Poslednou verziou softvéru Roon v čase kedy vznikal tento článok bola verzia 1.8, čo značí, že Roon tu s nami na trhu už nejaký ten čas je, stále sa však nájde pomerne veľa zákazníkov, s ktorými sa stretávame a tvrdia, že s týmto nástrojom nemajú vôbec žiadne skúsenosti.

Čo ale presne Roon je? Nuž, odpoveď na túto otázku nie je úplne jednoduchá. Každý nadšenec hifi audio si v ňom nájde to svoje, pre niekoho môže predstavovať len nástroj pre organizáciu hudobnej knižnice, iní si ho pochvaľujú pre enormné množstvo navzájom poprepájaných informácií o svojich obľúbených albumoch, kapelách a skladbách. Avšak, Roon je možné prepojiť aj s externými službami a dokonca s jeho pomocou môžete ovládať prehrávanie na rôznych audio zariadenia s podporou Roon vo vašej domácnosti.

Vývojári si na rozhraní systému naozaj dali záležať, aby tak dokonale plnil svoj vytýčený cieľ užívateľskej prívetivosti a mimoriadne kvalitného zvuku. Ciele sú to skutočne vysoké, no treba povedať, že sa nejedná zrovna o softvér za „pár korún.“ Ak však veríte v tézu, že svet streamovania a hudobné servery predstavujú naozaj budúcnosť, ktorou sa hifi segment bude uberať, tento článok bude pre vás určite mimoriadne zaujímavým.

Roon ako softvér na správu kolekcie vašej hudby

Ako sme si už povedali, jedná sa o softvér slúžiaci na prepojenie rôznych častí vašej hudobnej zbierky, streamovanie vašej obľúbenej hudby, ktorý so sebou prináša rôzne inteligentné funkcie pre hifi zariadenia zapojené do vašich domácich zostáv audia.

Nejedná sa o ďalšiu streamovaciu službu podobnú službám ako Tidal, Deezer alebo Spotify. Roon sám o sebe neponúka prístup k žiadnej streamovacej službe, ku ktorej by ste už vopred neboli pripojený a nemali vytvorený svoj účet. Namiesto toho, stará sa o hudbu na všetkých miestach, kde ju máte uloženú a prezentuje vám celú vašu hudobnú kolekciu v jednom peknom užívateľskom rozhraní, z ktorého si ju jednoducho môžete prehrávať na ktoromkoľvek podporovanom zariadení pripojenom do vašej domácej siete. Či už počúvate hudbu streamovanú z NAS centra doma alebo zo služieb ako Tidal alebo Deezer, vďaka Roon získate prístup ku všetkým týmto službám na jednom mieste priamo z vášho počítača, tabletu, či smartfónu.

Celý ekosystém Roon, ktorý takéto fungovanie umožňuje sa stará z rôznych súčastí: jadra Roon, aplikácie na jeho ovládanie a hifi zariadenia, ktoré ma podporu pre Roon vstavanú. Nižšie sa bližšie pozrieme na každú jednu z horeuvedených častí.

Roon Core – hlavný mozog celého systému

Roon Core je mozgom celého systému, jadro samotnej aplikácie, ktoré je zodpovedné za celú správu a organizáciu vašej hudobnej kolekcie. Vo väčšine prípadov budete pre spustenie samotného jadra systému potrebovať nejaké PC s OS Windows alebo Mac, na ktorom aplikáciu Roon Core nainštalujete. Roon samozrejme podporuje aj operačné systémy najpopulárnejších značiek NAS centier, čiže ak máte svoju hudbu v sieti riešenú týmto spôsobom, jednoducho si aplikáciu Roon Core môžete stiahnuť z obchodu s aplikáciami daného výrobcu NAS (napr. QNAP). Roon samotný ponúka na tento účel aj svoje vlastné zariadenia, tzv. Roon Nucleus, ktorý je v podstate tiež počítačom s tým rozdielom, že jeho komponenty a konfigurácia je vyladená na účel spúšťania aplikácie Roon Core priamo od samotného výrobcu softvéru Roon, čiže ponúka najoptimálnejšiu konfiguráciu.

Správa vašej hudobnej knižnice

Väčšina z nás už v dnešnej dobe počúva hudbu z rôznych digitálnych zdrojov: z harddiskov, z USB kľúčov, zo sieťových diskov NAS alebo z rôznych streamovacích služieb. Roon všetky tieto digitálne zdroje dokáže prepojiť do jedného kohézneho rozhrania, doplniť jednotlivé súbory o aktualizované metadáta a priradiť k nim rôzne doplnkové informácie ako sú napríklad rôzne fotografie z koncertov, životopisy interpretov, informácie o autoroch skladieb, producentoch, nechýbajú ani texty piesní a pod. Z vašej hudobnej kolekcie sa tak stane jedna veľká domáca hudobná encyklopédia, v ktorej si pri počúvaní vašej obľúbenej hudby v prípade potreby môžete jednoducho vyhľadávať a dozvedieť sa veci, ktoré ste o svojich obľúbených interpretoch možno ani nevedeli.

Prehrávanie hudby

Okrem toho, že sa softvér Roon stará o organizovanie celej vašej hudobnej knižnice, odbremeňuje vaše hifi zariadenia aj od určitých častí a procesov, ktoré hifi zariadenia musia riešiť pri prehrávaní digitálnych zdrojov. Stará sa o konverziu streamu a vyrovnáva hlasitosť na výstupe, stará sa o prehrávaný zoznam skladieb, spravuje výstupné zariadenia (prehrávače) a taktiež sa stará aj o multi-room zónovanie.

Tým, že všetky tieto výpočtové procesy sú vďaka softvéru Roon riešené mimo vášho hifi prehrávača, nemusia sa zbytočne spínať všetky digitálne obvody vo vnútri zariadenia, čo má za následok výrazné zníženie šumu a zvýšenie výslednej kvality zvuku. Vďaka tomu vaše hifi zariadenia zostávajú aj dlhšie aktuálne, keďže ak podporujú Roon, tak všetky novinky, ktoré budú v budúcnosti do systému Roon zakomponované získate automaticky ja pre svoje hifi zariadenia, bez ohľadu na to, či výrobca vášho hifi zariadenia stále pre daný model aktualizácie firmvéru vydáva alebo nie.

Technológia Roon Advanced Audio Transport (RAAT) vstavaná do softvéru Roon umožňuje, aby všetky vyššie popísané procesy mohli fungovať centralizovane v sieti. Umožňuje jadru Roon robiť všetko okrem funkcie diaľkového ovládača alebo samotného výstupného zvukového zariadenia. V dôsledku toho sľubuje menej výpadkov, nižšiu latenciu a streamy až 32-bit/768 kHz PCM a DSD512.

Aplikácia Roon Remote

Roon Remote je aplikácia na ovládanie celého systému, ktorú nájdete pre svoje zariadenia buď v obchode AppStore pre iOS alebo v Google Play pre Android. Celkové užívateľské rozhranie je na oboch platformách rovnaké, aby sa zaistilo čo najjednoduchšie možné ovládanie. Aplikáciu Roon Remote môžete mať nainštalovanú na ľubovoľnom množstve zariadení, pokiaľ sa cez sieť dokáže pripojiť k Roon Core, celá vaša hudobná knižnica bude rovnaká a synchronizovaná medzi všetkými aplikáciami, keďže k nej Roon Remote pristupuje cez jeden centrálny bod – Roon Core.

Ako sme už spomínali, v aplikácií Roon Remote môžete pristupovať ku celej svojej hudobnej kolekcií. Úvodná obrazovka je prispôsobená tomu, čo najradšej počúvate, aby ste mali svoju obľúbenú hudbu vždy na dosah ruky. Vyhľadávanie v rámci aplikácie Roon je veľmi pokročilé a dokáže vyhľadávať naraz nie len vo vašej hudobnej knižnici na sieti, ale rovno prehľadáva aj všetky online streamovacie služby, do ktorých ste prihlásení.

Hifi zariadenia podporujúce Roon

Hifi zariadenia tvoria posledný článok celého reťazca. Jedná sa o prehrávače, prevodníky alebo napríklad aj „smart“ a iné bezdrôtové reproduktory, ktoré službu Roon podporujú. Všetky zariadenia, ktoré majú zabudovanú podporu Roon, označenú ako „Roon Ready“. Tieto zariadenia poskytujú najvyšší štandard podpory služby Roon a sú vybavené hi-res stremovacou technológiou Roon Advanced Audio Transport (RAAT). Služba Roon Core takéto zariadenia bez problémov v sieti vyhľadá a automaticky vie do nich streamovať signál najvyššej možnej kvality. Väčšina výrobcov hifi zariadení na trhu už službu Roon podporuje. Ak by ste mali o svojom zariadení pochybnosti, celý zoznam značiek nájdete na oficiálnych stránkach Roon.

Čo ak mám doma zariadenia označené ako „Roon Tested“?

Označením Roon Tested sa označujú zariadenia, ktoré síce nepodporujú úplne najvyššiu možnú kvalitu streamovania, ktorú ponúka už spomínaná technológia RAAT, ale boli skontrolované a vyladené priamo samotným výrobcom softvéru Roon, aby fungovali čo najoptimálnejšie v rámci svojich možností a zvukových kvalít. Celý zoznam výrobcov, ktorý ponúkajú zariadenia označené len ako Roon Tested nájdete taktiež na oficiálnych stránkach výrobcu.

Aká je maximálna kvalita, ktorú dokáže Roon streamovať?

Ako sme už spomínali, Roon je schopný streamovať audio signál o rozlíšení 768kHz / 32-bit pri PCM alebo DSD do rozlíšenia DSD512, vďaka čomu „pokrýva“ drvivú väčšinu dnes dostupných nahrávok, čo sa týka kvality.

Samozrejme, nie všetky zariadenia musia podporovať audio stream v až tak vysokej kvalite. Z toho dôvodu, v prípade, že zariadenie nepodporuje až tak kvalitný audio stream, Roon ho automaticky konvertuje na najvyššiu podporovanú úroveň.

Podporuje Roon aj MQA súbory?

Samozrejme, MQA súbory sú Roon softvérom plne podporované. Je to podstatná informácia najmä pre tých, ktorí majú zaplatenú službu Tidal HiFi, ktorá streamuje nahrávky v master kvalite kódované v MQA.

Veľkú výhodu podpora MQA samotným Roon softvérom predstavuje najmä v tom, že ak máte kvalitný streamer, napr. T+A alebo Naim, ktorý však priamo nepodporuje MQA súbory, tieto sa dekódujú priamo v Roon Core a do vášho zariadenia už ide potom signál dekódovaný.

Koľko ma to celé bude stáť?

Pri kúpe licencie Roon máte na výber hneď niekoľko možností ako môžete za tento softvér platiť. Najčastejšie naši zákazníci využívajú buď možnosť mesačných platieb, pri ktorej vás na jeden mesiac bude stáť Roon $12,99. Tento spôsob prináša so sebou výhodu, že ktorýkoľvek mesiac si zmyslíte, že už Roon ďalej nebudete používať, je možné ho zrušiť. Ďalšou možnosťou je predplatné na jeden rok vopred, pri ktorom vás to vyjde na $120 za rok.

Keďže streamovanie kvalitného audia cez sieť sa ukazuje ako cesta budúcnosti už pár rokov, Roon si môžete za poplatok $700 zakúpiť a žiadna ďalšia platba vám už nikdy v budúcnosti nebude účtovaná. Suma je to samozrejme nie malá, ale keď si vezmete koľko funkcionality tento nástroj ponúka a ako jednoducho sa s ním pracuje, určite je to investícia, ktorá sa vám vyplatí.

Záver

Záverom nám už len ostáva povedať, že v prípade aplikácie Roon sa určite jedná o zaujímavú vec najmä pre tých hifi nadšencov, ktorý preferujú digitálne zdroje audia a streamovanie, prípadne majú svoju kolekciu hudby „rozhádzanú“ na rôznych miestach v domácej sieti, na rôznych zariadeniach a taktiež využívajú aj niektorú z dostupných online streamovacích služieb.

Na svoje si prídu aj tí, ktorí si radi vyhľadávajú rôzne informácie o svojich obľúbených interpretoch, sledujú podujatia, na ktorých vystupujú alebo radi objavujú nové informácie zo sveta hudby, ktoré aplikácia Roon ponúka všetky v peknej prehľadnej forme na jednom mieste.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu