V minulej časti nášho mini seriálu sme si povedali, ktoré komponenty sú dôležité pre realizáciu domáceho kina, z ktorého budete mať vo výsledku naozaj radosť. V ďalšom pokračovaní by sme sa nejednotlivé komponenty pozreli podrobnejšie, povieme si, akú sú rôzne možnosti konfigurácie domáceho kina, aký počet kanálov zvoliť…

Televízor alebo projektor

Mať dobrý obraz je základ. V prípade televízorov určite platí, čím väčší tým lepší. Ak plánujete kúpu nového televízora práve teraz, odporúčame vám zaobstarať si taký, ktorý podporuje 4K HDR obraz.

Špičkový projektor Francúzskej značky Cineversum, Blackwing Elite MK2019

V prípade, že si môžete dovoliť do svojho domáceho kina investovať aj väčší obnos peňazí, určite by sme vám odporúčali sa pozrieť na výhody, ktoré vám môže priniesť projektor s premietacím plátnom namiesto bežného televízora. Dnešné projektory už v pohode vedia pracovať so 4K obrazom a vôbec nie sú také hlučné ako ste si mysleli. V našej ponuke máme aj projektory, ktoré disponujú natívnymi 4K čipmi. Ak nechcete, aby vám projektor visel zo stropu stále, je možné k nemu dokúpiť projektorový výťah a vďaka tomu ho môžete skryť v strope. Na toto však musíte mať samozrejme prispôsobenú miestnosť. To isté platí aj pre plátna, ktoré máme v ponuke pevné, zahnuté, motorizované aj vstavané.

Prehrávače, set-top boxy, herné konzoly

V dnešnej dobe je už používanie len jedného zdroja videa alebo zvuku skôr rarita. Viacerí majú doma nejaký ten set-top box, blu-ray prehrávač alebo aj hernú konzolu. Všetky tieto zariadenia môžete jednoducho do svojho domáceho kina pripojiť vďaka kvalitnému a vhodne zvolenému receivru. Do receivra môžete pripojiť aj svoje streamovacie zariadenia, ktoré používate na prístup k službám ako je HBO GO alebo Netflix, ktoré poskytujú v skutku takmer nevyčerpateľný zdroj multimediálneho obsahu na dosah ruky.

Zadný panel receivera Focal Astral 16. Receiver je mozgom vášho domáceho kina, preto jeho výber určite netreba podceniť.

Ako vybrať reproduktory pre domáce kino

Keď príde rad na audio, je dobré mať už vopred premyslené aký typ reproduktorov (stĺpové, regálové, satelitné, zabudované) by ste do svojho domáceho kina chceli. Taktiež je potrebné dbať aj na ich veľkosť a množstvo. V zásade platí, že čím väčšie reproduktory, tým väčšie výkonové požiadavky na váš receiver. Taktiež, čím viac reproduktorov budete chcieť, tým viac kanálov bude musieť mať váš receiver na výstupe. Najbežnejším typom domáceho kina do klasickej obývačky je zvyčajne 5.1 alebo 7.1 kanálová zostava. Ak si však chcete dopriať len to najlepšie, určite nebude na škodu ísť do domáceho kina s podporou Dolby Atmos.

Domáce kino zo vstavaných reproduktorov Focal radu 300 Series

Koľko reproduktorov budete potrebovať

Pre minimálne vylepšenie zvuku by vám teoreticky stačili aj 2 reproduktory, aby ste nahradili tie, ktoré sú vo vašom televízore zabudované. Ak sa však rozprávame o serióznom domácom kine, je vhodné začať aspoň na konfigurácií 5.1, čo znamená, že budete potrebovať 5 reproduktorov a 1 subwoofer.

Keď už uvádzame 5.1 kanálové kino ako príklad, takáto konfigurácia si vyžaduje 1 pár predných reproduktorov (pravý a ľavý), 1 stredový reproduktor, 1 pár zadných efektových reproduktorov (pravý a ľavý) a 1 subwoofer. Vo väčšine prípadov platí, že reproduktory použité vpredu sú väčšie ako tie, ktoré sa používajú pre zadné efekty. Výber stredového reproduktora taktiež netreba zanedbať, keďže cez tento reproduktor sa stará o reprodukciu zvuku dialógov a výrazne sa podieľa na celkovo zážitku.

Ako sa vyznať v označeniach kanálov

V našej ponuke setov reproduktorov pre domáce kino ste sa už určite stretli s označeniami ako 5.1, 5.1.6 alebo dokonca aj 7.2.6. Pri receivroch sa taktiež môžete stretnúť s rôznym označením, napr. 11.2, 9.2 a pod.

Počet kanálov je možné premietnuť do počtu reproduktorov, ktoré budete môcť do vášho domáceho kina zapojiť. Ak si teda vezmeme už spomínanú konfiguráciu 5.1, do takéhoto kina zapojíte 5 reproduktorov a 1 subwoofer. Tretie číslo v poradí označuje koľko môžete použiť efektových reproduktorov pre Dolby Atmos. V prípade konfigurácie 5.1.6 to teda bude 5 reproduktorov (okolo vás, nie na strope), 1 subwoofer a 6 efektových stropných reproduktorov. Pri konfigurácií 7.2.4 to bude 7 reproduktorov (okolo vás), max. 2 subwoofre a 4 stropné efektové reproduktory.

V závislosti od zvolenej konfigurácie reproduktorov je potrebné „kanálovo zladiť“ aj receiver použitím jednoduchého vzorca – sčítaním prvého a posledného čísla (v prípade, že plánujete kino Dolby Atmos). Týmto spôsobom zistíme, že pri konfigurácií 7.2.4 budeme potrebovať aspoň 11.2 kanálový receiver, keďže 7+4 = 11.

Na priloženom obrázku je možné vidieť panel s pripojením jednotlivých kanálov na 11.2 kanálovom receivery. Úplne na pravo sa nachádzajú vstupy Height 1 R/L a Height 2 R/L, ktoré slúžia pre zapojenie stropných reproduktorov.

Veľké alebo malé reproduktory

Ako sme už spomínali, výber reproduktorov je ovplyvnený rôznymi faktormi, do ktorých spadá na jednej strane váš rozpočet, na druhej strane je to veľkosť miestnosti, v ktorej bude kino inštalované. Jednoduchá univerzálna rada síce neexistuje, ale najdôležitejšie pri výbere je zvoliť kvalitný predný pravý a ľavý reproduktor a taktiež stredový reproduktor. Tieto tri reproduktory sa na výslednom zvukovom zážitku podieľajú najviac.

Taktiež je pri výbere vhodné sa držať pravidla, aby ste si všetky reproduktory vybrali od jedného výrobcu a poprípade aj z jedného modelového radu, čo zabezpečí že budú mať rovnaký zvukových charakter.

Najzákladnejšia zostava v podobe 2.0 stereo

Vaša cesta za kvalitnejším zvukom pri pozeraní filmov sa začína pridaním dvoch reproduktorov, každý na jednej strane vášho televízora alebo plátna. Týmto krokom získate v podstate stereo zostavu, ktorá je už roky štandardom pri posluchu hudby. Aj keď sa 2.0 stereo môže zdať ako nezmysel, aj takéto malé vylepšenie je kvalitatívne omnoho lepšie ako zabudované reproduktory, ktorými disponuje váš televízor.

Stĺpové reproduktory Focal Grande Utopia

Vyberte si kvalitný stredový reproduktor (center)

Keď svoju stereo zostavu vylepšíte o stredový reproduktor, už sa pomaličky začínate približovať k plnohodnotnejšiemu kinu, avšak ešte stále to nie je ono. S pridaním kvalitného stredového reproduktora však získate omnoho lepšiu reprodukciu rečového pásma, ktoré je pri pozeraní filmov veľmi dôležité.

Nepodceňujte dôležitosť subwoofra, vďaka nemu budete mať zimomriavky.

Často podceňovaný reproduktor – subwoofer – je práve zdrojom toho, že pri pozeraní svojich obľúbených filmov celú tu akciu, ktorú vidíte na obraze doslova aj cítite. A verte nám, ani viac ako jeden subwoofer v kino zostave nie je zbytočné vyhadzovanie peňazí do vzduchu. Kvalitný subwoofer sa postará o reprodukciu aj tých najnižších frekvencií, ktoré bežne ľudské ucho ani nepočuje, ale dokážete ich vnímať. Predstavte si, že sa pozeráte na vzlet stíhačky a pri zapnutí motorov na plný výkon sa vo filme navôkol trasie celá zem. Zdá sa vám, že vám pri tom vibruje celá hruď? To je presne ono!

Čoraz viac sa stretávame s tým, že naši zákazníci si do svojich kín inštalujú viac než jeden subwoofer. Úprimne, ak máte na dva subwoofre priestor a vmestia sa vám do rozpočtu? Choďte do toho! Každá miestnosť má nejaký bod, v ktorom môže byť s basovými frekvenciami problém, čo vám druhý subwoofer môže pomôcť elegantne vyriešiť.

V našom štúdiu máme taktiež zapojené dva subwoofre PB16-Ultra značky SVSound a efekt, ktorý sa vďaka nim podarilo dosiahnuť je naozaj neuveriteľný. Príďte sa k nám do štúdia pozrieť a presvedčiť sa na vlastné uši.

Základné 5.1 kanálové kino zostavy

Najbežnejší typ domáceho kina, ktorý preferuje najväčšie množstvo zákazníkov je 5.1 kanálové kino, ktoré sa skladá z 1 páru predných reproduktorov, 1 stredového reproduktora, 1 páru zadných efektových reproduktorov a 1 subwoofra.

Domáce kino z reproduktorov radu Focal Aria 900

V našom obchode nájdete mnoho hotových konfigurácií reproduktorov pre 5.1 kanálové domáce kino, ktoré v prípade záujmu môže doplniť o 2, 4 alebo 6 stropných efektových reproduktorov, prípadne o ďalší subwoofer.

Pre tých náročnejších máme v ponuke aj 7.1 alebo 7.2 kanálové zostavy, ktoré naviac obsahujú efektové reproduktory nie len v zadu ale aj na stranách.

Premýšľate nad Dolby Atmos? Gurmánov tu máme radi.

Vďaka novým prelomovým technológiám si dnes vo svojej domácnosti už naozaj každý môže dopriať zvuk rovnaký, ak nie lepší, ako v naozajstnom kine. Technológia Dolby Atmos prináša naozaj realistický 3D zvukový priestor, v ktorom je zvuk zobrazovaný všade navôkol, ba dokonca aj nad vami v rôznych vrstvách.

Dobrým príkladom na prezentáciu možností Dolby Atmos je napríklad scéna z filmu „Dunkirk,“ ktorá sa nachádza na prezentačnom Blu-ray Dolby Atmos. Ste súčasťou konverzujúcej skupiny vojakov, ktorý čakajú na útok na pláži (stredový reproduktor). Na ľavej strane v diaľke (ľavý predný reproduktor) počujete náhle výstrely. Na opačnej strane (pravý predný reproduktor) počuť šušťať vlny oceánu, ktoré sa rozbíjajú na útesoch na pláži, nad ktorými lietajú čajky loviace potravu v oceáne (horné efektové reproduktory Dolby Atmos). Zrazu začujete náhly výbuch vo vzdialenosti asi 50 metrov od vás (subwoofer + všetky reproduktory naraz) tak hlasný, že sa vám z toho až zatrasú kolená. Nakoniec, ešte predtým ako sa stihnete spamätať, počuť z diaľky burácajúce motory prilietajúcej letky Messerschmitt 109, ktoré vám prelietajú nízko nad hlavou (Dolby Atmos) sprevádzané svišťaním 30mm projektilov z lietadlových guľometov.

Bežne sa nám stáva, že vďaka špičkovému 3D priestoru, ktorý je možné vďaka technológií Dolby Atmos vytvoriť sa nám zákazníci v miestnosti otáčajú vôkol seba a hľadajú zdroj prichádzajúceho zvuku alebo sa snažia vyhnúť letiacej strele :).

Kvalitný AV receiver je základ

AV receiver je v podstate mozgom celej zostavy domáceho kina, stará sa o prepojenie reproduktorov s rôznymi zdrojmi signálu, ktorými môžu byť napríklad Blu-ray prehrávače, herné konzoly alebo audio prehrávače. Robí prepočty zvuku na rôzne formáty, kvalitnejšie receivry dokážu aj rozdeliť reproduktory do viacerých zón a tak môžete mať vďaka jednému zariadeniu ozvučenú obývačku a aj iné miestnosti v dome, prípadne terasu.

Najnovšie modely pokročilejších AV receivroch disponujú aj rôznymi možnosťami kalibrácie akustiky miestnosti. Z našej ponuky sú to napr. receivre značky Anthem MRX-540, MRX-740 a MRX-1140 alebo Focal Astral 16.

Receiver je potrebné vybrať s ohľadom na konfiguráciu kina, ktorú ste si zvolili. To znamená, že pre 5.1 kanálové kino budete potrebovať receiver, ktorý má 5 výstupov pre reproduktory a jeden výstup pre subwoofer. Ak máte záujem o kino s technológiou Dolby Atmos, je nutné si overiť, či vami zvolený receiver podporuje túto technológiu a v prípade, že áno, taktiež je nevyhnutné sa pozrieť aj na počet stropných efektových reproduktorov môžete pripojiť. Nebýva totižto zvykom, zvlášť pri lacnejších zariadeniach, že by automaticky umožňovali pripojiť až 6 stropných efektových reproduktorov, nakoľko prevádzka takéhoto audio systému vyžaduje značný výkon.

Zhrnutie

Všetko sme si povedali, ideme teda inštalovať?

Ako sami vidíte, výber vhodného a najmä kvalitného domáceho kina vôbec nie je jednoduchá problematika. V skutku, informácie obsiahnuté v tomto článku sú len špičkou ľadovca. Najlepšie čo v prípade záujmu o domáce kino môžete teraz urobiť je navštíviť náš showroom na Dolnej 18 v Banskej Bystrici kde si na to spolu pri šálke dobrej kávy sadneme a spolu navrhneme riešenie, ktoré splní všetky vaše predstavy a očakávania.

Na výber máte naozaj veľmi širokú škálu možností. Môžte si vybrať z našich krabicových setov reproduktorov alebo vám kino môžeme vyskladať z reproduktorov niektorej modelovej rady Focal a pre absolútnych fajnšmekrov, ktorý chcú svoje kino vytlačiť na maximum sme pre vás vytvorili aj konfigurátor domáceho kina, vďaka ktorému si môžete navrhnúť celé domáce kino počnúc reproduktormi až po plátno a projektor v pohodlí domova. Výslednú konfiguráciu nám môžete jednoducho zaslať a my vám vieme obratom vytvoriť nezáväznú cenovú ponuku.

Dúfame, že sme vám týmto článkom aspoň troška pomohli objasniť problematiku týkajúcu sa výberu domáceho kina a tešíme sa na vašu návštevu :).

Ostatné články z tejto série

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu