaľ vo svojom zvukovom systéme z nejakých príčin subwoofer ako samostatný kanál nechceme, je možné v SETUP menu každého AV prijímača nastaviť možnosť SUB OFF a časť LFE signálu bude rozdelená a reprodukovaná ostatnými reprosústavami, ktoré sú zapojené v systéme. Je nutné poznamenať že v tomto prípade budú tieto reproduktory zbytočne zaťažené prehrávaním signálu, ktorý má väčšinou veľký dynamický rozsah,  pokiaľ samozrejme nemáme celý systém reproduktorov domáceho kina zložený z plno-rozsahových reprosústav. Pre zvukovo plnohodnotné multi-kanálové domáce kino preto odporúčame v drvivej väčšine jednoznačne použiť subwoofer.

Nízkoúrovňové pripojenie subwoofra môžeme použiť aj pri stereo zosilňovači, ktorý má k dispozícii samostatný výstup pre pripojenie subwoofra alebo disponuje pravým a ľavým výstupom z predzosilňovača.

Rozhodujúcim faktorom je v prvom rade vhodný výber subwoofera, ktorý bude mať potrebnú konektivitu pre pripojenie k vášmu zosilňovaču, možnosť plynulého nastavenia deliaceho kmitočtu a nastavenie fázy. Pri kúsku trpezlivosti s jeho správnym nastavením a umiestnením je použitie subwoofera určite prínosom aj pri posluchu sterea v konfigurácii 2.1.

Pokiaľ teda používate AV receiver, alebo vhodný stereo zosilňovač a chcete dosiahnuť lepšie respektíve nižšie úrovne basov, než aké môžu poskytnúť vaše reproduktory, do zostavy zaradíme subwoofer a použijeme nízkoúrovňové LFE pripojenie.

Pripojenie na vysokej úrovni

Vo väčšine prípadov použijeme tento typ pripojenia k zosilňovaču, ktorý nemá vyhradený výstup pre subwoofer, alebo stereo linkový výstup, alebo používame AV receiver, a pri stereo reprodukcii uprednostňujeme zvuk cez vysoko-úrovňové pripojenie.

Hlavnou výhodou použitia vysoko-úrovňového pripojenia subwoofera je, že reproduktory a subwoofer prijímajú rovnaký zvukový signál. Mnohý užívatelia jednoznačne uprednostňujú zapojenie pomocou vysoko-úrovňového pripojenia subwoofra pri stereo posluchu, pretože môže poskytnúť prirodzenejší zvuk, namiesto použitia digitálneho filtrovania signálu v AV prijímači.

Pri stereo konfigurácii a vysoko-úrovňovom zapojení určite stojí za úvahu použitie dvoch identických subwoofrov, pre čo najlepšie zladenie s reprosústavami. Taktiež platí že pri správnom výbere subwoofra, jeho vhodným umiestnením a nastavením sa dá dosiahnuť zvuk, ktorý môže konkurovať v podstate akýmkoľvek plno rozsahovým reprosústavám.

Konektivita – kabeláž pre pripojenie subwoofera

Nízkoúrovňový vstup na subwoofer zvyčajne vyžaduje jeden monofónny RCA kábel na pripojenie k AV prijímaču. Tento kábel pripojíme z výstupu pre subwoofer na AV prijímači k LFE alebo mono linkovému vstupu na subwoofer.

Pri cenovo vyšších modeloch prijímačoch a subwoofroch býva k dispozícii aj zapojenie pomocou symetrického XLR kábla, ktorý zapojíme taktiež z XLR výstupu pre subwoofer na AV prijímači k mono linkovému XLR vstupu na subwoofry.

Tak ako pri zapojení reprosústav aj pri subwoofry je dobré použiť kvalitný prepojovací kábel s dobrým tienením a kvalitným konektorom. Pokiaľ chceme všetko dotiahnuť do maxima je určite na mieste dopriať subwoofru aj adekvátne kvalitný napájací / zdrojový kábel. O zdrojových kábloch a ich nepopierateľne dôležitom vplyve na výslednú kvalitu reprodukcie si povieme v inom príspevku.

Ďalším už spomínaným zapojením je vysokoúrovňové pripojenie pomocou reproduktorových káblov, ktorého zapojenie vyžaduje dva páry reproduktorových káblov. Pri tomto type zapojenia všetky nastavenia ako zosilnenie, deliaci kmitočet, fázu, vykonávame na subwoofry. Pamätajme, že pri tomto type zapojenia prijímame audio signál v plnom frekvenčnom rozsahu z pripojeného zosilňovača.

Pri použití vysokofrekvenčného zapojenia pomocou reproduktorových káblov, viď. popis a obrázok  vyššie, dva subwoofre pripojíme jednoducho tak, že jeden subwoofer pripojíme k pravému a druhý k ľavému kanálu zosilňovača.

Relatívne bežné pripojenie subwoofra na vysokej úrovni predstavuje aj zapojenie pomocou konektora SPEAKON. Takýto kábel ma na jednom konci SPEAKON konektor, ktorý sa zasúva do vstupného konektoru na subwoofry a na druhom konci tri vodiče, ktoré sa pripájajú ku reproduktorovým terminálom na zosilňovači, AV prijímači, predzosilňovači.

Bežný spôsob zapojenie predstavuje pripojenie, že jeden vodič zapojíme na kladnú svorku pravého kanála, ďalší na kladnú svorku ľavého kanála a posledný vodič sa pripája k zápornej svorke ktoréhokoľvek kanála, ale nie k obidvom.

V určitých prípadoch ako napr. väčšia vzdialenosť subwoofra od zosilňovača, alebo keď by prípadný signálový kábel predstavoval viditeľný estetický problém, je k dispozícii aj niekoľko riešení ako vytvoriť bezdrôtové pripojenie subwoofra.

Jedným z osvedčených riešení je bezdrôtový zvukový adaptér SVS SoundPath, ktorý predstavuje jednoduché a vkusné riešenie tohto problému. SVS SoundPath sa dodáva s dvoma modulmi, vysielač / prijímač. Všetko čo potrebujeme urobiť je pripojiť prijímač na RCA vstup subwoofra, vysielač k výstupu zosilňovača. Po spárovaní modulov bude signál medzi zariadeniami prenášaný v plnom rozsahu 5Hz – 24kHz. Moduly sú dodávané s USB napájacími zdrojmi, ktoré je potrebné pripojiť k elektrickej sieti. Pokiaľ by bol v zostave použitý subwoofer od značky SVS, tak všetky novšie modely majú na zadnej strane aj USB vstup pre napájanie modulov. Hoci sú tieto moduly navrhnuté na použitie so subwoofermi SVS, možno ich bez problémov použiť aj s akýmkoľvek iným subwoofrom s nízkoúrovňovým linkovým vstupom.

Poväčšine je zapojenie jedného subwoofra dostačujúce pre väčšinu miestností, inštalácia dvoch alebo viacerých subwoofrov môže mať niekoľko výhod. Hlavnou výhodou viacerých subwoofrov je vyrovnanie basovej odozvy vo vašej posluchovej miestnosti. Problém s nízkymi basovými frekvenciami je, že ich vlnová dĺžka je dosť veľká a to môže spôsobiť rôzne problémy pri pokuse o vyvážený zvuk, hlavne v malej miestnosti. Pridanie ďalšieho subwoofra môže pomerne významne pomôcť rozložiť basové frekvencie v miestnosti a vyhnúť sa rôznym oblastiam s vrcholmi, alebo poklesmi v určitých frekvenciách.

Ako teda do systému pridáme druhý subwoofer? Existuje niekoľko spôsobov.

AV prijímač s duálnymi výstupmi pre subwoofer predstavuje najjednoduchší spôsob pridania ďalšieho subwoofra. Všetko čo je potrebné spraviť je pripojiť výstup 1 k jednému a výstup 2 k druhému subwoofru vhodným RCA alebo XLR káblom a samozrejme nastaviť všetko potrebné na AV prijímači a subwoofry.

Pokiaľ má AV prijímač len jeden výstup pre subwoofer, predstavuje použitie Y rozdeľovacieho kábla jednoduché riešenie. Tento typ kábla ma na jednom konci jeden RCA konektor, ktorý zapojíme do subwoofrového výstupu na prijímači a na druhom konci sa rozdeľuje na dve samostatné pripojenia RCA, ku ktorým pripojíme samostatne ku každému pomocou RCA kábla každý subwoofer samostatne.

Samozrejme existuje mnoho ďalších alternatív a možností pripojenia jedného, alebo viacerých subwoofrov do systému.  V tomto príspevku boli spomenuté len tie najbežnejšie typy zapojení.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu