Je 17.5.2023 a my sedíme v aute na diaľnici A1 naprieč Rakúskom. Pred sebou máme ešte asi 5 hodín cesty no už teraz sa nedokážeme ubrániť myšlienkam na výstavu High End 2023. Tá sa tento rok konala už tradične od štvrtka 18.5.2023 až do nedele 21.5.2023. My sme sa jej samozrejme, ako po všetky iné roky, znova zúčastnili a v nasledujúcom článku vám prinášame krátky prehľad noviniek, ktoré nás z pomedzi nami distribuovaných značiek najviac zaujali.

T+A

Minuloročnej výstave High-End dominovali bezdrôtové slúchadlá T+A Solitaire T. Tento rok sa značka T+A sústredila na rozšírenie svojej ponuky elektronických zariadení a prezentáciu úplne nových komponentov. Keďže už našťastie pominula čipová kríza, ktorá tu s nami bola počas celého minulého roka, konečne sa podarilo na trh uviesť nový streamer T+A PSD 3100 HV, ktorý je menším a o čosi lacnejším súrodencom oceňovaného modelu SDV 3100 HV, ktorý si už čoskoro budete môcť vypočuť aj u nás v štúdiu. Najväčšími lákadlami tohtoročnej výstavy však bol úplne nový stereo receiver R 2500 R, ktorý v sebe kombinuje to najlepšie zo sveta all-in-one zariadení a „ťažkého high-endu“ určeného pre najnáročnejších audiofilov.

Hlavná zostava v expozícií značky T+A na výstave High-End Mníchov 2023.

T+A R 2500 R

Nový model stereo receivra patriaci do modelového radu R prichádza na trh už so vstavanou 3. generáciou streamovacieho klienta značky T+A. Kombinuje praktickú využiteľnosť stereo receivra s výkonovým potenciálom audiofilských delených komponentov. Nechýba ani štrbinová CD mechanika pre všetkých audio nadšencov, ktorí pred streamovaním uprednostňujú fyzické médiá. Samozrejmosťou je DAB a FM rádio a plejáda digitálnych a analógových vstupov, vrátane HDMI a HDMI s eARC. Stereo receiver R 2500 R si ľahko poradí s akýmikoľvek reproduktormi vďaka predzosilňovacím a koncovým stupňom, ktoré boli prevzaté z integrovaného zosilňovača PA 2500 R a R 2500 R tak ponúka výkon 2 x 250W pri 4Ω.

Stereo receiver T+A R 2500 R v čiernej farbe.
Stereo receiver T+A R 2500 R v striebornej farbe.
Pohľad na konektivitu stereo receivera T+A R 2500 R.

Streamovací klient 3. generácie

3. generácia streamovacej platformy pre zariadenia značky T+A prichádza plná vzrušujúcich noviniek. Streamovať hudbu priamo z vašej obľúbenej aplikácie budete môcť vďaka podpore služieb Tidal Connect a Spotify Connect. Jednoducho si tak stačí zapnúť aplikáciu, zvoliť možnosť streamovania do externého zariadenia a vybrať vami požadovaný model. Nemusíte sa tak už zložito prepínať priamo do aplikácie T+A, ktorá slúži primárne pre ovládanie zariadenia. Druhou veľkou novinkou bude natívne streamovanie PCM a DSD priamo z predného USB vstupu, čo uvítajú najmä hifi nadšenci, ktorý svoje hi-res skladby nosia na USB kľúčoch a harddiskoch, keďže doposiaľ bolo možné DSD súbory prehrávať len cez zadný USB vstup z pripojeného PC. Značka T+A ako jedna z mála nezabúda ani na tých, ktorí si jej zariadenia kúpili už dávnejšie a priamo v centrále spoločnosti bude možné vykonať upgrade aj starších zariadení. Celý proces začne modelovým radom HV a R a postupne bude pokračovať nižšími modelovými radmi.

Nový streamovací klient pre zariadenia značky T+A, ktorý prináša podporu pre AirPlay 2, Spotify, Spotify Connect a TIDAL Connect.

Streaming DAC s predzosilňovačom PSD 3100 HV

PSD 3100 HV prichádza ako zariadenie, ktoré kombinuje najlepšie vlastnosti predzosilňovačov a prevodníkov značky T+A s pohodlím používania sieťového prehrávača s plejádou rôznych zdrojov. Vďaka obrovskému množstvu digitálnych vstupov, na ktoré ste u zariadení modelového radu HV zvyknutí, dokáže nový PSD 3100 HV konvertovať akýkoľvek digitálny zdroj signálu na analógový signál tej najvyššej kvality. Ako taký ho možno považovať za konečné stanovisko značky T+A pre všetkých, ktorých hudobná zbierka už opustila éru fyzických médií.

Nový high-end streamer PSD 3100 HV
Pohľad na konektivitu nového high-end streamera PSD 3100 HV

Thorens

Značka Thorens na tohtoročnej výstave High-End Mníchov oslavovala 140. narodeniny. Založená v roku 1883 v meste St. Croix vo Švajčiarsku sa značka stále teší nesmiernej obľube medzi audiofilmi a fanúšikmi analógu. Vývojové oddelenie po celý minulý rok nezaháľalo a toto jubileum, ktoré vo svete hifi nemá páru, oslávili veľkolepo až tromi novými produktami, ktoré pútali pozornosť stoviek návštevníkov.

Posluchová miestnosť Thorens s gramofónom Thorens New Reference a novými open baffle reproduktormi Thorens SoundWall HP 600.

Limitovaná edícia gramofónu TD 124 DD v lesklom orechu

Úspešným uvedením gramofónu TD 124 DD sa proces jeho zdokonaľovania neskončil, ale posunul celý vývojársky tým ďalej, aby na 140. priniesli ešte zopár vylepšení, ktoré celkový zážitok z posluchu s TD 124 DD posúvajú na ešte o čosi vyššiu úroveň. Do vienka tak dostal nový dvojvrstvový tanier, ktorý okrem väčšej váhy využíva spojenie týchto dvoch materiálov na vzájomné odrušenie prípadných rezonancií. K upgradu došlo aj v káblovaní ramienka, kde sa teraz nachádzajú vodiče z čistého striebra, keďže tieto mali na dodávanú MC prenosku SPU 124 výnimočne dobrý vplyv. V neposlednom rade prichádza aj nadčasové vysokolesklé drevené šasi, ktoré z celého gramofónu vytvára hotový šperk vašej hifi zostavy.

Thorens New Reference

V roku 1979 si vývojový tím značky Thorens povedal, že je čas prísť na trh s modelom gramofónu bez kompromisov čo sa týka výberu materiálov, konštrukcie a zvukových vlastností. Výsledkom tohto snaženia bol pôvodný model Thorens Reference, ktorý zobral analógový hifi svet útokom a stal sa synonymom pre ozajstný high-end. Ako jeden z mála gramofónov sa ešte stále objavuje na rôznych fórach kde ho pôvodní majitelia ponúkajú za závratné sumy, čo len svedčí o jeho statuse legendy.

Thorens New Reference – ultra high-endový gramofón predstavený značkou Thorens, ktorý ako prvý na svete prichádza so systémom aktívneho potlačenia vibrácií od firmy Seismion.

Ako jeho nástupca teraz prichádza model Thorens New Reference. Spoločnosť Thorens sa spojila s nemeckou firmou Seismion, ktorá je známa výrobou antivibračných podstáv pre elektrónkové mikroskopy. Vďaka technológií Seismion tak značka Thorens prichádza na trh s prvým gramofónom, ktorý je vybavený aktívnym potlačením parazitných vibrácií, ktoré funguje podobne ako technológia ANC v slúchadlách s aktívnym potlačením hluku.

Piezoelektrické senzory v nohách gramofónu neustále pracujú na detekcií vibrácií a sú schopné zachytiť vibrácie už od 1.5Hz a od hodnoty 10Hz sú schopné parazitné rezonancie tlmiť až o -30dB.

V oblasti výbavy sa naozaj nikde nešetrilo a tak máte možnosť na gramofón namontovať až 3 rôzne ramená, ktoré ponúkajú XLR výstupy. Samotný gramofón sa dodáva s dvomi ramenami – úplne novým ramienkom TP 160 a taktiež oceňovaným ramienkom Thiele TA-01. Osadiť si ho tak môžete súčasne MM aj MC prenoskou.

O gramofóne Thorens New Reference sme na našom blogu už pred týždňom priniesli samostatný článok, ktorý dôkladne popisuje všetky jeho vlastnosti. Môžete si ho prečítať kliknutím na nasledovný odkaz.

TPP 1600 – pomaly, ale isto v cieli

Predzosilňovač, o ktorom sme informovali už minulý rok sa znova objavil v stánku značky Thorens a dokonca sme ho tento rok mali možnosť už aj počuť hrať. Povieme vám, naozaj sa je na čo tešiť. Síce na jeho štítku bolo stále uvedené slovo „prototyp“ ale na naše neodbytné naliehanie nám majiteľ spoločnosti pán Gunter Kürten jemne načrtol, že už túto jeseň sa udeje tá mnohými očakávaná udalosť, ktorou je uvedenie TPP 1600 na trh. Elegantné čierne prevedenie v kombinácií s tmavým orechom, analógový VU meter na prednom panely, 2 páry XLR a 2 páry RCA vstupov na zadnej strane… Čo viac by sme si mohli priať?

Pohľad na nový predzosilňovač TPP 1600 spredu.
O vstupy na TPP 1600 naozaj núdza nebude.

Ramienko TP 160

Na konci letných prázdnin 2023 plánuje firma Thorens aj novú verziu gramofónov TD 1600 a TD 1601, ktoré budú vybavené úplne novým ramienkom TP 160, ktoré bude vo svojej cenovej kategórií špičkou a firma Thorens ho bude dodávať externe aj pre iné značky gramofónov. Zúfať však nemusia ani majitelia modelov TD 1600 a TD 1601, ktorí svoje zariadenia už majú doma, keďže spoločnosť Thorens ponúka svojím zákazníkom výmenu pôvodného ramienka za nové ramienko TP 160.

Open baffle reproduktory Thorens Soundwall HP 600

Reproduktory Thorens Soundwall HP600 fungujú na podobnom princípe ako ich historická predloha. Emitujú zvuk rovnako z prednej a taktiež aj zo zadnej steny, čo znamená, že oproti konvenčným reproduktorom dokážu celý priestor vyplniť zvukom omnoho efektívnejšie. Tento spôsob vyžarovania sa perfektne hodí najmä do väčších posluchových priestorov. Vďaka svojej dipólovej charakteristike sú reproduktory HP 600 omnoho „tolerantnejšie“ aj voči nepriaznivým akustickým podmienkam, ktoré sa v dnešných moderných interiéroch vyskytujú čoraz častejšie – sklenené steny, tvrdé podlahy bez kobercov a minimalistický moderný nábytok. Živá dynamika, s presnou basovou zložkou a holografický priestor – čo viac si môžete priať.

Nové open baffle reproduktory Thorens Soundwall HP 600

Focal & Naim

Theva & Vestia

Síce tieto modelové rady reproduktorov už boli uvedené v krátkom predstihu pred Mníchovskou výstavou. Priamo na výstave však mali svoju premiéru. Oba modelové rady prichádzajú vybavené meničmi Slatefiber, ktoré prvýkrát uzreli svetlo hifi sveta už v roku 2019 s uvedením modelového radu Focal Chora. Jednotlivé modely z radu Theva aj Vestia si už teraz môžete vypočuť priamo v našom štúdiu na Dolnej 18 v Banskej Bystrici. Jedná sa o skutočne vydarené modelové rady reproduktorov, ktoré za veľmi priaznivú cenu ponúkajú veľmi dynamický a muzikálny zvukový prednes a svojim dizajnom dokonale zapadnú do akéhokoľvek moderného interiéru.

Grande Utopia White Ebony

Reproduktory Grande Utopia asi netreba nikomu predstavovať. Vlajková loď spoločnosti Focal je legendárnym reproduktorom, ktorý doslova obdivujú celé generácie. Už tretia generácia teraz prichádza v unikátnom prevedení White Ebony v krásnom bielom ebenovom dreve. Nekompromisný výkon a unikátny štýl robí z reproduktorov Grande Utopia doslova technologický a zvukový monument.

Nové farebné prevedenia Focal Kanta

Reproduktory Focal Kanta už majú v ponuke značky Focal svoje stabilné miesto. Od roku 2017 kedy boli prvýkrát uvedené na trh sa tešia popularite u nespočetného množstva hifi nadšencov nielen kvôli svojim zvukovým charakteristikám, ale aj vďaka dizajnu, ktorý mierne vybočuje zo zaužívaných konvencií. Tento rok bola na výstave Mníchov predstavená nová paleta matných farebných prevedení, ktorá dokonale doplní akýkoľvek moderný interiér.

Naim NAIT 50

Značka Naim tento rok oslavuje 50 rokov svojho založenia. Na oslavu tohto krásneho jubilea prinášajú inžinieri značky Naim tento rok výročný model integrovaného zosilňovača NAIT 50, ktorý prichádza na trh ako nástupca mnohými zbožňovaného modelu NAIT 1. NAIT 1 bol síce prvýkrát na trh uvedený už v roku 1986, odvtedy sa však v rôznych iteráciách a vylepšeniach teší veľkej obľube v komunite hifi nadšencov až do dnešnej doby. Model NAIT 50 teraz prichádza s výkonom „veľkého“ a „ťažkého“ integrovaného zosilňovača, ktorý prichádza v kompaktnom a elegantnom šasi s retro lookom 70. rokov.

Výročný model integrovaného zosilňovača Naim NAIT 50 v pôvodom dizajne.

Naim Classic 200 a Classic 300

Už od roku 1973 je modelový rad Naim Classic stelesnením tých najlepších delených prvkov HiFi komponentov, z ktorých si môžete vyskladať zostavu svojich snov. Nový modelový rad Classic 200 bol navrhnutý pri príležitosti 50. výročia založenia značky Naim. Po prvý raz vo svojej histórií prináša inovovaný dizajn a rozšírenú konektivitu. Modelový rad Classic 200 pozostáva z predzosilňovača a streamera Naim NSC 222, koncového zosilňovača Naim NAP 250 a nechýba ani nekompromisný napájací zdroj Naim NPX 300.

Modelový rad Classic 300 rozširuje zariadenia radu 200, ktorý bol uvedený na trh o čosi skôr. Pozostáva z modelu Naim NSS 333, ktorý predstavuje hi-res streamer s integrovaným DAC prevodníkom. Ďalším v rodine zariadení Naim Classic 300 je predzosilňovač NAC 332, ktorý preberá mnohé výnimočné vlastnosti vlajkovej lode Statement S1 a dokonale si rozumie s monoblokom NAP 350, ktorý si hravo poradí aj s tými najnáročnejšími reproduktormi. Ponúka stály výkon 175W do 8Ω alebo 345W do 4Ω. Pre fanúšikov analógu zaradila značka Naim do ponuky aj nový phono predzosilňovač Naim NVC TT kompatibilný ako s MM tak aj s MC prenoskami, ku ktorému je samozrejme možné dokúpiť aj externý napájací zdroj Naim NPX TT.

Posluch zariadení nového radu Naim Classic 300 v kombinácií s reproduktormi Focal Stella Utopia EM EVO.

Pár slov na záver

Ako ste teda mali možnosť si prečítať, hoci sa výstava High-End Mníchov koná každý rok, výrobcovia hifi techniky naozaj nezaháľajú a každoročne sa snažia na neustále sa meniaci trh chrliť novinky, ktoré by zaujali nové skupiny zákazníkov alebo by znova prebudili vášeň k tomuto krásnemu koníčku u stávajúcich audiofilov a hifi nadšencov.

My sa už teraz nevieme dočkať ako vám budeme všetky produkty, ktoré sme v článku spomenuli, môcť predviesť pri posluchu v našom štúdiu. Na záver ešte prikladáme kompletnú galériu fotografií pre všetkých, ktorí nemali možnosť sa tento rok zúčastniť tohto „sviatku a oslavy high-end hifi techniky.“

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu