V súčasnosti, keď záujem našich zákazníkov o gramofóny a samozrejme aj o gramofónové platne stále neutícha, čoraz častejšie sa stretávame s otázkami ohľadom starostlivosti o gramofón a LP platne.

Preto sme si pre vás pripravili krátky článok o základných požiadavkách na nastavenie gramofónu, ktoré je nutné dodržať, aby sa prevádzka gramofónu a starostlivosť o vzácnu zbierku LP platní dostala na čo najvyššiu možnú úroveň kvality reprodukcie a samozrejme aj životnosti platní a samotného gramofónu.

Jednotlivé kroky nebudeme rozpisovať úplne do detailov. V prípade, že by ste mali záujem ktorýkoľvek z nižšie uvedených bodov bližšie prekonzultovať, veľmi radi vám na všetky otázky zodpovieme telefonicky na čísle 0903 380 700, osobne v našom štúdiu na Dolnej 18 v Banskej Bystrici alebo e-mailom na obchod@enigma-audio.sk.

Nasleduje prehľad jednotlivých bodov nastavení, ktoré sú pre dosiahnutie optimálnej prevádzky gramofónu a samozrejme aj kvalitu reprodukcie podstatné a taktiež majú nemalý vplyv na životnosť gramofónu a vašich LP platní.

  1. Vyváženie gramofónu do vodorovnej polohy
  2. Pripojenie prenosky
  3. Nastavenie montážnej vzdialenosti, presahu a efektívnej dĺžky ramena
  4. Nastavenie zvislého uhla prenosky VTA
  5. Nastavenia azimutu – kolmosť chvejivky prenosky voči LP platni
  6. Nastavenie offsetového uhla prenosky
  7. Nastavenie prítlačnej sily na hrot a nastavenie antiskatingu

Pri gramofónoch zakúpených v našom štúdiu s nainštalovanou prenoskou sú body 2 až 6 buď výrobcom, alebo nami prednastavené a skontrolované.

Po vybalení gramofónu je potrebné zariadenie umiestniť na pevnú podložku, ktorá by mala zabrániť prenosu vibrácií do gramofónu a následne gramofón čo najpresnejšie vyvážiť do roviny.

Absolútne ideálnym riešením by bola samostatná polica, uchytená priamo na stenu, ideálne je však použiť podložky špeciálne navrhnuté pod gramofóny alebo postačí napríklad aj pekne opracovaná kamenná platňa, ktorá s určitosťou zabráni prenosu vibrácií a taktiež môže byť aj pekným dizajnovým doplnkom.

Antivibračná podložka pod gramofón Thorens TAB 1600 Čierna

Na vyváženie gramofónu sa používajú presné mini bublinkové vodováhy, ktoré je určite dobré si zadovážiť už pri kúpe gramofónu. Po každej manipulácii / premiestnení gramofónu je potrebné znovu gramofón vyvážiť do vodorovnej polohy.

Vodováhu jednoducho položíme priamo na tanier gramofónu v rôznych pozíciách a prístroj  čo najpresnejšie vyvážime.

Následne, podľa technických špecifikácií nainštalovanej prenosky nastavíme vertikálnu prítlačnú silu na hrot prenosky.

Vodováha bublinková Dynavox Libelle 32 x 7mm

Pri tomto nastavení postupujeme podľa návodu na obsluhu prístroja, ktorý nás v pár jednoduchých krokoch prevedenie nastavením prítlaku. Pri nastavení prítlaku je dôležité, aby nastavenie bolo absolútne presné, preto je vhodné mať taktiež aj špeciálnu mechanickú váhu alebo úplne presnú kalibrovanú digitálnu váhu určenú na presné meranie aktuálneho nastavenia prítlaku prenosky.

Posledným jednoduchým krokom, ktorý nevyžaduje žiadne doplnky je znovu podľa návodu na obsluhu nastaviť hodnotu antiskatingu, t.j. bočnej sily na hrot. Od tejto chvíle je váš gramofón pripravený na prevádzku a priniesť vám všetky hudobné emócie.

Pokiaľ si zakúpite gramofón bez nainštalovanej prenosky, resp. chcete prenosku napríklad vymeniť za vyšší model a nemáte dostatočné skúsenosti, neváhajte nás kontaktovať a odborníci v našom štúdiu vám s inštaláciou a samozrejme aj výberom vhodnej prenosky radi pomôžu.

Ponuka prenosiek Goldring

Pri gramofónoch, ktoré nasledujúce nastavenie umožňujú sú k správnemu osadeniu prenosky potrebné nielen doslova hodinárske zručnosti, ale aj rôzne pomôcky.

Pre ilustráciu v našom štúdiu pre nastavenie jednotlivých bodov 2 – 6 používame osvedčenú univerzálnu šablónu Dr. Feickert (protraktor). Ďalším dôležitým doplnkom pre nastavenie a kontrolu zvislého uhla a azimutu prenosky je akrylová VTA šablóna.

Pamätajme na fakt, že všetky tieto nastavenia, ako sme už spomenuli, majú rozhodujúci vplyv na výslednú kvalitu reprodukcie.

Takže, všetci ktorý chcete skúšať rôzne typy nastavení gramofónu a tak trošku sa aj pohrať so zvukom nastavujte a skúšajte, samozrejme v rámci odporúčaných možností nastavení, ktoré výrobca odporúča. Pomôcok a návodov k nastaveniu je v dnešnej dobe neúrekom.

Vy, ktorí si netrúfate, nechajte to jednoducho na nás. My to všetko pre vás s radosťou spravíme.

Čo sa týka nastavenia gramofónu sme si v predošlých riadkoch aspoň zhruba naznačili, aké sú najdôležitejšie  požiadavky na jeho prevádzku.

Ďalej treba spomenúť aspoň základné požiadavky na jeho údržbu. Najväčším nepriateľom gramofónu je v prvom rade všade prítomný prach.

Samozrejmosťou by sa malo byť pravidelné čistenie hrotu prenosky. Hrot prenosky by sme mali čistiť pravidelne, ideálne bezprostredne pred, alebo po posluchu gramofónovej platne.

Na jednoduché a rýchle čistenie prenosky používame čistiaci roztok, ktorého súčasťou je aj jemný štetec. Hrot čistíme vždy opakovane jedným smerom, a to plynulým pohybom od prenosky k sebe, resp. v smere otáčania gramofónovej platne.

Ďalším vynikajúcim a účinným prostriedkom pre čistenie hrotu môže byť aj špeciálny čistiaci gél. Krabičku s gélom si postavíme na gramofónový tanier a rameno / prenosku nastavíme nad gél a „zdviháčikom“ spustíme smerom dolu. Hrot sa do jemného gélu zanorí a všetky nečistoty z hrotu prenosky sa na gél jednoducho prilepia. Veľmi rýchle, efektívne a bezpečné čistenie.

Pre bezproblémový, hladký a tichý chod gramofónu odporúčame aspoň raz ročne namazať ložisko. Na údržbu používame vždy len konkrétny olej, ktorý odporúča výrobca gramofónu.

Taktiež doporučujeme približne v ročnom intervale aj výmenu hnacieho remeňa. Samozrejmosťou je použitie originálneho remeňa, ktorý je určený pre daný model gramofónu.

V tomto blogu sme si aspoň stručne priblížili základné požiadavky na dlhodobú a bezproblémovú prevádzku gramofónu, ktorý predstavuje v podstate „živý organizmus,“ o ktorý je potrebné sa aj náležite starať.

Odmenou pre nás však budú nespočetné hodiny hudby, ktorá má svoje neopakovateľné čaro práve pri prehrávaní z vinylovej platne.

V nasledujúcom blogu si povieme niečo o starostlivosti o nesmrteľné a pravdepodobne najlepšie hudobné médium, ktorým je samozrejme vinylová platňa (LP).

Prečítajte si aj ostatné časti seriálu článkov S vinylom na večné časy.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu