Máme tu koniec mája a s jeho odchodom vo mne doznievajú posledné tóny, a emócie z tohtoročnej Mníchovskej výstavy. Mníchovské „brány“ výstaviska sa otvorili 15. mája, kedy boli prístupné iba pre obchodných partnerov a novinárov. Oproti minulému roku sa mi zdalo, že už aj vo VIP deň bolo o čosi viac návštevníkov ako minulý rok, ale taktiež pribudli aj noví vystavovatelia. Od 16. do 18. mája sa brány otvorili dokorán aj pre širokú verejnosť a aj keď priestory, kde sa celá paráda odohrávala sú priam až gigantických rozmerov, dosť často som si pripadal ako na veľkom mravenisku. Predsa, stovky expozícií a tisíce nadšencov spravia svoje. Na takúto udalosť je určite vhodné vyčleniť si minimálne tri dni, ak chcete v relatívnom kľude obísť aspoň zlomok výstavy a odporúčam včasné strategické naplánovanie, ktoré z expozícií by ste radi zaradili do zoznamu zaujímavých. V inom prípade by Vaša účasť mohla silne pripomínať štafetový pretek a na záver si odnesiete akurát tak riadnu únavu a nervozitu spojenú s beznádejou, keď zosumarizujete, akú dlhú cestu ste museli merať do Mníchova a nakoniec nevidíte poriadne ani jednu štvrtinku expozícií. Práve pre spomínané fakty pre budúcich záujemcov jedna drobná rada. Určite je lepšie vyčleniť si vo svojom kalendári minimálne dva, v ideálnom prípade tri dni a nenechať nič na náhodu.

Výstava High-End Mníchov 2014

Organizačne bolo na výstavisku zvládnuté všetko na jedničku. Nebolo čo vytknúť. Cenovo sa samozrejme všetko prispôsobovalo nemeckým peňaženkám, čiže museli ste počítať s tým, že bežne podávaná bufetová strava, Vám bola zaúčtovaná ako nejaká špecialita šéfkuchára a troj decová fľaša minerálky ako Châteauneuf-du-Pape ročník 2007. Ešteže to následne vykompenzovali expozície, ktoré lákali svojimi už trošku inými bonbónikmi.

Najväčším lákadlom pre návštevníkov boli určite top značky tých najzvučnejších mien, ktoré tam nesmeli chýbať ani tento rok. Narazil som aj na veľa menej známych vystavovateľov, ktorí ponúkali v rámci ceny viac než slušný zvuk a nemuseli sa vôbec hanbiť ani za prevedenie produktov.

Výstava High-End Mníchov 2014 - MBL

V krátkosti by som rád spomenul aspoň zopár spoločností, ktoré ma zaujali a pritom ich podľa mojich informácií nenájdete na slovenskom trhu.

Magico je určite firma, ktorá vie čo robí a jej produkty sú po zvukovej stránke viac než zaujímavé. Samozrejme pokiaľ sa nezačneme zaoberať otázkou „koľko taký zázrak koštuje“. Prevažne bežný smrteľník len nahlas prehltne a povie si: „Úžasné, ale v tomto živote mi to asi nevydá.“

V podstate detto aj pri firmu MBL, ktorej absolútne niet čo vytknúť až na tú istú drobnosť. Musíte sa narodiť ako bohatý šejk a až potom by sa rozprávka mohla stať skutočnosťou.

Určite zvukovo veľmi pútavé boli aj všemožné hornové prevedenia reprosústav, z ktorých „liezol“ skutočne pútavý zvuk a mám dosť silný pocit, že zlé reči, ktoré sa okolo nich krútia by stáli za radikálne prehodnotenie. Dokonca sa mi zdá, ako keby ich účasť bola z roka na rok početnejšia a zvuk čoraz viac muzikálnejší a vyladenejší. Otázka znie asi trochu inak. A to, čo na tieto často avantgardné „obludy“ povie vaša nežnejšia polovička? Nie som prorokom, ale pravdepodobne by som sa s ich reakciou trafil na prvýkrát priamo do čierneho. A ak by ste nástojčivo presadzovali svoje… Nuž veď aj rozvodoví právnici potrebujú z niečoho žiť. 😉

Jednu z najzaujímavejších prezentácií pripravili páni z Južnej Kórei, ktorí pre návštevníkov prichystali raritku, o ktorej sa bude ešte asi veľmi dlho rozprávať. Dovolili si priviezť monštruózny systém z 20. rokov minulého storočia, ktorý fungoval na princípe špeciálnych tlakových meničov, ktorý ešte zosilňoval hornový niekoľko metrov dlhý zvukovod. Pôvodné využitie tejto impozantnej zostavy, bolo na kino predstaveniach, čiže dá sa bez preháňania povedať, že spomínaná zostava hrala úplne pri zrode ozvučeného filmu. Zážitok to bol naozaj neopísateľný. Keď ste sa započúvali a domysleli si chýbajúce pásmo vyšších frekvencií, zistili ste, že tejto približne dvanásť metrov dlhej kurióznej „zostavičke“ nebolo čo vytknúť. Určite veľkú úlohu zohrala už len tá nostalgická predstava a zároveň úcta nad vekom a historickým odkazom. V podstate dá sa povedať, že sme tam mali možnosť vidieť a hlavne na vlastné uši počuť, ako to vyzeralo a hralo skoro pri úplných začiatkoch samotného HiFi.

Výstava High-End Mníchov 2014

Neobišiel som ani Focal, T+A, Thorens a Wireworld, kde sme mali už vopred dohodnuté stretnutia. Všade nás s kolegom už tradične veľmi milo privítali a následne sme sa mohli ponoriť do jednaní a predstavovaní nových produktov, o ktoré nebola núdza.

Výstava High-End Mníchov 2014 - Reproduktory Focal Grande Utopia EM

Spoločnosť Focal pompézne prezentovala svoje Grande Utopia EM v kombinácií s novým „srdcom“ od spoločnosti Naim, modelom Statement.

Taktiež doplnili mimoriadne obľúbenú radu Aria, ktorá vo svojej cenovej skupine zbiera ocenenia po celom svete. Z uvedenej série predstavili nový najmenší regálový reproduktor Aria 905 a efektový reproduktor Aria SR 900. Určite budú veľmi obľúbené u priaznivcov domáceho kina, a využívané aj ako zadné a efektové reproduktory.

Pre milovníkov slúchadiel pripravili veľmi zaujímavý nový model Focal Spirit One S, ktorý by som po ich vypočutí a spracovaní porovnával s vyšším modelom Spirit Classic.

Pre vyznávačov domáceho kina, ktorí preferujú soundbary, predviedli svoju úplnú novinku Dimension. Úžasné na tomto systéme je jeho zvuk, variabilita, dizajn a cena oproti rovnocenným, konkurencie schopným partnerom od iných výrobcov.

Výstava High-End Mníchov 2014 - Soundbar Focal Dimension

Zvukári a štúdioví inžinieri si určite prídu na svoje pri úplne novučkých štúdiových monitoroch modelovej rady Alpha, kde nájdu zatiaľ trojicu modelov a to s označením Alpha 50, Alpha 65 a Alpha 80. Určite stoja za pozornosť.

Výstava High-End Mníchov 2014 - Zostava T+A s elektronikou radu HV Series

Spoločnosť T+A aj tento rok prišla vo veľkej paráde a predstavila hneď niekoľko High Endových noviniek, ktoré určite neostanú, ako sme si už pri T+Ačku zvykli, nepovšimnuté a verím tomu, že začnú tradične valcovať prvé priečky v hodnoteniach a zbierať rady nových ocenení. Ich svetovo známa precíznosť s priam až neuveriteľnou technickou prepracovanosťou a jednoduchým, zato veľmi pútavým dizajnom, je už doslova legendou. Pri otvorení technických príručiek sa trošku znalý nadšenec tvári vždy všelijak, len nie neutrálne. Veď niet sa čo čudovať, ich uvádzané hodnoty sa málokedy približujú normálu bežných technických parametrov. Ku príkladu môžem uviesť rozrastajúcu sa radu HV 3000. Jeden z mnohých patentov implementovali do celej rady a vytvorili úplne nové, veľmi zaujímavé zapojenie, HV=High Voltage (v preklade vysoko napäťové zapojenie). Aj keď ju predstavili len prednedávnom, stihla získať už radu ocenení a pevne sa usadila na top priečky v absolut high end class. Ich prvé dva produkty automaticky získali jedno z najvýznamnejších ocenení EISA a to v kategórií High End roka 2013-2014. Následne spoločnosť T+A dostala ocenenie značka roka 2014 a radu ďalších. Z HV série predstavili ako novinky predzosilňovač P 3000 HV, koncový zosilňovač A 3000 HV, napájací zdroj PS 3000 HV a nový CD/SACD prehrávač a DSD prevodník s označením PDP 3000 HV. A ako bonus nesmiem zabudnúť pôsobivé zdrojové filtračné zásuvky Power Bar.

Výstava High-End Mníchov 2014 - Elektronika T+A R Series

Pri návšteve Wireworld som mal tú česť sa znovu rozprávať priamo s prezidentom a šéf-konštruktérom, pánom Davidom Salzom, ktorý ma znovu hlbšie zasvätil do geniality kabeláže Wireworld, ktorej sa už aj v našich končinách dostáva čoraz viac pozornosti. Ich patenty a technológie sú známe po celom svete. Neutralita a bezstratovosť ich prepojovacích káblov je úžasná. Doslova vedecký prístup a zanietenosť k problematike bezstratového prenosu signálov sa pomaly približuje k úplnej dokonalosti. Určite je dobre Wireworld aspoň raz vyskúšať, ako o nich stokrát čítať.

Výstava High-End Mníchov 2014 - Stretnutie konateľov spoločnosti Enigma High Fidelity so zakladateľom Wireworld Davidom Salzom

Ďalšie vrelé privítanie priamo od prezidenta spoločnosti Thorens, pána Heinza Rohrera, ma čakalo priamo pri vstupe do prezentačnej miestnosti. Ukážkovo zaranžované priestory už tradične vítali návštevníkov a pri pohľade na vystavené exponáty zaplesalo nejedno srdce analógových priaznivcov. Veľká časť návštevníkov nevedela odtrhnúť zrak od nablýskanej TD 55O, ktorá majestátne usadená hneď vedľa svojich súkmeňovcov jasne dávala najavo, kto je tu pánom. S úžasnou eleganciou ohromovala hlavne ženské pokolenie TD 2035 a nejedno oko audiofilov spočinulo aj na cenami ovenčenej TD 309.

Výstava High-End Mníchov 2014 - Showroom spoločnosti Thorens

Ten, kto sa drží motta „v jednoduchosti je krása“, si určite prišiel na svoje pri TD 206. Mohol by som kľudne pokračovať ďalej, ale bolo by to asi zbytočné, pokiaľ ide o Thorens, ved ide o najstaršiu spoločnosť, ktorá ešte stále funguje pod svojim menom a neustále vyrába nové produkty už neuveriteľných 131 rokov. Hádam neexistuje „analógový priaznivec“, ktorý by spoločnosť Thorens nepoznal.

Nakoľko, ako som už stihol uviesť, rozsah High End Mníchov 2014 bol viac, než gigantický, dalo by sa ďalej pokračovať a bez problémov zaplniť pekných pár desiatok strán. Som rád, že som mohol aspoň v skratke zosumarizovať, čo som videl a počul a už teraz sa teším na ďalší ročník výstavy, ktorá, ako predpokladám, prinesie veľké množstvo noviniek a trendov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu