Každý deň sa stretávame s podobnými otázkami od našich zákazníkov, ktorí si k nám chodia po rady pri budovaní zostáv vo svojich obývačkách a posluchových miestnostiach. Prostredníctvom tohto článku by sme vám teda chceli pomôcť s danou problematikou a na začiatok sa pokúsime objasniť najčastejšie otázky našich zákazníkov:

  • Zvoliť kino zostavu alebo bude postačovať aj klasické stereo?
  • Aké reproduktory si vybrať?
  • Je pri výbere dôležitá cena?
  • Čo robiť ak je v priestore kde má byť zostava zlá akustika?

Zvoliť kino zostavu alebo bude postačovať aj klasické stereo?

Túto otázku si prevažne vie zodpovedať aj sám zákazník. Treba si len uvedomiť čo viacej preferujete. Zaujíma vás skôr sledovanie filmov, alebo trávite svoj voľný čas počúvaním svojich obľúbených interpretov cez stereo?

Ak ste niekde „medzi“, v tom prípade máte dve možnosti: zvoliť si drahšie kino, ktoré dokáže obstojne zahrať aj stereo, alebo ísť puristickou cestou a postaviť si zvlášť zostavu pre stereo posluch a zvlášť pre kino. Vždy je to o vašich možnostiach, či už priestorových, dizajnových a samozrejme, v neposlednom rade, je to aj o rozpočte, ktorý máte stanovený.

Aké reproduktory si vybrať?

Rady ohľadom výberu vhodných reproduktorov treba určite hľadať v hifi štúdiách, kde by vám mali ochotne a dobre poradiť s výberom správnych reproduktorov, komponentov, kina, prípadne ďalších veľmi dôležitých detailov, na ktoré netreba zabúdať pri realizácií vašej vysnívanej zostavy.

Mali by vás nasmerovať, aký typ reproduktorov je pre vás vhodný v závislosti od veľkosti priestoru, akustiky priestoru, preferovaného hudobného žánru… Taktiež, nie všetky komponenty spolu „ladia,“ preto je veľmi dôležité zvoliť k jednotlivým reproduktorom aj vhodný zdroj signálu. Tým máme na mysli streamer, multiplayer, CD prehrávač, Blu-ray, atď. Veľmi dôležite je reproduktory „správne nakŕmiť“ vhodným zosilňovačom, alebo receivrom a v neposlednom rade netreba zabúdať na často veľmi podceňované komponenty, ktorými sú signálové, reproduktorové a napäťové káble.

Áno, správne ste čítali, káble staviame na rovnakú úroveň ako iné komponenty. Čistota použitej metaliky, geometria káblov a ich dokonalé tienenie ovplyvňuje výsledný zvuk. Z toho dôvodu je vhodné si nechať poradiť, aký kábel kde použiť, kde si treba radšej priplatiť a čo už, na druhej stranu, je zbytočne predimenzované.

Je skoro až nemožné, aby si bežný smrteľník vedel správne vybrať z toľkého množstva produktov, ktoré sú na trhu. Každý tvrdí niečo iné, každý chváli to svoje, v časopisoch a na fórach je kopec len tých „najlepších, jediných a správnych reproduktorov a komponentov“. Inými slovami, žijeme v dobe, kde sa vám každí snaží predať svoje produkty.

Preto je veľmi dôležité, aby ste sa sami presvedčili, na vlastné uši, či vám daná zostava navodí pri posluchu pozitívne emócie.

Je pri výbere dôležitá cena?

Ďalšou často kladenou otázkou našich zákazníkov je dilema ohľadom ceny jednotlivých komponentov. Čo je malo a čo je už veľa je veľmi zložitá otázka. Koniec koncov, naša spoločnosť nepredáva elektroniku ako takú, ale emócie, ktoré ľudia hľadajú pri počúvaní celej zostavy, ako celku a taktiež pozeraní domáceho kina. Kúpou novej zostavy neinvestujeme do obyčajnej techniky ale do seba a do príjemných chvíľ, ktoré potom trávime pri posluchu obľúbenej hudby alebo sledovaní obľúbených filmov. Môžete si to kľudne predstaviť ako taký luxusný wellness pobyt u vás doma v obývačke predplatený na dlhé roky vopred.

Predstavte si, že prídete domov večer unavený z práce a po ťažkom dni si zapnete svoje stereo, pustíte si obľúbeného interpreta, alebo si pozriete na veľkom plátne s ozvučením Dolby Atmos nejaký dobrý film. Človek sa aspoň na chvíľu takto dokáže vytrhnúť z kolobehu každodenných starostí a preniesť do svojej snovej reality.

Potom je to už len na vás, koľko ste ochotní do tohto druhu relaxu zainvestovať. Základná zostava vás môže stáť niekoľko stovák eur, ale samozrejme vieme sa z rozpočtom vyšplhať až do astronomických výšok. Aj v tomto prípade je veľmi dôležité, aby vám poradili skúsení predajcovia, aby ste zbytočne nevyhodili veľa peňazí za zostavu ktorá nie je „optimálne vyladená“. Radi vám pomôžeme a poradíme pri výbere, či už základnej zostavy alebo komplexného riešenia. Stále však platí, že aj po kúpe kvalitnej zostavy netreba zabudnúť na akustiku posluchového priestoru.

Čo robiť ak je v priestore kde má byť zostava zlá akustika?

Akustika je žiaľ stále veľmi podceňovaná, pritom dosť zásadne ovplyvňuje výsledný zážitok. Dovolili by sme si tvrdiť že až tretina celkového úspechu s kvalitným posluchom ovplyvňuje práve akustika priestoru.

Prvé čo každého určite napadne je celý byt oblepený kartónovými preložkami od vajec :). Našťastie, toto je už len úsmevná minulosť hudobných skúšobní z čias minulých. Pokiaľ navštívite naše hifi štúdio, radi vám s touto problematikou pomôžeme. Niekedy aj drobné rady čo sa týka umiestnenia nábytku a použitia vhodných materiálov vám môžu významne pomôcť k zlepšeniu akustiky vo vašej obývačke. Samozrejme existujú aj sofistikované spôsoby úpravy akustiky, ktoré sme už spomínali v predchádzajúcich článkoch.

Zhrnutie

Ak vám ozaj záleží na tom, aby ste pri kúpe audio-vizuálnej zostavy nekúpili „mačku vo vreci“, určite sa zastavte v kamennej predajni a nechajte si poradiť a hlavne odprezentovať vašu vysnívanú zostavu.

V našom štúdiu vám vieme zabezpečiť kompletný servis, ktorý zahŕňa

  • návrh a prezentáciu stereo zostavy a poradenstvo pri zapojení a ovládaní jednotlivých komponentov;
  • výber a kompletné nastavenie gramofónu s výmenou a nastavením prenosky (ihly);
  • návrh a prezentáciu domáceho kina, inštaláciu domáceho kina, nastavenie a kalibráciu domáceho kina;
  • výber projektora a projekčného plátna, výpočet projekčných vzdialeností inštalácia projektora s jeho nastavením;
  • poradenstvo pri optimalizácií akustiky posluchového priestoru, výber vhodných akustických materiálov, meranie akustiky pred realizáciou, meranie akustiky po osadení akustických prvkov s možnosťou vystavenia certifikátu;
  • návrh a realizáciu multi-room spolu s jeho nastavením.

A mnoho iných služieb 🙂

Nakoniec teda najdôležitejšia rada… Ako zistíte že zostava, ktorú ste si vybrali je to pravé pre vás? Pokiaľ vám pri prezentácií naskočí „husia koža“ viete že ste trafili priamo do čierneho.

Pre ďalšie zaujímavé témy týkajúce sa budovania high-end stereo zostáv a domácich kín hoci aj v panelákových obývačkách nás určite sledujte aj naďalej, na blogu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu