Odpradávna v tajomnej krajine Hifilandia panuje jeden tajomstvom opradený mýtus. Hifisti a hifinky, ktorí v tejto krajine žijú, desia sa jedného jediného miesta. Týmto strašným miestom je paneláková obývačka, ktorú obývajú čierni démoni dunenia, pekelných odrazov a ktorí prenášajú zvuk až k nepríjemnej susedke, ktorá býva na dvanástom poschodí. Pre tento mýtus sa už mnohí ani nesnažia dosiahnuť anjelský zvuk hajendu a zostávajú preto v tichosti…

No po prečítaní úvodu si možno poviete, že takáto krajina neexistuje, ale je pravda, že pachuť tohto mýtu zostáva medzi nami.

Buď máme zlú akustiku, pri ktorej sa odrazy a dunenie stali našimi trýzniteľmi uší, alebo, keď si už ako tak priestor upravíme a chceme počúvať trochu nahlas, od okolitých susedov sa ozýva reptanie a sťažnosti. No a okrem toho by to ešte malo aj pekne vyzerať, veď sme koniec koncov v obývacom priestore. Ako sa teda dostať z tohto kolotoča von?

Banskobystrická firma Enigma Audio sa pod- ujala na búranie týchto mýtov a vybudovala ultimatívne stereo s highendovým domácim kinom v bežnom panelákovom byte. Či sa im to skutočne podarilo, mali sme možnosť okoštovať na vlastné oči a uši.

Prvý dojem

Prvé pohľady do miestnosti ma uistili, že priestor je v dokonalej harmónii a symbióze. Vedel som, že všetko je navrhnuté firmou Enigma. Od projektovej dokumentácie nábytku z dreveného masívu cez všetky doplnky, rack, no a – samozrejme – až po vesmírnu aparatúru. Hifistovi ako prvé tresnú do očí obrovské stojanovky Focal Viva Utopia tretej generácie. Kto ich pozná, dobre vie, že svojou veľkosťou predstihnú mnohé stĺpové debny. Koniec koncov, ide o referenčnú triedu firmy Focal. Svojou čiernou lesklou farbou dopĺňali ostatné čierne komponenty zostavy a zároveň dali vyniknúť akustickému nábytku vyhotovenému zo svetlého dreva. Ten ladil s drevenou mriežkou basstrapov Artnovion v rohoch miestnosti, ktoré svojou difúznou zložkou pohlcujú basy, ktoré sú navyše a spôsobujú oné už spomenuté dunenie. Samozrejme, nie sú tam hodené len tak ledabolo, ale všetkému predchádzali akustické merania a výpočty. Teda sú presne na svojom mieste a plnia tú funkciu, ktorú plniť majú.

Keď som si pri teplom nápoji sadol do kresla, upútali ma stropné meniče Focal série 300 na Dolby Atmos systém. Celý strop je vlastne jeden akustický hrajúci systém. Na panel stropu sú prichytené panely z akustickej drviny. Potom nasleduje vzduchová medzera a ďalšia vrstva akustickej drviny položená na OSB doske, ktorá je zospodu prekrytá akustickým sadrokartónom. Z tohto sadrokartónu sú poskladané aj ozvučnice na jednotlivé meniče Dolby Atmos systému. Aby nedochádzalo k rušeniu a ovplyvňovaniu meničov medzi sebou, sú medzi nimi priečky a akustické výplne. Vo výklenkoch sú podvesené akustické absorbéry Artnovion a dookola inštalované LED osvetlenie má regulovateľnú intenzitu a teplotu svetla. Takto upravený strop okrem akustickej dokonalosti v miestnosti zabezpečí aj to, aby sme mohli hudbu či kino sledovať aj pri vyššej hlasitosti a aby susedia ad nami zostávali i naďalej pokojní. Obývačka má ešte aj pravú stenu susediacu s iným bytom a tak aj tá je opatrená panelmi z akustickej drviny a akustickým sadrokartónom. Na zadnom okne je veľký akustický blackoutový záves, ktorý slúži aj ako zatienenie projektora. Projektor je umiestnený na 200 kg !!! racku Enigma Design, ktorý je vyrobený ručne, takisto ako všetok ostatný nábytok, ktorý môžete vidieť na fotkách.

Projektor je Optoma UHZ65 Ultra Short a obraz vyžaruje na 100-palcové plátno Optoma. Zdroj signálu pre toto excelentné kinečko je Blu-ray OPPO UDP 203 a receiver je NAD T778. Kino je v zapojení 5.1.4 a na streamovanie videa je použitý Nvidia TV Shield.

Stereo

Stereo je oddelený systém a ako zdroj signálu slúži gramofón Thorens TD124DD, ktorý získal aj prestížne ocenenie EISA. Osadený je prenoskou Ortofon SPU, ktorá bola upravovaná konkrétne na tento prístroj. Viac sa o ňom nebudem zmieňovať, lebo som ho testoval v našom časopise pred rokom. Predzosilňovač je Canor PH 1.10 od známej slovenskej firmy. Zosilňovač je takisto slovenskej výroby, a to pôvodne JJ322. Pôvodne píšem naschvál, lebo ho modifikoval priamo konštruktér pán Liščák. Poriadne ho prekopal, až zostali len pôvodné trafá a doska. Zmenený je aj vonkajší vzhľad, celé telo z masívu je vyrobené v dielňach Enigma Design. Kompletné prekáblovanie sa kvalitou aj cenou takisto derie do nebeských výšin, použité sú káble značky Wireworld, a to trieda Platinum Eclipse.

Skrytým komponentom je kompletná elektroinštalácia od značky GigaWatt, na ktorú je kladený nemalý dôraz. No a aby som nezabudol na obrazy s hudobnou tematikou od Jozefa Stančíka, ktoré pridajú na estetike a naladia poslucháča na hudobný zážitok.

Zvuk a obraz

Na začiatok sme si pustili domáce kino. Nešetrili sme membrány meničov, keďže sme si mohli dovoliť hlasnejšie počúvanie. Zvuk aj obraz boli na vynikajúcej úrovni. Po zatemnení okien som bol doslova vtiahnutý do deja. Napriek tomu, že meniče Dolby Atmos boli zabudované v strope, na priestorovosti to nebolo poznať. Všetky zvuky vychádzali presne z tých strán, z ktorých aj mali vychádzať.

V druhej fáze sme testovali stereo. Gramofón v symbióze s triódovým JJ hral o poznanie malebnejšie s vynikajúcimi detailmi a priestorovosťou. Modifikovaný JJ322 nemal problém rozhýbať meniče veľkých Focalov a tak sme tomu aj občas osolili, veď panely z akustickej drviny robili dobrú robotu a susedia sa nesťažovali. Bolo cítiť, že priestor je fortieľne akusticky nakalibrovaný a v takýchto priestoroch sa celkový akustický dojem posúva o jednu až dve triedy vyššie. Zostava nemala problém zahrať akýkoľvek žáner a keďže som aj ja dávnejšie vlastnil JJ322, musím priznať, že táto modifikácia ponúkla presnejší a dynamickejší zvuk.

Záver

Som presvedčený, že firme Enigma Audio sa vytýčený cieľ podaril. Urobiť ultimatívnu zostavu a postaviť ju do akusticky perfektnej posluchovky, a to v obyčajnej panelákovej obývačke. A pridanou hodnotou je, že takýto priestor môže nielen veľmi dobre znieť, ale aj veľmi dobre vyzerať. Tak nech sa páči nechajte sa inšpirovať.

Článok bol pôvodne publikovaný v magazíne High&Style číslo zima 2021/2022

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu