Tohtoročné prestížne ocenenie EISA 2021-2022 získalo až 6 produktov z nášho portfólia

Najlepší high-end gramofón – Thorens TD 124 DD

Aj keď výroba pôvodného modelu Thorens TD 124 bola ukončená už viac než pol storočím, tento výnimočný gramofón si stále zachováva svoj status „legendy“ a je medzi nadšencami analógového zvuku stále veľmi vyhľadávaný. Aj keď jeho nová verzia TD 124 DD sa výzorom veľmi nelíši od originálu, skratka DD za modelovým označením našepkáva, že tentokrát sa už jedná o tzv. „direct drive“ gramofón, tj. s priamym pohonom taniera. Naviac, nový model TD 124 DD je vybavený aj úplne novým ramienkom TP 124, ktoré ponúka široké možnosti nastavení a dokonale dopĺňa retro vzhľad tohto gramofónu, najmä keď je osadené prenoskou Ortofon SPU 124, ktorá je pre tento gramofón primárne určená. Dokonca, model TD 124 DD je vybavená aj špeciálnym vyskakovacím adaptérom pre 7‘‘ „jukebox“ single. Čokoľvek si pomocou tohto výnimočného gramofónu budete chcieť prehrať, prekvapí vás dynamickým, pevným zvukom a robustnou konštrukciou. Aj keď aj vyzerá naozaj retro, jeho zvuk je príťažlivo aktuálny.

Najlepšie riešenie pre posluch cez slúchadlá – Naim Uniti Atom Headphone Edition

Stále narastajúci počet záujemcov o posluch vysokokvalitného zvuku cez kvalitné slúchadlá donútil viacerých výrobcov hifi elektroniky, aby rozšírili svoje portfólio produktov o kvalitné slúchadlové zosilňovače. Odpoveďou značky Naim na tento dopyt je úplne nová edícia základného modelu sieťového prehrávača so slúchadlovým zosilňovačom Naim Uniti Atom Headphone Edition. Technológie použité pre zosilňovaciu časť sú veľmi podobné s tými, ktoré využívajú aj vlajkové lode značky Naim – produkty z modelového radu Naim Statement. Vďaka tomu ponúka prehrávač Uniti Atom Headphone Edition široké možnosti sieťovej konektivity a podporu celej škály streamovacích služieb. Pre slúchadlá je samozrejmosťou symetrický XLR konektor a taktiež aj klasicky 6,35mm jack. Naviac, Uniti Atom Headphone Edition je možné využiť aj ako predzosilňovač pre koncový zosilňovač alebo pre aktívne reproduktory. Akékoľvek využitie mu nájdete, jeho dynamický a úderný zvukový prednes vás prekvapí pri každom posluchu. Ako dokonalý doplnok k prehrávaču Naim Uniti Atom Headphone Edition odporúčame niektoré zo slúchadiel značky Focal.

Najlepšie slúchadlá – Focal Clear Mg

Pôvodné slúchadlá Focal Clear už boli samé o sebe skvelým modelom otvorených slúchadiel, ale s príchodom nového modelu Focal Clear Mg posúva značka Focal pomyselnú latku ešte o čosi vyššie. Najvýraznejšou zmenou sú úplne nové magnéziové meniče – ktoré dávajú slúchadlá prívlastok „Mg“ – zlepšenie tlmenia v rámci otvorenej ozvučnice a taktiež aj lepšie umiestnenie meničov vzhľadom na uši poslucháča. Výsledkom tejto plejády inovácií sú slúchadlá, ktoré si zachovávajú všetku tú krásnu „otvorenosť“ zvuku pôvodného modelu. Naviac, teraz ponúkajú aj väčšiu dynamiku a presnosť. Vďaka slúchadlám Focal Clear Mg teraz vo svojej obľúbenej hudbe odhalíte ešte viac detailov a budete mať pocit, že zvuk sa krásne rozplýva v priestore priamo pred vami, nie že je len uzavretý vo vašej hlave.

Najlepšie high-end slúchadlá – T+A Solitaire P-SE

T+A urobilo s modelom Solitaire P – SE veľmi ambiciózny prvý krok na trhu high-end slúchadiel, ktorými v kombinácií so slúchadlovým zosilňovačom T+A HA200 prakticky necháva za sebou veľmi veľkú časť konkurencie. Aj napriek tomu, že slúchadlá Solitaire P – SE predstavujú o čosi dostupnejší model ako slúchadlá Solitaire P, čo bolo možné dosiahnuť najmä vďaka o trochu jednoduchšej konštrukcií planárnych magnetostatických meničov, stále sa radia do kategórie nekompromisne high-endových slúchadiel a ich celkový zvukový prednes so sebou prináša naozaj plný, dynamický a úderný zvuk s holografickým priestorovým zobrazením. Naviac, všetky zložky zvukového spektra sú medzi sebou dokonale previazané od najhlbších basových frekvencií až po najmenšie detaily na výškach, vďaka čomu sa od posluchu hudby cez slúchadlá Solitaire P – SE nebudete vedieť odtrhnúť.

Najlepší kompaktný subwoofer – SVS 3000 Micro

Ostatné subwoofre modelového radu SVS 3000 využívajú koncepciu jedného woofra v uzavretej alebo otvorenej ozvučnici. Avšak, inžinieri SVS prichádzajú v modely SVS 3000 Micro s vôbec najmenším meničom s priemerom len 8-palcov. Neuveriteľné pevná ozvučnica modelu SVS 3000 Micro so stranou menšou než 30cm je dokonca vybavená dvoma takýmito meničmi, ktoré smerujú proti sebe. Model 3000 Micro je preto určený presne tým zákazníkom, ktorý vo svojich posluchových miestnostiach nemajú mnoho miesta, ale aj napriek tomu si chcú dopriať zvukový výkon, na ktorí sú fanúšikovia značky SVS zvyknutí. Vďaka integrovanému zosilňovaču Sledge STA-800D2 s výkonom 800W RMS disponuje subwoofer SVS 3000 Micro dokonalou kontrolou aj nad tými najjemnejšími detailmi, ale v prípade potreby ponúka aj neuveriteľnú údernosť a silu. Vo výsledku, keď ešte vezmeme do úvahy jeho cenovú kategóriu je tento model naozaj absolútnym víťazom svojej kategórie.

Najlepší subwoofer pomer cena / výkon – SVS SB-1000 Pro

Ktorékoľvek farebné prevedenie nového modelu SVS SB-1000 Pro si vyberiete, konečný výsledok bude vždy rovnaký – SB-1000 Pro si vás podmaní svojou rýchlosťou, úderom a spodnou úrovňou frekvenčnej odozvy; to všetko z ozvučnice, ktorá je len o čosi väčšia ako jeho 12-palcový menič na prednej strane. Vnútri sa nachádza integrovaný zosilňovač s výkonom 325W RMS, ktorý ponúka dostatočný výkon aj pri tých najnáročnejších pasážach a dodáva im presne taký priestorový rozsah a efekt, aký si zaslúžia. Aby toho nebolo málo, nový model SB-1000 s prívlastkom „PRO“ teraz prináša aj ovládanie pomocou mobilnej aplikácie. Vlastnosť, ktorá bola kedysi dostupné len pre najvyššie modely radu SVS 16-Ultra. Ak teda hľadáte cenovo dostupný subwoofer, ktorý vás svojím výkonom doslova šokuje, práve ste ho našli.

Ocenenie EISA pre Thorens TD 1601 a Focal Chora 826

Tento rok boli produkty z nášho portfólia znova ocenené komisiou EISA, ktorá každoročne vyberá tie najlepšie produkty v oblasti spotrebnej elektroniky v rôznych kategóriách.

Thorens TD 1601

Novinka Thorens TD1601, ktorá bola uvedená na trh len na jeseň minulého roku sa môže popýšiť ocenením najlepší gramofón pre sezónu 2020/2021. Vyjadrenie komisie EISA vám prinášame nižšie:

Značka Thorens sa spája s výrobou gramofónov už celých 120 rokov. Zatiaľ čo výzor modelu TD 1601 pripomína skôr klasické gramofóny z minulosti, môžete si byť istí, že pod kapotou sa nachádza jedna inovácia za druhou. Tento model si zachováva trojbodové odpruženie modelu TD 160, ktorý bol veľmi populárnym modelom v 60. rokoch minulého storočia. TD 1601 však prináša najnovší synchrónny motor s absolútne presnou kontrolou otáčok a taktiež aj elektronický zdvih ramienka s automatickým zdvihom po skončení prehrávania pre čo najväčšie pohodlie pri posluchu. Značka Thorens taktiež ponúka plne automatickú alternatívu k tomuto modelu – TD 1600. Všetky tieto inovácie v kombinácií s XLR výstupmi okrem bežných RCA výstupov na zadnej strane pre čo najmenší možný šum kombinujú špičkové technológie s klasickým dizajnom, ktorý ulahodí oku nejedného milovníka analógu.
Vyjadrenie komisie EISA

Farebné varianty TD 1601 v našom e-shope

Thorens TD 1601 – Čierny lak

2999,00€
(bez prenosky)

Thorens TD 1601 – Lesklý orech

2999,00€
(bez prenosky)

Focal Chora 826

O tom, že reproduktory radu Chora sú naozaj úspešným počinom, s ktorým spoločnosť Focal taktiež prišla na jeseň minulého roku sa už presvedčili aj naši zákazníci, keďže sa jedná o jeden z najpredávanejších modelov minuloročnej sezóny. Tento fakt znova potvrdila aj komisia EISA, ktorá týmto reproduktorom udelila ocenenie v kategórií najlepšie stĺpové reproduktory pomer cena – výkon.

Od zvuku reproduktorov Chora 826 sa nebudete vidieť odtrhnúť. Pevný bas, detailné výšky, výnimočná dynamika v kombinácií s vysokou citlivosťou, ktorá dáva šancu aj zosilňovačom s menším výkonom sú atribúty, pre ktoré by sme ťažko hľadali adekvátnu konkurenciu.
Vyjadrenie komisie EISA

Farebné varianty Focal Chora 826 v našom e-shope

Focal Chora 826 – Svetlé drevo

1398,00€
(za pár)

Focal Chora 826 – Tmavé drevo

1398,00€
(za pár)

Focal Chora 826 – Čierna

1398,00€
(za pár)

Návrat legendy menom Thorens TD 124

Vo svete hifi existuje len málo značiek, ktoré u svojich fanúšikov dokážu vyvolať vlnu extrémnej eufórie. Gramofón, ktorý si dnes predstavíme – Thorens TD 124 – určite môžeme zaradiť do tejto skupiny, keďže v pomyselnej „sieni slávy“ hifi komponentov mu nepochybne patrí čestné miesto na najvyšších priečkach.

Skvost švajčiarskeho inžinierstva

Aké technológie musia byť v zariadení použité, aby sme ho s odstupom času mohli nazvať legendou? V prípade gramofónu TD 124 sú jeho, na tú dobu, veľmi inovatívne technológie určite tým najpodstatnejším merítkom. Už jeho prvá verzia, ktorá sa vyrábala v rokoch 1957 – 1965 presvedčil tento gramofón o svojich kvalitách neuveriteľných 60 000 zákazníkov, medzi ktorých sa neradili len bežný hifi nadšenci, ale taktiež aj rozhlasové stanice a nahrávacie štúdiá. Všetci túžili po čo najvyššej kvalite a spoľahlivosti za rozumnú cenu. Na tú dobu to boli vlastnosti, ktoré nedokázal poskytnúť žiadny iný konkurent značky Thorens.

Pôvodná verzia TD 124 MK I z rokov 1957 – 1965

Druhá verzia TD 124 MK II, ktorá sa vyrábala v rokoch 1965 – 1967 bola ešte o čosi úspešnejšia s celkovým predajom 35 000 kusov za dva roky. Gramofón TD 124 bol uvedený ešte v minulej centrále spoločnosti v meste Sainte-Croix vo Švajčiarsku. Skratka TD znamená „Tourne Disques“ čo v preklade znamená „gramofón,“ zatiaľ čo kombinácia čísel 124 ostáva záhadou do dnešného dňa.

Druhá verzia TD 124 MK II z rokov 1965 – 1967, zdroj: pinterest.com

Čo sa týka jeho ceny, nejednalo sa úplne o najlacnejší kúsok na trhu, ale spoločnosť Thorens sa vždy snažila, aby cena adekvátne odpovedala kvalite daného produktu. Ceny pri začiatku výroby tohto modelu sa pohybovali okolo 440 nemeckých mariek a pri ukončení výroby verzie MK II sa cena dostala na 725 nemeckých mariek pre gramofón vrátane ramienka TP 14. Pre porovnanie, v tej dobe bolo možné kúpiť VW Beetle za približne 5000 nemeckých mariek.

Prepínanie medzi štyrmi rýchlosťami otáčok, ktoré TD 124 ponúkal

V tejto rannej fáze veku gramofónov bolo štandardom využívať motor Garrard 301, ktorý tanier poháňal pomocou sústavy ozubených prevodov, až kým na trh neprišiel model TD 124. Na to, aby sa podarilo predbehnúť konkurenčné značky, zapracovali vývojári spoločnosti Thorens na celkom 41 inovačných prvkoch, z ktorých niektoré boli dokonca patentované.

Pôvodný model Garrard 301, zdroj: https://afroaudio.jp/products/detail.php?product_id=16114

Rolls Royce medzi gramofónmi

V tejto časti sa pozrieme na niektoré konštrukčné prvky, napríklad na mohutné rebrované hliníkové šasi s celkovou hmotnosťou až 10 kilogramov. Tanier gramofónu sa skladal z dvoch častí. Avšak, bolo tomu tak z iných dôvodov, ako pre ktoré sa robia dvojdielne taniere v dnešnej dobe. Na vnútornom tanieri, ktorý vážil 4,5kg bol uložený ešte ďalší plát hliníka s hmotnosťou len 500g. Tento bol vytlmený šiestimi gumenými krúžkami, ktoré boli rovnomerne rozmiestnené po vnútornom tanieri a izolované od samotnej platne gumenou podložkou. Vnútorný liatinový tanier poskytoval veľmi dobré magnetické tienenie a mal veľkú zotrvačnosť, čiže ani kolísanie siete v rozmedzí až do 10% nijak neovplyvnilo synchronizáciu otáčok. 14mm hrubá oska, ktorá bola ešte naviac kalená a leštená, bola uložená v nosnej konštrukcií s ložiskami, ktoré boli vyrábané s presnosťou na 5µm. Svetlá výška ložísk bola medzi 20 – 40µm vďaka čomu boli ložiská veľmi tiché a spoľahlivé.

Dôvtipná konštrukcia a kvalita

Motor s výkonom len 10W by sme mohli zaradiť medzi tie slabšie. Avšak, jeho výkon možno považovať aj za výhodu, keďže takmer vôbec nevibroval, najmä preto, že bol dokonale vyvážený. Bol zavesený na ťažkej základovej doske, aby sa zabránilo prenosu vibrácií smerom k prenoske. Celé spodné šasi bolo od zvyšku oddelené gumovým tlmiacim materiálom.

Dvojdielna konštrukcia mala taktiež svoje výhody – vonkajší tanier bolo možné vďaka dômyselnému spojkovému mechanizmu rýchlo zastaviť, zatiaľ čo ťažký vnútorný tanier sa mohol otáčať ďalej. Po prerušení sa vonkajší tanier dokázal rýchlo vrátiť späť na nastavenú rýchlosť. Konštantná teplota a dokonalé premazanie celého gramofónu zabezpečovalo maximálnu synchronizáciu otáčok a stálosť rýchlosti.

Vnútorné súčasti gramofónu TD 124 MK II, zdroj: https://www.ukaudiomart.com/details/649499398-thorens-124-mkii-w-sme-3009-series-ii-no-cartridge

V tej dobe ešte neexistoval koncept plánovaného zastarania – konštruovanie zariadenia tak, aby po čase samé zastaralo. Všetky komponenty boli dimenzované tak, aby vydržali čo možno najdlhšie. Za dôslednú kontrolu všetkých súčastí, ktorých bolo dokopy 22, by sa nemusel hanbiť žiaden výrobca hifi ani v dnešnej dobe. Táto kontrola zahŕňala taktiež aj perfektné vyváženie tanierov a motora.

Ďalším rozdielom oproti vtedy konkurenčnému Garrardu bola spoločná základňa pre pohon a pre ramienko, ktoré boli namontované na torzne tuhé šasi, zatiaľ čo pri Garrarde boli pohon a ramienko oddelené. Ako by tých inovácií stále nestačilo, gramofón disponoval aj bezkontaktným patentovaným jemným doladením rýchlosti pomocou brzdy na princípe vírivých prúdov. Garrard disponoval podobnou technológiou, tu však brzda pôsobila na osku motora, zatiaľ čo pri modely Thorens TD 124 táto brzda pôsobila na hnacie ozubené koliesko, ktoré bolo poháňané remeňom. Vysvetlenie celého princípu, ako táto brzda fungovala by bolo troška zdĺhavé, viac sa k tomu môžete dočítať v publikácií „Swiss Precision“ od autora Joachima Bunga, ktorá pojednáva o gramofóne TD 124.

Vrchol dokonalosti – pohon gramofónu

Absolútnym vrcholom dokonalosti pri konštrukcií gramofónu TD 124 bol práve jeho pohon. Aj keď v tej dobe už existovalo mnoho gramofónov, ktoré využívali pohon pomocou prevodových ozubených koliesok, veľká väčšina z nich bola príliš hlučná a stálosť ich rýchlosti otáčania nebola vôbec ideálna, čo napríklad spôsobovalo, že pri akustických nástrojoch ako je klavír bolo počuť kolísanie výšky tónu v závislosti od rýchlosti.

Myšlienka spojenia gumového hriadeľu priamo s motorom a tanierom bola preto absolútne vylúčená. Namiesto toho sa im podarilo prísť s dômyselnou hybridnou konštrukciou: zavesený motor bol prepojený s „medzistupňovým hnacím kolieskom“ pomocou pomerne krátkeho plochého remienku.  Samozrejme, oska, na ktorej bol remeň upevnený a hnacie koliesko boli kovové, vyrobené s vysokou presnosťou. Aby pás mohol bežať čo najpresnejšie, povrchy oboch boli zakrivené.

Motor sa otáčal 1350 krát za minútu, zatiaľ čo hnacie koliesko sa točilo 700 krát za minútu. Kladka bola samozrejme pripravená na prácu pri 50 aj 60Hz jednoduchým pohybom remeňa. Štyri dostupné rýchlosti sa volili pohybom vodiaceho kolieska na rôznych stupňoch hnacieho kolieska. Toto koliesko sa pohybovalo vo vlastnom ložisku, ktoré je pripevnené ku šasi a tak, podľa konštruktérov Thorens, nijak nie je ovplyvnené vibráciami motora. Prenos sily k vnútornému okraju taniera je riadený prostredným ozubeným kolieskom, ktoré bolo vyrobené zo špeciálnej gumy.

Gramofón TD 124 v dnešnej dobe

Ak ste sa po prečítaní tohto článku zamysleli nad tým, že by nebolo zlé mať takýto, síce historický, ale veľmi hodnotný, kúsok doma, nemusíte zúfať. Cena pôvodných modelov na sekundárnom trhu je astrálne vysoká práve kvôli ich historickej hodnote. Avšak, spoločnosť Thorens už pracuje na vývoji a na znovu uvedení tohto geniálneho modelu gramofónu na trh.

Novinka Thorens TD 124 Direct Drive, ktorá bude čoskoro uvedená na trh ako nasledovník pôvodného legendárneho modelu TD 124 MK I a MK II.

Ako sa starať o LP platne?

Za všetky tie roky ste si už doma vyzbierali celkom slušnú kolekciu vinylových platní. Ako sa však o tieto platne postarať, aby vám čo najdlhšie robili radosť?

Ako ste si už určite všimli, vinylové platne zažívajú v posledných rokoch veľký boom a nadšencov, ktorý sa do ich zbierania ponorili naplno stretnete takmer na každom kroku. Predaje platní už viac rokov po sebe stúpajú a tento trend sa tu v najbližších rokoch určite udrží. Preto, či už ste začiatočník, ktorý k tomuto krásnemu hobby práve privoňal prvýkrát alebo ste skúsený vinylový veterán, prečítajte si pár našich tipov, ktoré vám zaiste pomôžu predĺžiť životnosť vašej cennej zbierky.

Ako najlepšie LP platne skladovať

Platne zaberajú omnoho viac miesta ako CD a preto je dôležité si dobre rozmyslieť kde ich všetky budete skladovať, keď sa vaša zbierka rozrastie do väčších rozmerov ako ste pôvodne plánovali. Ideálne pre skladovanie platní je suché miesto so stálou teplotou a vlhkosťou. Dôležité je najmä, aby sa vám pri uložení vinylové platne za žiadnu cenu neohli, keďže toto môže spôsobiť, že už ich nebude možné prehrávať na gramofóne.

Taktiež, vaše LP sa jednoducho môžu ohnúť aj pri uložení v horizontálnej polohe preto je dôležité, aby ste ich mali uložené vertikálne. Viacero platní položených na sebe predstavuje oproti iným médiám výrazný rozdiel v hmotnosti, preto môže veľmi ľahko dôjsť k ohnutiu.

Najlepším spôsobom pre uloženie platní je ich ukladanie vo vertikálnej polohe. Na tento účel vám skvelo poslúžia špeciálne stojany pre ukladanie LP platní značky Audivisions, ktoré nájdete v našej ponuke v rôznych tvaroch a veľkostiach, aby ste si mohli vybrať presne taký stojan aký sa vám hodí do bytu.

Dávajte si pozor pri manipulácií s platňami

Samozrejme, je jasné, že dotýkať sa povrchu drážok asi nebude najlepší nápad; pre istotu je však dobré to spomenúť. Vaše LP by ste mali držať výhradne len za okraj. Takisto ako je „tabu“ dotýkať sa dátovej strany CD, nemali by ste sa dotýkať ani drážok na platni. Pri dotyku prstov s drážkami sa na ich plochu môže dostať mastnota z prstov čo bude mať za následok zhoršenie zvukovej kvality pri prehrávaní platne. Taktiež, riskujete poškrabanie povrchu platne nechtami.

Používať alebo nepoužívať vnútorné obaly?

Určite ste si všimli, že po otvorení albumu sa vinylové platne vždy nachádzajú ešte v nejakom dodatočnom obale. Výrobcovia však väčšinou používajú tú najlacnejšiu možnosť, ktorou je papierový vnútorný obal. Tento síce splní svoj účel no pre bezpečné uloženie platne je absolútne nepostačujúci. Vo väčšine prípadov sa z papiera do drážok platne dostanú maličké „úlomky,“ ktoré si prehrávaním zatlačia hrotom prenosky ešte hlbšie do drážok a LP sa tak zbytočne znehodnocuje.

V našej ponuke nájdete kvalitné japonské obaly na LP značky Katta, do ktorých môžete svoje platne bezpečne uložiť, a ktoré taktiež zabraňujú vzniku statického náboja. Taktiež, mnoho zákazníkov, ktorý u nás nakupujú LP využíva aj službu prania vinylových platní na špičkovej ultrazvukovej práčke Audio Desk Systeme Gläss, ktorá zaručuje úplne vyčistenie platne od nečistôt procesom kavitácie. Pri kúpe platní cez náš e-shop ELPÉČKO.sk máte dokonca za zvýhodnenú cenu so zľavou -20% pri prvej platni a -30% pri každej ďalšej, ktorú si objednáte.

Modely ultrazvukových práčok Audio Desk Systeme Gläss Vinyl Cleaner Pro X

Čistenie LP platní

Pri troche hľadania na internete určite nájdete mnoho expertov, ktorý majú svoje „osvedčené“ spôsoby ako platne vyčistiť, aby hrali perfektne. Úprimne, kefka a zubná pasta alebo čistenie platní v umývačke riadu, ktoré odporúčali „vinylový experti“ na fórach by sme asi neskúšali, môžete však vyskúšať niektorú z týchto metód:

  • Suché čistenie – Pre občasné dočistenie odporúčame LP pred každým prehratím a po každom prehratí jemne očistiť špeciálnou kefkou na čistenie vinylových platní s karbónovými vláknami. Karbónové vlákna znižujú statický náboj na vinyle, ktorý priťahuje prachové častice a vnútorná časť kefky, ktorú väčšinou tvorí zamatová tkanina efektívne odstraňuje prach. Taktiež, nezabúdajte, že okrem čistenia platní je potrebné pravidelne očistiť aj kefku.
Čistiaca sada Thorens Cleaning Set v elegantnom drevenom boxe
Antistatická karbónová kefka Milty Record Brush
  • Mokré čistenie – Ak chcete svoje platne prečistiť dôkladnejšie, môžete nato využiť špeciálnu tekutinu na čistenie vinylov v kombinácií s destilovanou vodou. Platňu môžete pretrieť látkou z mikrovlákna a následne dosušiť inou suchou mikrovláknovou handričkou.
  • Ultrazvukové čistenie – Ako sme už spomínali vyššie, najefektívnejším spôsobom ako vyčistiť vaše platne je čistenie na špeciálnej ultrazvukovej práčke. V našej predajni ponúkame službu čistenia vinylov na ultrazvukovej práčke Audio Desk Systeme Gläss Vinyl Cleaner Pro X, ktorého cena je 3,60€ vrátane antistatického vnútorného obalu. Pri objednávke platní cez náš e-shop vám ich v prípade záujmu vyčistíme za zvýhodnenú cenu a domov vám už prídu krásne vyčistené, aby ste si ich mohli hneď naplno užívať.
Video s procesom prania LP platne na ultrazvukovej práčke Vinyl Cleaner Pro v našom štúdiu na Dolnej 18 v Banskej Bystrici

Správne zoradenie platní – radiť LP podľa abecedy alebo podľa žánru?

Tu už rozhodnutie necháme na vás. Väčšina nadšencov aj tak nikdy nemá v platniach poriadok a ich správne uloženie je v každej domácnosti nekonečný boj. Pre lepšiu orientáciu vo vašej kolekcií však máme v ponuke deliace prepážky, ktoré si môžete objednať buď vo forme abecedy alebo podľa žánrov.

Ako vzniká zvuk pri prehrávaní LP platne?

Určite sa vám už doma stalo, že pri ukladaní vašej obľúbenej LP platne na tanier gramofónu ste si prezerali drážky a zamysleli ste sa nad tým ako vlastne prenoska z toľkých miniatúrnych drážok prenesie zvuk?

Predstavte si, že idea, ktorá stojí za celou touto technológiu je stará už viac než 140 rokov a vďačíme za ňu vynálezu T. A. Edisona, ktorý sa nazýva fonograf.

V tomto článku na našom blogu sa vám posnažíme čo najviac priblížiť proces prenosu zvuku z drážok vinylovej platne pomocou prenosky a pozrieme sa aj na takých „velikánov“ analógového sveta, ktorý stáli pri vzniku platní alebo prenosiek už od samého začiatku – spoločnosti Thorens Goldring.

Ako mechanicky zaznamenať zvuk

V dnešnej dobe sú vlastne všetky moderné prehrávače hudby len „zjednodušené“ verzie klasických počítačov. Vaša hudba je v nich uložená v súboroch, ktoré obsahujú spleť rôznych dát uložených na nejakom druhu pamäte.

V prípade hudobných CD je spôsob uloženia hudby na samotnom disku v podstate veľmi podobný, dáta sú do povrchu disku „vypálené“ spôsobom, aby ich laser v mechanike dokázal prečítať podobne ako keby boli priamo na disku. Ako ale zaznamenať zvuk mechanicky? V dobe, keď Edison vynašiel svoj fonograf ešte ľudia o počítačoch ani o CD nosičoch nesnívali. Aj samotná elektrina v bežnej domácnosti bola dosť veľkým sci-fi.

Dáta na disku CD ako vypálené mikroskopické hrbolčeky

Keď prebehnete prstami po železnom zábradlí, ozýva sa z neho zvuk. Keby ste vystriedali rôzne zábradlia, jednotlivé tóny budú odlišné. Pohybom prstov po zábradlí naň prenášate určitú kinetickú energiu. Tyčky zábradlia vďaka tejto kinetickej energii začnú vibrovať podobne ako píšťaly na organe, vďaka čomu sa dá do pohybu aj vzduch okolo týchto tyčiek a vzniká zvuk.

Prvé zvukové záznamy

Na princípe vibrácií fungoval aj prvý Edisonov fonograf, ktorý pozostával z valčeku pokrytého fóliou, na ktorom bola pripevnená tuba s ihlou pripevnenou o fóliu. Pri prezentácií tohto zariadenia Edison rozprával do tuby, ktorá koncentráciou energie jeho hlasu rozvibrovala ihlu a táto do valčeku vyryla drážky. Ihla sa pohybovala smerom hore a dole, čiže podľa hlasitosti, ktorou Edison rozprával bola drážka hlbšia alebo plytšia. Týmto spôsobom teda na valčeku vznikol mechanický záznam Edisonovho hlasu.

Pre prehratie tohto záznamu stačilo celý proces obrátiť naopak. Týmto spôsobom ihla začala snímať drážku a z tuby sa ozýval zaznamenaný Edisonov hlas.

Pôvodný Edisonov fonograf

Od predstavenia Edisonovho fonografu ubehlo len 6 rokov a vo švajčiarskom meste Sainte-Croix bola v roku 1883 založená spoločnosť Thorens, ktorá spočiatku vyrábala hracie skrinky a od roku 1903 prešla na výrobu fonografov.

Hermann Thorens – zakladateľ
Hracia skrinka z produkcie spoločnosti Thorens

V roku 1906 taktiež vzniká aj dnes už najstarší výrobca prenosiek do gramofónov, spoločnosť Goldring, ktorá bola založená v Berlíne v roku 1906 a venovala sa výrobe súčiastok pre rodiaci sa gramofónový priemysel. Celú históriu spoločnosti Goldring od jej vzniku až po dnešok si môžete prečítať v článku „Príbeh spoločnosti Goldring,“ ktorý sme na blogu publikovali minulý rok.

Príchod prvých vinylových platní

Prvá prezentácia vinylových platní v takej forme ako ich dnes poznáme prebehla v roku 1948, kedy spoločnosť Columbia Records odprezentovala prvú 12-palcovú vinylovú platňu v hotely Waldorf-Astoria v New Yorku.

Reklamný plagát spoločnosti Columbia Records pre novú senzáciu tej doby – LP platňu

Na toto predstavenie dostatočne skoro nadviazala už spomínaná spoločnosť Thorens, ktorá na trh už v roku 1957 priniesla model gramofónu TD 124, ktorý bol už v tej dobe označovaný ako HiFi prehrávač platní. Veľký úspech, ktorý tento gramofón zožal nasmeroval spoločnosť Thorens na dráhu, ktorej sa drží ako výrobca high-endových gramofónov až do dnešného dňa. Na našom e-shope nájdete v ponuke všetky modely gramofónov značky Thorens a ako oficiálny slovenský distribútor značky Thorens máme 90% produktov aj priamo skladom.

Legendárny gramofón Thorens TD 124, vďaka ktorému je firma Thorens aj dnes špičkou na trhu s gramofónmi

Určite neprehliadnite ani náš článok „Ako si vybrať gramofón,“ ktorý vám pomôže zorientovať sa vo všetkých parametroch a napovie vám aj, na čo si pri výbere treba dať pozor.

Doba už síce pokročila, ale základný princíp záznamu zvuku na vinylovú platňu sa veľmi od toho ako zaznamenával zvuk Edisonov fonograf nelíši. Zvuk je zaznamenaný v drážke, ktorá je na platni len jedna a tiahne sa od okraju až po stred. Šírka tejto drážky sa pohybuje v rozmedzí od 0,04 – 0,08mm v závislosti od úrovne signálu. Dĺžka celého záznamu na jednej platni, keby ho bolo možné vyrovnať a natiahnuť by mohla dosahovať až neuveriteľných 500 metrov.

Zväčšený hrot prenosoky pri snímaní drážok platne

Obe strany drážky platne (ľavá aj pravá) sú na seba umiestnené kolmo s vrcholom uhla na spodnej strane. Jedna strana drážky reprezentuje záznam z pravého kanála a druhá strana z ľavého. Veľkosť záznamu pre daný kanál sa môže pohybovať v rozmedzí niekoľkých mikrónov (tisícin milimetra) preto sú gramofóny také náchylné na akékoľvek externé vibrácie a rušenia, keďže na zosnímanie týchto veľmi malých nerovností je potrebné obrovská presnosť.

Snímanie drážok z platne pomocou prenosky

Záznam vyrytý do povrchu platne sa pri prehrávaní na gramofóne sníma pomocou prenosky. Na prenoske sa nachádza hrot, ktorý sa vďaka svojím malým rozmerom zmestí do drážky a môže ňou prechádzať. Vďaka nerovnostiam v drážke platne začne hrot pri prechode drážkou vibrovať a tieto vibrácie sa pomocou chvejivky prenášajú do telíčka prenosky, v ktorom nastáva premena mechanickej energie na elektrickú. V závislosti od typu prenosky môže premena mechanickej energie na elektrickú prebiehať tromi rôznymi spôsobmi:

  • Prenosky typu  MM sú zložené z dvojice magnetov, ktoré sa pohybom hrotu v drážke rozkmitajú a zmenou ich magnetického poľa sa v cievkach prenosky vytvára veľmi malé elektrické napätie.
Kmitanie prenosky typu MM
  • Prenosky typu MI fungujú na veľmi podobnom princípe ako MM prenosky s tým rozdielom, že miesto trvalého magnetu sa v prenoskách tohto typu využíva dočasný magnet, ktorý môže byť ľahší ako ten trvalý.
Kmitanie prenosky typu MI
  • Posledným typom sú MC prenosky, ktoré sú opakom MM prenosiek. Tu sa využívajú cievky, ktorých hmotnosť je omnoho menšia ako hmotnosť trvalých magnetov, vďaka čomu sú tieto prenosky schopné snímať aj tie najmenšie zmeny drážky s najväčšou presnosťou čo vo výsledku prináša omnoho viacej detailov vo výslednom zvuku.
Kmitanie prenosky typu MC

Kompletný prehľad rozdielov medzi jednotlivými typmi prenosiek a aj prehľadnú porovnávaciu tabuľku všetkých modelov prenosiek značky Goldring si môžete pozrieť v našom e-shope.

Prečo je pri gramofónoch nutné použiť phono-predzosilňovač?

Kvôli fyzickým limitom LP platní je nutné samotný signál pre záznamom na platňu dodatočne upraviť tak, že úroveň nízkych frekvencií sa zníži a pri tých vyšších sa naopak zvyšuje. Krivka, ktorou sa táto ekvalizácia signálu riadi bola určená asociáciou RIAA pred mnohými rokmi. Ak ste už niekedy pripojili výstup z gramofónu priamo do zosilňovača bez použitia phono-predzosilňovača, určite ste si všimli, že výsledný zvuk bol veľmi tichý a veľmi tenký, bez akýchkoľvek basov.

Každý phono-predzosilňovač disponuje zabudovanou spätnou odozvou, ktorá zvyšuje úroveň  basových frekvencií a vyrovnáva vyššie frekvencie na určitú úroveň, aby bolo možné dosiahnuť vyrovnanú reprezentáciu jednotlivých frekvencií. Vo phono-predzosilňovači sa taktiež signál zosilňuje, keďže pôvodný signál z gramofónu môže v niektorých prípadoch byť len na úrovni tisícin voltu. Z tohto dôvodu je nutné signál výrazne zosilniť, aby ho potom mohol od predzosilňovača ešte prebrať samotný zosilňovač.

Sami teda vidíte, že prenos signálu z platne nie je vôbec žiadna mágia. Spomeňte si však, keď znova budete na gramofón ukladať ďalšiu platňu, aký geniálny proces sa za tým všetkým ukrýva a s radosťou si užite svoju obľúbenú hudbu.

Ako si vybrať gramofón

Či už vás kúzlo analógového zvuku z vinylových platní očarilo len nedávno, alebo ste skúsený zberateľ, ktorý sa pozerá po vylepšení svojej zostavy, v tomto článku sa vám pokúsime priblížiť čo všetko by ste mali vedieť pred tým, než sa vyberiete do štúdia s cieľom kúpy nového gramofónu.

Pre absolútnych začiatočníkov, gramofón robí dve veľmi dôležité veci. Na jednej strane je to zariadenie, ktoré otáča vinylovou platňou konštantnou rýchlosťou – väčšinou 33 alebo 45 otáčok za minútu. U niektorých gramofónov ste sa mohli stretnúť aj s rýchlosťou 78, táto sa však používa pre prehrávanie šelakových platní, ktorých výskyt je už v dnešnej dobe vzácny. Prehrávanie takýchto platní dokonca vyžaduje aj špeciálny druh prenosky. Na druhej strane, gramofón umožňuje osadenej prenoske čítať „akustickú informáciu“ z drážok platne. Výsledný efekt celého tohto procesu veľmi závisí od použitých materiálov a konštrukcie gramofónu ako celku.

Čo môžete získať tým, že do kúpy gramofónu investujete väčšiu sumu

Ak sa zbieraniu LP platní chcete venovať naozaj seriózne, určite by ste sa nemali pozerať po lacných modeloch gramofónov typu „all-in-one,“ ktoré v dnešnej dobe môžete nájsť aj v ponuke väčších obchodných reťazcov. Kúpou takéhoto gramofónu síce ušetríte, ale tieto zariadenia sa skôr správajú ako hobľovačky platní. V zozname nižšie uvádzame krátky zoznam vlastností, ktoré odlišujú drahšie gramofóny od tých lacnejších.

Nižšie triedy gramofónov, väčšinou do 500 – 600€

  • Hliníkový tanier a ramienko
  • Niektoré časti šasi môžu byť plastové
  • Automatický gramofón
  • Osadená základná prenoska
  • Zabudovaný predzosilňovač (ktorý je možné obísť a použiť externý)

Výber gramofónov Thorens z našej ponuky v tejto kategórii

Stredné triedy gramofónov, väčšinou od 600€ – 2000€

  • Ramienko hliníkové, alebo z uhlíkových vlákien
  • Oceľový sklenený, alebo akrylový tanier
  • Manuálny a automatický gramofón
  • Osadená prenoska nižšej strednej / strednej triedy
  • Mohutnejšia základňa pre lepšiu stabilitu a kvalitnejšie odpruženie šasi

Výber gramofónov Thorens z našej ponuky v tejto kategórii

Vyššie triedy gramofónov, väčšinou od 2000€ a viac

  • Kvalitné, patentované materiály použité pre tanier, ložiská…
  • Väčšinou bez prenosky
  • Pokročilý návrh konštrukcie celého šasi
  • Nutnosť použiť externý predzosilňovač

Výber gramofónov Thorens z našej ponuky v tejto kategórii

Kľúčové časti gramofónu

  1. Tanier – poskytuje základňu, na ktorú sa ukladaná vinylová platňa (na tanier sa ešte dáva podložka, ideálna je napr. kombinácia gumy a korku)
  2. Oska a ložisko – stará sa o plynulé otáčanie taniera
  3. Motor a kladka – táto súčasť sa nachádza len v gramofónoch, ktoré majú remeňový pohon, poskytuje krútiaci moment a otáča tanierom
  4. Rameno –  väčšinou vyrobené z pevných, ale zároveň ľahkých materiálov, napr. hliník alebo uhlíkové vlákna. S vysokou presnosťou sníma drážky platne za pomoci prenosky
  5. Prenoska – vďaka hrotu, magnetom a cievke vo vnútri premieňa kinetickú energiu z drážky platne na elektrický signál
  6. Šasi – poskytuje stabilný základ pre všetky súčasti gramofónu, zabraňuje vzniku nežiaducich rezonancií
  7. Nožičky – absorbujú vibrácie, aby sa na gramofóny neprenášali vibrácie z okolia

Dôležité vlastnosti

Navonok môžu vyzerať takmer všetky gramofóny veľmi podobne. Avšak, pri pohľade „pod kapotu“ sa nájde pár rozdielov, ktoré sú dosť podstatné a mali by ste ich pri výbere zvážiť.

Remeňový pohon verzus priamy pohon

Záleží na tom, či je motor priamo spojený s tanierom? Áno, záleží. Gramofóny pre DJ-ov sú vybavené skôr priamym pohonom, keďže sa platňa po zapnutí rýchlo roztočí na požadovanú rýchlosť a je možné s ňou voľne hýbať, keď je motor vypnutý.

Ak nie ste profesionálny DJ, vyberte si radšej gramofón, ktorý má remeňový pohon. Elastický gumený remeň pohonu spája motor s tanierom, čím sa eliminuje prenos ruchu motora a umožňuje to z nahrávky prenoske zosnímať viacej nuáns.

Prenoska

Niektoré gramofóny sú dodávané s predinštalovanou prenoskou, k iným si treba prenosku dokúpiť osobitne. Prenoska je vybavená hrotom (ihlou), ktorý číta záznam v drážkach platne. Predinštalovaná prenoska je pre začiatočníkov väčšinou postačujúca; avšak, kúpa kvalitnejšej prenosky vás môže prekvapiť tým, že vo vašich nahrávkach budete počuť aj veci, ktoré predinštalovaná prenoska nebola schopná zosnímať.

Predzosilňovač

Signál, ktorý po prečítaní informácií z drážok platne vytvorí prenoska je veľmi slabý. Z tohto dôvodu je nutné pripojiť gramofón k predzosilňovaču, ktorý zabezpečí zosilnenie signálu na takú úroveň, že ho vaše reproduktory budú schopné premeniť na zvuk. Gramofónový predzosilňovač môže byť zabudovaný priamo v gramofóne (pri gramofónoch nižších tried), môže byť súčasťou integrovaného zosilňovača alebo mikrosystému, ale taktiež si ho môžete zaobstarať aj ako samostatný externý komponent. Predzosilňovače je možné prepínať medzi režimami podľa toho aký typ prenosky používate – MM, MI alebo MC. Podľa použitého typu prenosky musí byť aj váš predzosilňovač prepnutý do správneho režimu.

Manuálny alebo automaticky gramofón

Táto vlastnosť určuje do akej miery sa budete môcť gramofónu „pliesť do práce“ pri prehrávaní platne.

Manuálne gramofóny

S pomocou manuálnej páčky pre zdvih ramienka uchopíte a zdvihnete ramienko z aretačnej pozície a umiestnite hrot prenosky na úvodnú drážku platne. Keďže pri chode mechanizmu v automatickom gramofóne môže vzniknúť isté minimálne rušenie, väčšina puristov, ktorý naozaj dbajú aj na drobné detaily siaha po manuálnych gramofónoch.

Polo-automatické gramofóny

Na začiatku taktiež pomocou páčky zdvihnete ramienko a umiestnite ho nad drážky platne. Kľúčový rozdiel spočíva v tom, že potom ako platňa dohrá, gramofón je sám schopný ramienko zdvihnúť  a umiestniť ho späť do aretačnej pozície, aby ste sa nemuseli obávať, že nekonečným otáčaním sa vám zbytočne znehodnotí hrot prenosky, keď náhodou gramofón nevypnete hneď.

Automatické gramofóny

Pri plne automatickom gramofóne je celý proces len otázkou stlačenia jedného gombíka, ktorý zabezpečí, aby sa ramienko zdvihlo z aretačnej pozície, umiestnilo sa nad začiatočnú drážku na platni a po dohraní celej strany zase prišlo späť na svoje miesto.

USB výstup na gramofóne

Väčšina ľudí si kupuje gramofón práve kvôli tomu, že milujú analógový zvuk. Avšak, niektorých zákazníkov určite poteší možnosť „stiahnutia“ si svojich obľúbených albumov na LP aj do iného formátu, ktorý je možné si potom dať napr. do mobilu. Ak by ste mali záujem o takýto gramofón, môžete sa pozrieť na modely TD 201TD 202 v našej ponuke.

Dôležité technické parametre

Výzor gramofónu je jedna vec. Určite si nebudete kupovať zariadenia, ktoré sa vám na prvý pohľad nepáči. Možnosť porovnania, ktorá je vám dostupná z pohodlia domova sú väčšinou len uvádzané technické parametre, ktorých názvy môžu pre začiatočníka znieť dosť ezotericky. V krátkosti si teda vysvetlíme čo znamenajú aspoň tie najdôležitejšie z nich.

Odstup signál / šum (SNR)

Uvádza koľko šumu v pozadí je možné počuť. Väčšie číslo je vždy lepšie, keďže čím väčší odstup signálu, tým lepšie. Ideálne hodnoty sú 65dB a viac.

Rýchlosť otáčok

Drvivá väčšina platní je určená pre rýchlosť 33,33 otáčok za minútu. Niektoré vydavateľstvá publikujú aj platne určené na prehrávanie rýchlosťou 45 otáčok za minútu, ktoré sú kvalitnejšie. Sem-tam sa môžete stretnúť aj s rýchlosťou 78 otáčok za minútu, ktorá je určená pre prehrávanie šelakových platní, ktoré však vyžadujú aj špeciálny typ prenosky.

Wow a flutter

Tento parameter uvádza s akou presnosťou (odchýlka) dokáže motor gramofónu otáčať tanierom. Veľká odchýlka spôsobí, že zvuk z platne sa vám bude zdať akoby zrýchlený alebo spomalený v závislosti od toho, či sa motor otáča o trochu rýchlejšie alebo pomalšie ako by mal. Ideálna hodnota je max. odchýlka 0,25%.

Na túto tému by sme sa vedeli zapísať aj celú knihu, preto ak by vás zaujímalo viacej informácií, napríklad ako sa správne starať o svoj gramofón a svoju zbierku platní, alebo ako si vybrať prenosku zastavte sa v našom štúdiu na pokec. Radi vám poradíme prípadne pustíme niečo pekné z platne.

Aká bola výstava High-End Mníchov 2018

Mníchov bol tento rok určite zaujímavejší. Množstvo stretnutí s obchodnými partnermi, množstvo informácií a hlavne množstvo noviniek.

Focal ako prvý bod nášho i pracovného programu nás privítal už tradične obsiahlou expozíciou s dvomi akusticky vyšperkovanými posluchovými priestormi pre prezentáciu reproduktorových sústav a jedným na slúchadlá. Čo je teda najnovšie – predovšetkým skompletizovaná paleta reprosústav radu Utopia Evo. K minuloročnej inovácii Scala Utopia Evo a Maestro Utopia Evo pribudli Grande Utopia Evo a Scala Utopia Evo v nádherných metalických lakoch. Rozšírené možnosti povrchových úprav dostali aj série Sopra, Kanta, Aria i Chorus – Kanta navyše aj s možnosťami rôznych kombinácií povrchu skrine a masívnej kompozitovej prednej steny. Posluch s elektronikou spoločnosti NAIM (ktorú mimochodom Focal vlastní) bol niečím nadpozemským. Focal Grande Utopia Evo právom patrí medzi najlepšie, čo je možné vo svete špičkového High Endu zažiť. V prítmí posluchovky v prívale živého, presného a presvedčivého prejavu sa obrovské skrine úplne stratili, zostal len obrovský zvuk plný trblietavých detailov, nekompromisnej makro i mikrodynamiky a nekonečného 3D priestoru. Jednoducho zhmotnená zvuková realita. Model Kanta No2 hral v druhej posluchovke, tento rok vystavovateľ venoval akustike náležitú pozornosť. Informatívny, kľudný zvuk bez preznievania basu ťažiaci z hladkého prejavu vysokotónového berýliového meniča uspokojí aj náročného audiofila.

No a slúchadlá ako záverečný cukrík. Opäť svetový top v podobe otvorenej konštrukcie Focal Utopia – opäť s berýliovou membránou – kde sa ťažko snímali z uší pre v rade ďalšieho čakajúceho návštevníka. Človek má chuť púšťať si ďalšie a ďalšie ukážky, a aspoň na  chvíľu zabudnúť na cenu týchto skvostov. V modeli Focal Clear , ktoré sú už dostupnejšie majú Utopie konkurenta, ktorý síce na nich nemá, ale v konečnom zážitku veľmi netratí. Nakoniec model Elear s jemne zvýrazneným basovým pásmom, ktorý je zvukovo šitý na mieru rockerom. V expozícii bolo možné vidieť i jednotlivé výrobky sérií 100 a 300, ktoré sú zástupcami stereo či multikanálových ozvučení s možnosťou inštalácie do stropu, alebo do steny. Ťažko sa nám po poslednom poháriku francúzskeho vína odchádzalo s VIP programu expozície. Nebyť obmedzení, sedíme tam doteraz.

Expozícia T+A sa tiež hemžila novinkami. V živom predvedení v hlavnej posluchovej miestnosti trónila zostava MP 3100HV, P 3000HV a nové hybridné monobloky M40HV Anniversary Edition (40 rokov založenia firmy) zapojené Criterion CTL model S2200. Zvuk….hmmm…výborná dynamika, priestor a detail. Nádherná povrchová naturálna úprava kabinetu ktorého predná doska je z opracovaného masívneho dreva dotvárala noblesu celej zostavy. V statickej časti expozície boli vystavené všetky dostupné modely z výrobného programu T+A. Návštevník dostal možnosť nahliadnuť do útrob prístrojov – najzaujímavejšie boli nové monobloky M40HV a ako čerešnička úchvatná mechanika prístroja PDP 3000HV, ktorá je ukážkou dokonalosti – estetickej i konštrukčnej. Technicky i zvukom však nezaostávala ani high-end minizostava MP 8 + DAC 8 DSD + AMP8.

Expozícia gramofónov Thorens utopená v šere miestnosti (na zemi bol koberec s 10 cm vlasom!) skrývala mimo už známych modelov i novinku, ktorou je prototyp plnoautomatického gramofónu s dizajnovým odkazom radu 900 avšak v cenovej hladine 1500€. Nový typ ramienka je fúziou modelov TP 92 a TP 19, šasi má prepracovanú mechaniku automatiky a pohonu skleneného taniera poháňaného obvyklým remienkom. Je potrebné poznamenať, že firma Thorens po dlhých rokoch mení majiteľa, odchádza do zaslúženého dôchodku Heinz Rohrer – novým riaditeľom spoločnosti sa stáva  Gunter Kurten.

Výrobca káblov Wireworld prináša v tomto roku novinku v podobe novej série 8, ktorá postupne nahradí súčasnú sériu 7. Za pozornosť stoja predovšetkým napäťové káble s plochými prístrojovými koncovkami (bez zemniaceho vodiča), reproduktorové káble, signálové káble,  HDMI káble pre prenos 4K videa a ďalšie.

Nové číslo časopisu High&Style so zaujímavými recenziami už v predaji

Nové číslo časopisu HIGH&Style zverejňuje okrem množstva informatívneho obsahu aj pozoruhodné recenzie na produkty Focal Aria 926, T+A Music Receiver, Thorens TD 209 spolu s MM-008 ADC, či Canor CD2 VR+ a TP106 VR+, ktoré určite stoja za prečítanie.

Jeden z modelov rady Focal Aria (948) sa dokonca vďaka tomu dostal aj na titulku, s ktorou sme celkom spokojní. 🙂

Nájdete v každej dobrej hi-fi predajni alebo novinovom stánku.