Recenzia: T+A Caruso R – Stačí pridať reproduktory

Na ponuku modelov od nemeckej značky T+A sa je možné pozrieť rôznymi uhlami pohľadu, Caruso v nej bude aj tak stále za určitého „outsidera.“ Určite, spoločnosť T+A má vo svojom portfóliu okrem mikrosystému Caruso aj ďalší podobný produkt – integrovaný systém Cala, ale drvivá väčšina produktov tejto značky pozostáva z dokonale navrhnutých delencov ako napr. MP 2000 R MK II alebo SD 3100 HV, ktoré reprezentujú presne to, čo by ste od typicky nemeckého výrobcu elektroniky očakávali.

Hneď po uvedení originálneho modelu Caruso na trh v roku 2008 bolo zrejmé, že tento produkt je niečím iný. Pri tomto modely sa značka T+A vybrala cestou lifestylových produktov, ktoré prinášajú všetko v jednom balení. Samozrejmosťou bol úplne nový operačný systém, integrovaný zosilňovač s výkonom 200W a taktiež aj DSP. Všetko len za necelý 3000€. Modelový rad Caruso neskôr rozšíril ďalší model – Caruso Blu – ktorý prišiel s možnosťou prehrávania Blu-ray.

Teraz prichádza nový model Caruso R, ktorý nielenže je kompaktnejším ako úplne prvý model z roku 2008, ale taktiež prichádza aj s úplne novým konceptom. Stále ponúka zabudovaný integrovaný zosilňovač, ale integrované reproduktory sú už minulosťou. Koncepcia jednotky bola totižto zmenená tak, že Caruso R teraz dokáže poháňať bežné reproduktory. Spolu s novým Caruso R značka T+A uviedla na trh aj dva nové páry reproduktorov – stĺpové reproduktory Caruso S10 a regálové reproduktory Caruso R10, ktoré dizajnovo ladia s novým modelom receivra. Samozrejme, nové Caruso R je možné skombinovať s ľubovoľnými reproduktormi podľa vášho výberu.

Celkový dizajn nového modelu Caruso R zostáva viac-menej nezmenený a takpovediac podčiarkuje nadčasovosť dizajnu produktov od značky T+A. Celé telo zariadenia je v čiernej farbe, spodná a vrchná časť už tradične kontrastuje so zvyškom šasi, keďže sa jedná o anodizovaný hliník. Vďaka tomuto farebnému prevedeniu vyzerá celkovo Caruso R omnoho väčšie ako v skutočnosti je – jeho výška je len 21cm, šírka a hĺbka sú rovnaké, po 29cm. Naviac, T+A do nového Caruso R zakomponovala poslednú verziu svojho operačného systému pre zariadenia – Navigator OS, ktorý tomuto receivru naozaj veľmi pristane, hoci je do značnej miery prispôsobený danému účelu použitia. Ovládať celé zariadenie môžete prostredníctvom nového 7 palcového farebného LCD displeja, ktorý je umiestnený na výšku.

Okrem vstavanej štrbinovej CD mechaniky si Caruso R poradí so širokou škálou sieťových zdrojov, za ktoré vďačíme najmä novému streamingovému modulu, ktorý prináša podporu Amazon Music HD, Deezer, Qobuz, Spotify Connect a v neposlednom rade aj Tidal. Samozrejmosťou je taktiež možnosť počúvať FM, DAB+ alebo internetové rádiá. Streamingový klient dokáže spracovať PCM signál až do rozlíšenia 24-bit / 192kHz, keďže výrobca predpokladá, že zákazníci, na ktorých tento model cieli nebudú naháňať bit-rate na DSD prevodníku. Taktiež máte možnosť prostredníctvom USB vstupu pripojiť externé pamäťové zariadenia pre prehrávanie hudby z USB kľúčov alebo HDD diskov. Nechýba ani podpora pre streamovanie cez Apple AirPlay 2 a taktiež aj možnosť pripojenia do siete cez Ethernet alebo prostredníctvom WiFi. Naviac, Caruso R ponúka pohodlné ovládanie celého zariadenia nielen cez vstavaný dotykový displej na zariadení, ale taktiež pomocou dodávaného diaľkového ovládača, T+A Caruso aplikácie pre Android a iOS alebo aj hlasovým asistentom Alexa, ktorého je možné vypnúť pomocou tlačidla na obrazovke.

Elegancia jednoduchého vzhľadu ovládacieho panelu na prednej strane tíško zakrýva celú plejádu rôznych vstupov a možností pripojenia na strane zadnej. Začať môžeme napríklad od troch antén – pre WiFi, Bluetooth a samozrejme, staré dobré rádio. Nechýbajú ani 2 porty pre pripojenie k LAN sieti. Dvom párom analógových vstupov sekundujú optické a koaxiálne digitálne vstupy. Výrobca nezabudol ani na vstup USB typu A pre pamäťové zariadenia. Naviac, okrem výstupov pre reproduktory sú vzadu dostupné aj PRE-OUT výstupy umožňujúce pripojenie k externému koncovému zosilňovaču alebo k aktívnym reproduktorom alebo k subwoofru.

Jediná vec, ktorú by šlo zariadeniu Caruso R vytknúť je, že vstup pre USB a taktiež aj výstup pre slúchadlá sa nachádzajú na zadnej strane, čo troška uberá na pohodlnosti používania najmä pre tých, ktorý radi hudbu počúvajú cez slúchadlá.

Caruso R vo svojich možnostiach nastavení ponúka možnosť nastaviť si 12 presetov pre FM aj DAB, nechýba taktiež 5 programovateľných budíkov a možnosť nastaviť si citlivosť na vstupoch. Pre absolútne presné vyladenie zvuku potrebám poslucháča Caruso R taktiež ponúka doladenie jednotlivých pásiem, možnosť zvýrazniť basové pásmo a nechýbajú ani dva režimy „kontúr,“ ktoré vylepšujú čistotu zvuku a dodávajú mu „priezračnosť.“ Výstupy pre reproduktory a PRE-OUT výstupy je taktiež možné ovládať nezávisle, čo príde vhod najmä ak by ste chceli pripojiť koncový zosilňovač a reproduktory v druhej zóne.

Kvalita zvuku

Aj napriek širokej flexibilite je Caruso R veľmi nenáročné na inštaláciu a nastavenie. Pomocou aplikácie T+A ho jednoducho pripojíte k vašej domácej sieti a zdieľanej hudobnej knižnici. Ako už dnes býva zvykom, kus ktorý sme recenzovali hneď po zapnutí a pripojení do siete automaticky spustil update firmvéru, ale všetko ostatné okrem toho je prechádzka ružovým sadom. Všetko je totižto zrozumiteľne a jednoducho zobrazené na dotykovom panely zariadenia, ktorý sa zrkadlí priamo v mobilnej aplikácií. Čo sa týka výberu vhodných reproduktorov ku Caruso R, najlepšou kombináciou budú určite reproduktory Caruso R10 alebo Caruso S10, ale samozrejme, vďaka výkonu 50W na kanál pri 8Ω je možné si vybrať z naozaj pestrej škály reproduktorov, ktoré sú dostupné na trhu.

Záverom

Zvukový prejav T+A Caruso R je naozaj okúzľujúci a poslucháča si toto kompaktné zariadenie okamžite omotá okolo prsta. Aj keď by sme do určitej miery mohli tvrdiť, že Caruso R patrí do skupiny zariadení, ktoré môžeme kategorizovať ako „lifestyle hifi,“ ktoré sú určené pre tých poslucháčov, ktorých „nevzrušuje“ ťažké železo klasických hifi zostáv. Avšak, aj napriek tomu si zo sebou Caruso R nesie klasický zvukový podpis, ktorým sú známe zariadenia T+A každého modelového radu, nevynímajúc masívne a predimenzované vnútorné komponenty pre maximálne výkonové rezervy. V kocke, Caruso R stelesňuje ideu, že pôžitok z kvalitnej hudby naozaj nemusí byť komplikovanou záležitosťou, ktorá by si vyžadovala nákup mnohých hifi komponentov. Naopak, jednoducho sa to dá zvládnuť aj s jedným integrovaným komponentom a naviac ešte vo veľkom štýle.

Recenzia bola pôvodne publikovaná v časopise Hifi Choice UK 05/2021

Produkty značky T+A a Thorens získali celú plejádu ocenení od magazínov AUDIO a STEREOPLAY

Aby sme sa stále dookola neopakovali len my, že produkty T+A sú naozaj špička na trhu vo svojej triede, ponúkame vám prehľad ocenení, ktoré sa im podarilo získať poslednou dobou, či už od odbornej verejnosti alebo od samotných zákazníkov, ktoré v ankete magazínov AUDIO, STEREOPLAY a THE ABSOLUTE SOUND vybrali tie najlepšie.

Ocenené produkty značky Thorens

Gramofón Thorens TD 1600

1. miesto v kategórií gramofóny do 2.500€ v čitateľskej ankete magazínu AUDIO.

Gramofón Thorens TD 1601

1. miesto v kategórií gramofóny do 3.000€ v čitateľskej ankete magazínu STEREOPLAY.

Ocenené produkty značky T+A

Predzosilňovač T+A P 3100 HV

1. miesto v kategórií predzosilňovače v čitateľskej ankete magazínu AUDIO.

Slúchadlový zosilňovač T+A HA 200

1. miesto v kategórií slúchadlové zosilňovače v čitateľskej ankete magazínu AUDIO.

Mikrosystém T+A Caruso

1. miesto v kategórií smart reproduktory / mikrosystémy v čitateľskej ankete magazínu AUDIO.

Slúchadlá T+A Solitaire P

2. miesto v kategórií hifi slúchadlá v čitateľskej ankete magazínu AUDIO.

Slúchadlový zosilňovač T+A HA 200

1. miesto v kategórií slúchadlové zosilňovače v čitateľskej ankete magazínu STEREOPLAY.

Slúchadlá T+A Solitaire P

1. miesto v kategórií hifi slúchadlá v čitateľskej ankete magazínu STEREOPLAY.

T+A predstavuje jedinečný multizdrojový receiver – Caruso R

Kompaktný mikrosystém Caruso sa počas rokov od svojho prvého uvedenia na trh stal synonymom kompaktných hifi systémov, ktoré ponúkajú naozaj pôsobivú škálu funkcionalít a dychberúcu kvalitu zvuku aj napriek svojím kompaktným rozmerom. Už v roku 2008, keď uzrel svetlo sveta úplne pôvodný model mikrosystému Caruso stelesňoval progresívnosť. Všetky zariadenia značky T+A, ktoré nesú názov Caruso sú stelesnením modernosti a určujú trendy, uprednostňujú podstatu hudby a najmä pôžitok z jej posluchu.

Najnovší model – multi-zdrojový receiver Caruso R je taktiež celý vyrobený z hliníka – z materiálu, ktorý sa vďaka svojej odolnosti a pevnosti používa najmä v leteckom priemysle a pre zariadenia putujúce do vesmíru.

Aj vďaka tomu si môžete byť istí, že vaše nové Caruso R bude vašich spoločníkom mnoho rokov, určite nie len krátkodobým módnym výstrelkom. Vďaka neutíchajúcej zvedavosti a túžbe po dokonalosti sa inžinierom značky T+A znova podarilo vytvoriť prelomové zariadenie, ktoré poskytuje vynikajúci zvuk, ale zároveň svojimi kompaktnými rozmermi nezaberá veľa miesta. Vďaka tomu si už naozaj audiofilský zvuk môžete dovoliť aj v menších obývačkách, nie len vo veľkých posluchových miestnostiach.

Operačný systém T+A NavigatorOS

Zimomriavky… Zvýšený tep… To sú presne tie emócie, pri ktorých viete, že hudba, ktorú práve počúvate je naozaj pre vás. Aby aj zážitok z ovládania vášho nového zariadenia bol rovnako príjemný, nové T+A Caruso R prichádza s úplne novým systémom ovládania – T+A NavigatorOS, vďaka ktorému sa omnoho efektívnejšie a rýchlejšie dopracujete k svojej obľúbenej hudbe a ku všetkým potrebným nastaveniam. Moderné metódy vstupu ako hlasové povely, dotyková obrazovka a ovládanie pomocou mobilnej aplikácie vám umožňujú naplno sa venovať posluchu svojej hudby, namiesto učenia sa komplexných úkonov pri ovládaní vášho zariadenia.

V spojení s novým 7‘‘ HD OLED dotykovým displejom je zážitok z ovládania Caruso R naozaj niečím úplne novým. Celá štruktúra menu bola navrhnutá nanovo tak, aby všetky veci boli logicky zoradené, jednoducho prístupné a najmä intuitívne. Dôraz bol kladený aj na minimalizáciu potrebných krokov pre vykonanie konkrétnych operácií.

Zosilňovacia časť – pozoruhodný výkon a dokonalá kontrola

Celá zosilňovacia časť nového receivra T+A Caruso R je riadená integrovaným digitálnym signálovým procesorom – DSP – ktorý vyrovnáva a optimalizuje krivku frekvenčnej odozvy a spravuje všetky vstupy, výstupy vysokovýkonné koncové stupne.

Koncové stupne receivra T+A Caruso R boli navrhnuté tak, aby si veľmi jednoducho dokázali poradiť so širokou škálou reproduktorov a sú stabilné aj pri vyššej záťaži bez akéhokoľvek skreslenia aj pri vyšších hlasitostiach. Zdroj napájania taktiež disponuje veľkými prúdovými rezervami.

O kvalite a o úrovni predimenzovania jednotlivých komponentov T+A Caruso R svedčí aj jeho váha, ktorá mnohých prekvapí už na prvý pohľad. Špeciálne navrhnutá hliníková konštrukcia robí toto zariadenie neuveriteľné pevným. Pri výrobe šasi receivra T+A Caruso R sa používajú CNC stroje pracujúce s veľmi vysokou presnosťou a tak do seba všetky časti šasi dokonale zapadajú a odbúrava sa tak problém so vznikom parazitných rezonancií v zariadení.

Reproduktory Caruso R 10 a Caruso S 10 ako štýlový doplnok vášho nového receivra

Úplne stĺpové reproduktory Caruso S 10 a regálové reproduktory Caruso R 10 tvoria dokonalý doplnok k vášmu novému receivru. Od meničov až po výhybku boli oba modely reproduktorov – Caruso S 10 aj Caruso R 10 – boli navrhnuté špecificky tak, aby si skvele rozumeli s receivrom Caruso R. Reproduktory boli navrhnuté tak, aby ich zvuk bol čo najmenej závislí od umiestnenia reproduktorov v miestnosti a ich vonkajší vzhľad odrážal progresívny dizajn modelového radu Caruso.

Regálový reproduktor Caruso R 10

T+A Caruso R 10 predstavuje veľmi kompaktný regálový reproduktor s nádherným dizajnom, ktorý zároveň disponuje výnimočným zvukovým prednesom. Aj keď má len 17cm šírku a 31cm výšku, svojím zvukovým prednesom zatieni aj omnoho väčšie reproduktory. Je vhodný pre menšie miestnosti. Regálové reproduktory T+A Caruso R 10 si dokonale rozumejú s novým modelom multizdrojového receivra T+A Caruso R. Vďaka svojmu zvukovému prednesu, ktorý je charakteristický pre svoju dychberúcu priestorovosť a prirodzenosť sú vhodné pre posluch akéhokoľvek typu hudby.

Caruso S 10

T+A Caruso S 10 je extrémne tenkým 3-pásmovým stĺpovým reproduktorom so šírkou len 17cm a 93cm. Tento unikátny reproduktor dokonale stelesňuje filozofiu celého modelového radu reproduktorov Caruso: vysokokvalitné ozvučnice vyrobené z kombinácie hliníka a dreva, nemecký zmysel pre detail a nadčasový dizajn. Reproduktory Caruso S 10 skvele pasujú k receivru Caruso R a sú určené pre hifi nadšencov, ktorý chcú pre svoju posluchovú miestnosť naozaj kvalitné reproduktory. Aj napriek ich kompaktnejším rozmerom dokážu tieto reproduktory naozaj prekvapujúcim spôsobom vyplniť zvukom aj naozaj veľké priestory a ponúkajú prirodzený zvuk bez akýchkoľvek zafarbení a samozrejme, poradia si s akýmkoľvek hudobným žánrom.

Nový model slúchadiel a slúchadlového zosilňovača od T+A

Nový rad slúchadiel od T+A – Solitaire®

Model slúchadiel Solitaire P predstavuje prvý krok v pripravovanom rade slúchadiel od spoločnosti T+A, ktorým sekunduje špičkový slúchadlový zosilňovač T+A HA 200. Tak ako rad reproduktorov Solitaire, slúchadlá T+A Solitaire P sú symbolom skúseností a odbornosti, vďaka ktorým bolo schopné vytvoriť tento špičkový produkt, v ktorom sa snúbia viac než 40 ročné skúsenosti a výskum v oblasti akustiky spoločnosti T+A. Tento model káblových slúchadiel s konštrukciou „okolo uší“ boli vyvinuté skupinou mladých inžinierov a skúsených fyzikov, ktorý spolu zdieľajú hlbokú vášeň k hudbe.

Minimalistický dizajn slúchadiel T+A Solitaire P skvele zapadá do ostatných radov špičkových produktov od spoločnosti T+A, ktoré okrem skvelého zvuku dbajú aj na nadčasový a estetický dizajn.

Čo sa týka technológií, Solitaire P sú míľnikom; planárna-magnetostatická konštrukcia slúchadiel s ultraľahkou membránou a planárnym meničom ponúka obrovské fyzikálne a samozrejme aj zvukové výhody oproti konkurencii.

Planárne slúchadlá – Solitaire P

Nové slúchadlá T+A Solitaire P sú doslova oslavou hudby. Meniče disponujú unikátnymi magnetickou konštrukciou, vďaka ktorej je zvuk priestorový a vzdušný, čo je aj pre planárne slúchadlá skôr výnimkou. Celá konštrukcia slúchadiel je manuálne vyrábaná priamo v centrále spoločnosti v Nemecku len z tých najlepších materiálov.

Slúchadlový zosilňovač T+A Solitaire HA 200

Slúchadlový zosilňovač T+A Solitaire HA 200 je úplne novovyvinutý slúchadlový zosilňovač, ktorý nastavuje latku v použitých technológiách a celkovom vzhľade znovu o niečo vyššie.

Impedanciu troch slúchadlových výstupov je možné prispôsobiť, aby ladila presne s impedanciou slúchadiel, ktoré sú k zosilňovaču pripojené. Zosilňovač T+A Solitaire HA 200 je založený na tej istej analógovej vysokonapäťovej HV technológií ako ostatné modely z radu HV.

Vysokovýkonné koncové stupne zosilňovača pracujú v triede A s vysokým jalovým prúdom, vďaka čomu je zosilňovač schopný pracovať aj so slúchadlami, ktorú sú na voľbu zosilňovača veľmi náročné. Všetku potrebnú „šťavu“ pre zosilňovač zabezpečujú dve toroidné transformátory – jeden pre digitálnu a druhý pre analógovú časť.

V tomto zosilňovač sa taktiež nachádza vlastný prevodník vyvinutý priamo spoločnosťou T+A – True 1 Bit D/A converter, ktorého limity sú 32 Bit / 768 kHz pre PCM alebo DSD 1024 pre Bitstream.

Súznenie v podobe Focal Scala Utopia III EVO a elektroniky T+A radu HV Series

Naša špičková zostava v podobe stĺpových reproduktorov Focal Scala Utopia III EVO, elektroniky v podaní T+A MP 3100 HVPA 3100 HV a kabeláže WireWorld, ktorú ste mali taktiež možnosť si vypočuť aj na tohtoročnej výstave sa dostala na úvodnú stránku magazínu High&Style, ktorý o našej zostave priniesol obsiahlu recenziu. Túto recenziu teraz všetkým, ktorým sa do rúk nedostalo jesenné číslo magazínu High&Style na našej stránke.

Výstava Audio Video Kino 2018

Výstavy sú pre našu firmu dôležitý, náročný a zodpovedný podnik. Možno povedať, že po rokoch rutinný, ale každá výstava má svoje špecifiká. Nielen to, že sme rok od roka starší a skúsenejší, ale že nesie so sebou popri starostiach aj akési hráčske vzrušenie ako sa celý ten podnik tento rok vydarí. Ak sa vydarí, nie je to samé od seba. Stojí za tým veľký počet aktivít – od myšlienky ako pripraviť expozíciu, aby bola stále niečím nová, ako ju spropagovať pred a počas výstavy, ktorých partnerov a v akom rozsahu osloviť pre dodanie všetkého potrebného až po fyzickú prípravu. Proces začína už počas roka, kedy firma reaguje na požiadavky zákazníka, analyzuje ich a prispôsobuje aj obsah výstavy k jeho požiadavkám čo chce vidieť najviac a čo ho má najviac inšpirovať.

V prvom rade je to reklama a reklamné materiály – inzercia v renomovaných časopisoch, bannery, informačné tabule, ktoré spracováva náš grafik do 90% podoby ktorej finálnu podobu dá zhotoviteľ. Tento proces začína už počas leta a zintenzívni sa dva týždne pred výstavou tak, aby všetky materiály boli dodané včas a bol aj čas na prípadné kozmetické korekcie. Ďalšou úlohou je včasné objednanie aktuálnych propagačných materiálov od výrobcov tak, aby návštevník výstavy dostal všetky relevantné informácie v obsahovo vyčerpávajúcej  a graficky dôstojnej podobe.

Samostatná a vzrušujúca kapitola sú objednávky tovaru a kompletizácia zoznamu všetkých produktov, ktoré chceme na výstave predviesť a ich zatriedenie podľa dôležitosti do „playlistu“ vystaveného tovaru. Najdôležitejšia je pochopiteľne všetka hrajúca technika skompletizovaná podľa kvalitatívnych i finančných limitov tak, aby bol oslovený každý zákazník – začínajúci, pokročilý, či veterán. Keď je nový materiál včas k dispozícii, starostlivo sa testuje niekoľko týždňov pred výstavou, aby sa optimalizoval v danom zapojení. To platí aj pre výber hudby, ktorá sa bude prezentovať. Musí obsahovať technicky aj interpretačne hodnotné skladby všetkých žánrov v najlepšej možnej kvalite. Nasleduje objednanie prepravy a kalkulácia podľa objemových i váhových kritérií, objednanie ubytovania atď…

Samostatná kapitola je balenie a naloženie tovaru. Je to síce rutina, ale vyžaduje značné psychické a fyzické úsilie s obrovskou dávkou opatrnosti – v konečnom dôsledku ide o tovar za státisíce € a v podmienkach Enigmy a jej 500 ročných priestorov ide o neskutočne hektickú prácu hlavne s ťažkými a objemnými reprosústavami. Nasleduje posledná kontrola do najmenších detailov, káva a môžeme vyraziť na cesty. Za dve hodiny je tu Bratislava, nasleduje registrácia v hoteli prevzatie výstavných priestorov a vyloženie tovaru – v horšom prípade prestoj, ak je už rampa obsadená. Tento rok šlo však všetko hladko a za hodinu sme už vybaľovali, zdobili. Pre prípravu jednotlivých expozícií sme použili hifi nábytok slovenského výrobcu NEO, akustické panely Artnovion boli použité pre elimináciu dozvuku a estetické dotvorenie expozície.

Expozícia bola rozdelená na štyri zóny tri pre dynanické ukážky s hlavnou TOP zostavou tvorenou „setupom“ multiplayer T+A MP 3100 HV, integrovaný zosilňovač T+A PA 3100 HV a pomocný zdroj PS 3000 HVSymetrické signálové prepojovacie káble Wireworld Platinum Eclipse 8. generácie boli použité na prepojenie multiplayeru a zosilňovača, reproduktorové káble Wireworld Golden Eclipse 8. generácie. Sieťové káble boli použité skvelé Wireworld Platinum Electra. Koncový prvok zostavy tvorili reprosústavy Focal Utopia III Evo, poslednej generácie. V druhej zóne bola osadená zostava strednej triedy tvorená multiplayerom T+A MP 2000R MKII a integrovaným zosilňovačom T+A 2500R. Signálové káble boli použité symetrické Wireworld Eclipse 8. generácie, rovnako ako aj reproduktorové káble Wireworld Eclipse. Reprosústavy Focal Kanta No.3, ktoré dodal Focal dramaticky tesne pred výstavou. Tretia hrajúca zóna obsahovala kompaktnú zostavu zloženú s multifunkčného receivera T+A R 1000E a stĺpových reprosústav Focal Aria 926. Prepojenie bolo realizované cez káble Wireworld Oasis. Vo štvrtej, statickej zóne boli pri vstupe do expozície vystavené reproduktorové sústavy Focal sérií 100 a 300 určené na inštaláciu do stien alebo stropu, ktoré môžu byť v konfigurácii stereo, alebo multikanál. Rady sa od seba líšia cenovo i kvalitatívne avšak už aj séria 100 umožňuje kvalitne ozvučiť interiér, séria 300 naviac využíva technológie reproduktorov s membránou FLAX z high-end meničov Focalu použitých v úspešných modeloch Kanta a Aria. Vo forme vzoriek boli na samostatnom pulte predvedené unikátne konštrukcie káblov americkej firmy Wireworld. Expozíciu dopĺňal set ozvučenia domáceho kina Focal Sib Evo 5.1 Dolby Atmos, utrazvuková práčka vinylových platní Audio desk systeme Gläss a už tradičný retrokútik v ktorom boli vystavené a aj predvedené skvosty z éry pásových magnetofónov – profesionálne prístroje REVOX A700 a reportážny UHER Report 4000. Hifi kategóriu zastupovala legenda REVOX A77 Mk. II. Slúchadlá Focal boli ako hrajúce vystavené v spoločnej slúchadlovej expozícii v hoteli Austria Trend. Enigma poskytla všetky štyri vrcholové modely – UtopiaClearElear a najnovšie Elegia, ktoré prišli na výstavu priamo od výrobcu. Taktiež si návštevníci mohli vypočuť vo wireless kútiku slúchadlá Focal Listen Wireless.

Výstava samotná prebehla bez komplikácií všetko fungovalo ako má, skalní zákazníci a priatelia navštívili expozíciu už v prvej vlne, teda v piatok cez VIP večer. Najväčší záujem bol o vypočutie si a informácie o hlavnej zostave T+A HV série + Focal Scala III Evo. Zvuk sa proti staršej verzii opäť posunul k lepšiemu predovšetkým v dynamike a definícii a to nielen pri reprosústavách, ale aj v sete T+A MP 3100 HV s T+A PA 3100 HV doplnenej o externý zdroj PS 3000 HV. ktorý slúži k posilneniu zdrojovej časti zosilňovača o 1200 W na celkový výkon 3300W a filtračnú kapacitu 360.000µF (!). Samotný zdroj je možné kombinovať aj s koncovým stereo zosilňovačom A 3000 HV. V slúchadlovej expozícii šli „z ruky do ruky“ predovšetkým nové modely Clear Elegia ale aj najvyšší model Utopia sa tešil záujmu poslucháčov. Vydarila sa aj „svatba“ so spoločnosťou CANOR, ktorej boli zapožičané reprosústavy Focal Sopra 3 výsledkom spolupráce s novým zosilňovačom pracujúcim v triede A bol príjemný a prekreslený zvuk.
Samotný výstavný víkend bol návštevnosťou o niečo slabší ako po minulé roky, ale o to intenzívnejší. Takže nakoniec, keď sme v nedeľu večer výstavu ukončili a po troch dňoch sa celá mašinéria spiatočnej prepravy, vybalenia a konsolidácie priestorov skončila musíme konštatovať, že nás to stále zmysluplne baví a zákazník bude i naďalej pre nás inšpiráciou a hnacím motorom do budúcnosti. Zvuku zdar!

Aká bola výstava High-End Mníchov 2018

Mníchov bol tento rok určite zaujímavejší. Množstvo stretnutí s obchodnými partnermi, množstvo informácií a hlavne množstvo noviniek.

Focal ako prvý bod nášho i pracovného programu nás privítal už tradične obsiahlou expozíciou s dvomi akusticky vyšperkovanými posluchovými priestormi pre prezentáciu reproduktorových sústav a jedným na slúchadlá. Čo je teda najnovšie – predovšetkým skompletizovaná paleta reprosústav radu Utopia Evo. K minuloročnej inovácii Scala Utopia Evo a Maestro Utopia Evo pribudli Grande Utopia Evo a Scala Utopia Evo v nádherných metalických lakoch. Rozšírené možnosti povrchových úprav dostali aj série Sopra, Kanta, Aria i Chorus – Kanta navyše aj s možnosťami rôznych kombinácií povrchu skrine a masívnej kompozitovej prednej steny. Posluch s elektronikou spoločnosti NAIM (ktorú mimochodom Focal vlastní) bol niečím nadpozemským. Focal Grande Utopia Evo právom patrí medzi najlepšie, čo je možné vo svete špičkového High Endu zažiť. V prítmí posluchovky v prívale živého, presného a presvedčivého prejavu sa obrovské skrine úplne stratili, zostal len obrovský zvuk plný trblietavých detailov, nekompromisnej makro i mikrodynamiky a nekonečného 3D priestoru. Jednoducho zhmotnená zvuková realita. Model Kanta No2 hral v druhej posluchovke, tento rok vystavovateľ venoval akustike náležitú pozornosť. Informatívny, kľudný zvuk bez preznievania basu ťažiaci z hladkého prejavu vysokotónového berýliového meniča uspokojí aj náročného audiofila.

No a slúchadlá ako záverečný cukrík. Opäť svetový top v podobe otvorenej konštrukcie Focal Utopia – opäť s berýliovou membránou – kde sa ťažko snímali z uší pre v rade ďalšieho čakajúceho návštevníka. Človek má chuť púšťať si ďalšie a ďalšie ukážky, a aspoň na  chvíľu zabudnúť na cenu týchto skvostov. V modeli Focal Clear , ktoré sú už dostupnejšie majú Utopie konkurenta, ktorý síce na nich nemá, ale v konečnom zážitku veľmi netratí. Nakoniec model Elear s jemne zvýrazneným basovým pásmom, ktorý je zvukovo šitý na mieru rockerom. V expozícii bolo možné vidieť i jednotlivé výrobky sérií 100 a 300, ktoré sú zástupcami stereo či multikanálových ozvučení s možnosťou inštalácie do stropu, alebo do steny. Ťažko sa nám po poslednom poháriku francúzskeho vína odchádzalo s VIP programu expozície. Nebyť obmedzení, sedíme tam doteraz.

Expozícia T+A sa tiež hemžila novinkami. V živom predvedení v hlavnej posluchovej miestnosti trónila zostava MP 3100HV, P 3000HV a nové hybridné monobloky M40HV Anniversary Edition (40 rokov založenia firmy) zapojené Criterion CTL model S2200. Zvuk….hmmm…výborná dynamika, priestor a detail. Nádherná povrchová naturálna úprava kabinetu ktorého predná doska je z opracovaného masívneho dreva dotvárala noblesu celej zostavy. V statickej časti expozície boli vystavené všetky dostupné modely z výrobného programu T+A. Návštevník dostal možnosť nahliadnuť do útrob prístrojov – najzaujímavejšie boli nové monobloky M40HV a ako čerešnička úchvatná mechanika prístroja PDP 3000HV, ktorá je ukážkou dokonalosti – estetickej i konštrukčnej. Technicky i zvukom však nezaostávala ani high-end minizostava MP 8 + DAC 8 DSD + AMP8.

Expozícia gramofónov Thorens utopená v šere miestnosti (na zemi bol koberec s 10 cm vlasom!) skrývala mimo už známych modelov i novinku, ktorou je prototyp plnoautomatického gramofónu s dizajnovým odkazom radu 900 avšak v cenovej hladine 1500€. Nový typ ramienka je fúziou modelov TP 92 a TP 19, šasi má prepracovanú mechaniku automatiky a pohonu skleneného taniera poháňaného obvyklým remienkom. Je potrebné poznamenať, že firma Thorens po dlhých rokoch mení majiteľa, odchádza do zaslúženého dôchodku Heinz Rohrer – novým riaditeľom spoločnosti sa stáva  Gunter Kurten.

Výrobca káblov Wireworld prináša v tomto roku novinku v podobe novej série 8, ktorá postupne nahradí súčasnú sériu 7. Za pozornosť stoja predovšetkým napäťové káble s plochými prístrojovými koncovkami (bez zemniaceho vodiča), reproduktorové káble, signálové káble,  HDMI káble pre prenos 4K videa a ďalšie.

Nový rad elektroniky R 2000 od T+A

Séria R predstavuje najstaršiu a najdôležitejšiu skupinu produktov tradičnej nemeckej spoločnosti T+A, ktorá je od počiatku svojej existencie známa ako výrobca jedinečných a nekompromisných High-End produktov. Filozofia, technológia a vzhľad série R boli predstavené v roku 1992 a okamžite sa jej produkty stali pre svoje konštrukčné a hlavne zvukové vlastnosti obľúbené a vyhľadávané priaznivcami kvalitného zvuku.

Nová séria R stelesňuje najnovšie technológie a poznatky výskumu inžinierov T+A. Typickým spoločným znakom všetkých komponentov série R je vždy nekompromisne prevedená konštrukcia pozostávajúca s výhradne ručne brúsených masívnych hliníkových profilov a blokov. Všetky vonkajšie časti šasi sú ručne brúsené a následne eloxované. Taktiež, ako pri referenčnej rade HV, je možné do vnútra šasi jednotlivých komponentov nazrieť cez kruhový otvor na vrchnom kryte.

Súčasťou novej série je multi-prehrávač MP 2000 R, dva modely integrovaných zosilňovačov PA 2000 RPA 2500 R s dvojnásobným výkonom a gramofón G 2000 R.

T+A MP 2000 R

MP 2000 R nepredstavuje len klasický multi-prehrávač. Hlavnou ideou konštruktérov T+A pri návrhu tohto prístroja bolo skoncipovať multifunkčné zariadenie, ktoré vyhovie aj tým najprísnejším požiadavkám na reprodukciu zvuku a bude spĺňať všetky požiadavky kladené na komponenty kategórie High-End.

Základom prehrávača sú momentálne najmodernejšie digitálne analógové prevodníky poslednej generácie na trhu. Spolu s patentovaným T+A Quadruple prevodníkom (štyri D/A prevodníky na kanál), prevádzajú signál až 384ksps a DSD súbory až do DSD256!

PCM signál je spracovaný celkovo štyrikrát v každom kanále pomocou štyroch Quadruple prevodníkov v plne symetrickom zapojení. Pred samotným spracovaním v prevodníkoch prechádza signál ešte dvojfázovým prečasovaním. V prvej fáze je signál extrahovaný priamo z dátového toku a po dôkladnej analýze je vyčistený mikroprocesorom. V druhej fáze preberajú signál dva oscilátory, podľa toho či je frekvencia 44,1 alebo 48kHz.

Prehrávač je vybavený vysokokvalitnou CD mechanikou, ktorá je v samostatnej uzatvorenej komore s vlastným plávajúcim pružením, digitálnym tunerom, FM, FM-HD a DAB, Bluetooth modulom pre prenos hudby z mobilných zariadení, streaming klienta s internetovým rádiom pre prepojenie s domácou sieťou cez LAN a WLAN, režim USB master a HD streaming a digitálne vstupy pre externé zdroje, ktoré môžu plnohodnotne využívať špičkové kvality D/A prevodníka v MP 2000 R.

USB konektor umožňuje prehrávanie PCM a DSD formátov a to v rozlíšení 32/384, respektíve DSD256.

Pre dosiahnutie najlepšieho výkonu sú všetky digitálne a analógové sekcie dôsledne oddelené.

Konektivita zariadenia je vynikajúca, kvalitné RCA a XLR konektory, digitálny koaxiálny výstup, dve dvojice digitálnych optických a koaxiálnych vstupov, dva USB konektory, z čoho jeden umožňuje za pomoci firemného softvéru použitie MP 2000 R ako externé zvukové zariadenie pre počítač.

LAN konektor je alternovaní ešte pripojením pre Wi-Fi anténu. K dispozícii je aj pripojenie pre klasickú FM/AM anténu. Dva porty sú vyhradené pre firemný komunikačný štandard R2 link.

MP 2000 R stelesňuje prvotriedne multifunkčné zariadenie s množstvom doplnkových funkcií, ktoré unikátnym spôsobom umožňuje reprodukovať moderné digitálne formáty s vysokým rozlíšením na najvyššej možnej zvukovej úrovni.

Hodnotenia tohto zariadenia v odborných periodikách by sa dali zhrnúť do jednej vety: T+A MP 2000 R predstavuje absolútnu referenciu pre referenčné modely ostatných výrobcov.

T+A PA 2500 R

Vzhľadom k tomu, že sú použité výhradne nemagnetické materiály, nedochádza ku vzniku akéhokoľvek magnetického rušenia, ktoré by mohlo ovplyvniť výsledný zvuk zosilňovača. Pohľad na vnútornú konštrukciu zosilňovača utvrdzuje v tom, že konštruktéri T+A nepoznajú žiadny kompromis.

Signálová cesta je, samozrejme, plne symetrická, s dôkladne oddelenou ľavou a pravou časťou. Na vstupe sú použité ručne vyrábané špičkové JFET tranzistory. V konštrukcii naopak nie sú použité žiadne operačné zosilňovače. Filtračná kapacita je úctyhodných 120 000 µF.

Prúdové a napäťové zosilnenie je vzájomne kompletne galvanicky oddelené, čo je zárukou nulového ovplyvnenia premenlivou záťažou reproduktorových zostáv.

Vo výkonovej časti zosilňovača sú použité MOSFET tranzistory a bipolárne tranzistory s integrovanými teplotnými čidlami, ktoré upravujú pracovné podmienky koncového stupňa podľa aktuálnej teploty. Reguláciu hlasitosti zabezpečujú špičkové odpory s pozlátenými relé.

Konštrukcia výkonového stupňa bola navrhnutá tak, aby zosilňovač pracoval s minimálnou spätnou väzbou.

Konektivita zosilňovača predstavuje tri symetrické XLR vstupy, štyri masívne pozlátené RCA vstupy, XLR a RCA konektory pre prípadné pripojenie koncového stupňa, dva páry reproduktorových terminálov z ultra-čistej nemagnetickej mosadze s ródiovým povrchom. K dispozícii sú aj dva konektory R2 link pre ovládacie účely a LAN konektor, ktorý slúži pre IP ovládanie a diagnostiku.

Špičkový Phono modul postavený z diskrétnych súčiastok je voliteľný podľa požiadaviek zákazníka pre prácu s MM alebo MC prenoskami.

Predný panej ponúka tlačidlá priamej voľby vstupu, Mute, tlačidlo odpojenia koncového stupňa, ktoré z PA 2500 R spraví špičkový predzosilňovač, slúchadlový vstup, otočný ovládač hlasitosti vedľa ktorého sú umiestnene tri tlačidlá, ktoré umožňujú nastavenie korekcií, tlačidlo pre vyradenie korekčného obvodu a posledné pre nastavenie napríklad pomenovania vstupov, hlasitosť po zapnutí atď. Displej prístroja je dobre čitateľný aj z väčšej vzdialenosti.

Nekompromisná konštrukcia, technológie použité z najvyššej HV rady, starostlivý výber špičkových súčiastok a hlavne know-how inžinierov spoločnosti T+A plne charakterizujú tento vyslovene High-Endový zosilňovač, ktorý môžeme z určitosťou pomenovať ako REVOLUČNÝ.

Novinka od T+A: Power Bar 2+3 a 2+5

Kvalita zvuku z Hi-Fi systému, nezávisí iba od použitého zariadenia, ale zvuk do veľkej miery ovplyvňuje aj zapojené príslušenstvo v celom jeho reťazci. Na výsledný zvuk reprodukovaný z regálových, alebo stĺpových reproduktorov vo veľmi veľkej miere majú a výrazne menia zvukový charakter aj reproduktorové káble, signálové káble, sieťové káble a predlžovacie „rozdvojky“. Najme súčasné vyrábané kvantá filtračných zdrojových zásuviek sú obrovské, ale aj veľmi často výrobcami podceňované. Spoločnosť T+A už v minulosti vyvinula veľmi kvalitné napájacie káble a taktiež filtračné zdrojové zásuvky, teraz predstavuje najnovšiu generáciu vysoko kvalitných High-Endových filtračných zdrojových zásuviek POWER BAR. K dispozícii sú dve varianty, z ktorých každá jedna obsahuje dve zásuvky pre zosilňovače a tri alebo päť zásuviek pre zdrojové zariadenia.

Zásuvky T+A PowerBar 2+5 a PowerBar 2+3

V sieťových zdrojových zásuvkách väčšinou tečú veľmi veľké prúdy, a to má za následok vytváraniu aj veľkého magnetického pola. T+A POWER BAR sú vyrábané len z čistého, vysoko kvalitného hliníka. Telo POWER BARu je vyrobené pomocou špeciálnych postupov a úprav hliníka pod extrémne veľkým tlakom, čo mu zabezpečuje pevnosť a tuhosť a excelentné odtienenie. Obal z masívneho a pevného hliníka je hrubý až 10 mm a štyri hroty tiež umožňujú dostatočné chladenie Power Baru a zabezpečia aj stabilitu.

Kvalitné Hi-Fi systémy sa skladajú z rôznych komponentov a majú veľmi veľké požiadavky na napájanie. To má za následok vysoké nároky na sieť v každej domácnosti a aj dôrazné požiadavky na dostatočnú distribúcie napätia do zariadení. Taktiež každé jedno Hi-Fi zariadenie ovplyvňujú všetky ostatné spotrebiče, ktoré máte v domácnosti zapojene. Preto je veľmi dôležité ich dôkladné odfiltrovanie od ostatných zariadení, ktoré sa môžu navzájom ovplyvňovať. Veľmi dôležité je aj správne odtienenie, aby nevznikali rušenia navzájom od ostatných komponentov a káblov. POWER BAR je navrhnutý tak, aby účinne chránil komponenty od okolitých nežiadúcich vplyvov a rušení a odstrániť nežiadúce väzby v sieti.

Zásuvky T+A PowerBar 2+5 a PowerBar 2+3

Spoločnosť T+A okrem iných noviniek tento rok predstavila nové High Endové filtračné zdrojové zásuvky, ktoré ešte viac vyšperkujú zvuk a obraz audio a video zariadení. S tradičnou nemeckou precíznosťou a už zaužívaným extrémnym perfekcionizmom spoločnosť T+A predstavuje nový POWER BAR 2+3 a POWER BAR 2+5.