V roku 1965 prišiel na trh Thorens TD 150, nenápadný malý gramofón, ktorý odštartoval technickú revolúciu vo výrobe gramofónov.

Prvýkrát bolo v sériovo vyrábanom gramofóne použité odpružené subšasi s tanierom poháňaným plochým remeňom. Táto inovácia sa ukázala ako veľmi úspešná a v nasledujúcich rokoch tento princíp nasledovalo mnoho napodobiteľov. Aj dnes, o viac ako polstoročie neskôr, sa staré TD 150 stále tešia veľkej obľube a sú vyhľadávaným zberateľským artiklom.

Thorens nadväzuje na tento historický míľnik a koncom minulého roku predstavil nový model, Thorens TD 1500, ktorý nadväzuje na tradíciu svojho legendárneho predchodcu, no využíva najmodernejšie technológie 21. storočia.

Rovnako ako jeho slávny predchodca, aj nový TD 1500 má základňu, ktorá oddeľuje otočný tanier a rameno od motora a rámu pomocou troch kužeľových pružín. Na rozdiel od pôvodného TD 150 je možné prípadné nastavenie pružín zhora cez príslušné otvory v tanieri, ktorý nie je potrebné skladať. Samotný tanier je vyrobený z liateho hliníka s lešteným okrajom a otáča sa na špičkovom ložisku DELRIN, čo zaručuje enormne hladký chod. Ovládanie gramofónu je čisto manuálne.

Otáčky jednosmerného motora sú elektronicky monitorované inkrementálnym enkodérom a prípadné odchýlky sú ihneď automaticky korigované.

Ako skutočný unikát vo svojej triede má TD 1500 okrem bežnej dvojice RCA konektorov aj XLR výstupy, čo umožňuje skutočne symetrickú prevádzku s vhodnou MC prenoskou.

TD 150-ka sa môže pochváliť aj novo vyvinutým ramenom s označením TP 150 s efektívnou hmotnosťou 14 gramov, s nastaviteľnou výškou, azimutom a nechýba ani headshell so štandardným SME konektorom. Anti-skating sa jednoducho nastavuje posuvným závažím v základni ramena, ktoré je vedené silónovým lankom cez rubínové ložisko, pre čo najhladší chod.

Prítlačná sila sa nastavuje klasickým spôsobom na odstupňovanom dvojdielnom protizávaží, ktoré umožňuje použiť širokú škálu prenosiek s hmotnosťou od 6 do 30 gramov.

Štandardne je gramofón dodávaný s prednastavenou prenoskou Ortofon 2M Bronze s vynikajúcim hrotom Fine Line a je ponúkaný v orechovom a čiernom prevedení vo vysokom lesku.

Nový Thorens TD 1500 spája tradičné prvky značky Thorens so súčasnosťou a dokazuje úspešnú transformáciu TD 150 do dnešného sveta.

Dostupné varianty TD 1500

TD 1500 Čierny klavírny lak

1.999€ s DPH

TD 1500 Lesklý orech

1.999€ s DPH

Video s predstavením nového gramofónu Thorens TD 1500

Galéria

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu