Po nútenej dvojročnej prestávke sme sa v druhej polovici minulého týždňa mohli konečne opäť zúčastniť výstavy High End Mníchov 2022. Plný očakávaní z noviniek, ktoré budú na výstave prezentované a s plným kalendárom plánovaných obchodných stretnutí, sme sa už v stredu 18.5. vybrali cestou smerom do Mníchova, nech máme hneď od otvorenia výstavy dostatok času na oboznámenie sa s novinkami, ktoré prezentovali výrobcovia, ktorých sme pre slovenský trh distribútorom alebo tí, s ktorými veľmi úzko spolupracujeme. Poďme sa teda spolu pozrieť na aké skvosty sa v nachádzajúcej sezóne 2022/2023 budete môcť tešiť.

T+A

Nemecká značka T+A, známa najmä svojou špičkovou elektronikou vôbec nezaháľala a na výstave predstavila úplne novú radu reproduktorov Solitaire, nový model do rodiny zariadení HV – PSD 3100 HV, ktorý zastáva úlohu menšieho brata mnohými oceňovaného streameru s predzosilňovačom SDV 3100 HV. O novinky samozrejme nebola núdza ani na poli slúchadiel, kde boli predstavené nové slúchadlá T+A Solitaire T, ktoré sa ujali úlohy „prostredníka“ medzi svetom absolútneho high-endu na jednej strane a svetom portability na strane druhej. Všetci milovníci zvuku slúchadiel T+A si ho teda už  budú môcť vziať kdekoľvek so sebou, keďže slúchadlá Solitaire T sú vybavené Bluetooth pripojením a je ich možné využívať s prenosnými prehrávačmi alebo dokonca aj s mobilným telefónom. Nuž a nakoniec sa o slovo prihlásila aj kategória tzv. kompaktného high-endu kde do rodiny zariadení modelového radu Series 200 pribudol koncový zosilňovač – monoblok M 200.

Bezdrôtové slúchadlá s ANC T+A Solitaire T

Základnou ideou pre vývoj slúchadiel Solitaire T bolo zmazať rozdiel medzi audiofilskými slúchadlami, slúchadlami na prácu a prenosnými slúchadlami. Avšak, so zachovaním filozofie a všetkých hodnôt, ktoré reprezentuje značka T+A a všetky jej produkty. Preto dostali tieto slúchadlá do vienka úplne nové meniče, ktoré sú opäť výsledkom vlastného vývoja značky T+A. Dokážu reprodukovať aj tie najjemnejšie nuansy v audiofilskej kvalite bez toho, či sa používajú s aktívnym potlačením šumu alebo bez. Keďže sú slúchadlá perfektne odhlučnené, už aj samotná pasívna izolácia postačuje na potlačenie vonkajšieho sveta do úzadia, vďaka čomu si vy môžete nerušene užívať svoju obľúbenú hudbu. S aktívnym potlačením hluku sa však svet okolo vás úplne stratí, a stredom vesmíru budete už len vy a vôkol vás vaša hudba plná emócií v priestore.

Slúchadlá sme mali samozrejme možnosť vypočuť a môžeme potvrdiť, že svojim zvukovým prejavom a výborným komfortom nosenia v rámci svojej cenovej kategórie s určitosťou budú predstavovať „tvrdý oriešok” pre prípadné konkurenčné modely.

Nový modelový rad reproduktorov T+A Solitaire S

Nový modelový rad T+A Solitaire S kombinuje osvedčené technológie a postupy z minulosti s úplne novými, priekopníckymi technológiami. Rovnako ako prvé reproduktory Solitaire z roku 1983, sú aj všetky nové modely z radu T+A Solitaire S vybavené planárnymi výškovými meničmi. Magnetostat Mag50, ktorý je poháňaný desiatimi magnetmi ponúka dokonalú kombináciu veľmi príjemného, živelného zvukového prejavu s perfektným rozlíšením a úžasnou jemnou dynamikou. Svet plný emócií z jednotky, ktorá má veľkosť len 5 centimetrov. Na druhej strane, vyšší model Mag850 je vybavený až 90 magnetmi, ktoré sú orientované v jednom rade. Táto jednotka poháňa výškový menič modelov S 530 a S 540. Spoločným znakom všetkých reproduktorov modelového radu Solitaire S je nekompromisné audiofilské vyladenie, vynikajúce remeselné spracovanie a nové farebné vyhotovenia, ktoré však ostávajú verné tradičnému dizajnového jazyku značky. Čo sa dizajnu týka, zákazníci si budú môcť vybrať z dvoch verzií hliníkovej priečky (strieborná, čierna) a z troch farieb dreva po bokoch (titán, čierna, makassar).

Monoblok M 200

Monoblok T+A M 200 bol vyvinutý s cieľom poskytnúť čo najvyššiu možnú audiofilskú kvalitu a výkon bez akýchkoľvek kompromisov a obmedzení aj v kategórií kompaktných hifi zariadení. Kombinuje jemné detaily, rozlíšenie a dynamiku detailov mnohými oceňovaného stereo zosilňovača T+A A 200; avšak, tentokrát s výkonom viac než 400W na kanál. Keďže je M 200 možné použiť len ako monofónny; každá chvíľa, pri ktorej si zapnete svoju obľúbené hudbu na tomto monobloku sa stane doslova oslavou.

Streaming DAC s predzosilňovačom PSD 3100 HV

PSD 3100 HV prichádza ako zariadenie, ktoré kombinuje najlepšie vlastnosti predzosilňovačov a prevodníkov značky T+A s pohodlím používania sieťového prehrávača s plejádou rôznych zdrojov.  Vďaka obrovskému množstvu digitálnych vstupov, na ktoré ste u zariadení modelového radu HV zvyknutí, dokáže nový PSD 3100 HV konvertovať akýkoľvek digitálny zdroj signálu na analógový signál tej najvyššej kvality. Ako taký ho možno považovať za konečné stanovisko značky T+A pre všetkých, ktorých hudobná zbierka už opustila éru fyzických médií.

Thorens

Ako už u spoločnosti Thorens býva zvykom, od kedy ju v roku 2018 prebral nový majiteľ, pán Gunter Kürten, sa značke darí a firma chrlí na trh jednu novinku za druhou. Za posledné 4 roky sa spoločnosť úplne zbavila všetkých svojich starých modelov a všetky pôvodné nahradila novými, ktoré síce svojím klasickým vzhľadom môžu niekomu pripomínať doby minulé; avšak, svojím vyhotovením, vlastnosťami a najmä zvukom určite dokonale zapadajú do aktuálnej doby a zastávajú na trhu gramofónov desiatkami rokov overené, pevné miesto.

TD 204 – nová vstupná brána do sveta analógu

Nový model gramofónu TD 204 bol predstavený ako zástupca nižšej strednej triedy v produktovom portfóliu značky Thorens. Kombinuje obľúbené vlastnosti všetkých „entry level“ modelov ako je napríklad vstavaný phono predzosilňovač a oproti nižšiemu modelu TD 202 pridáva naviac nové zahnuté ramienko TP 120, ktoré v tejto cenovej kategórií prináša naozaj skvelý výkon za veľmi priaznivú cenu. Samozrejmosťou je taktiež kvalitný hliníkový tanier, ktorý je poháňaný remeňovým pohonom a taktiež aj prenoska dodávaná v balení – Audio Technica AT95E. Ak všetko pôjde ako má, na tento nový model sa môžete tešiť už počas tohtoročnej sezóny cez zimu 2022/2023.

TPP 1600 – legenda o predzosilňovači bola pravdivá

Aj keď hovoriť o výsledku je naozaj ešte priskoro, firma Thorens skutočne pracuje na úplne novom  high-end predzosilňovači, ktorý by do budúcej výstavy Mníchov 2023 mohol prísť na trh ako špička v ponuke phono predzosilňovačov od značky Thorens. Na základe prototypu, ktorý bol na výstave predstavený sme zatiaľ mohli nahliadnuť do jeho útrob a dozvedeli sme sa, že bude disponovať až 4 pármi vstupov pre gramofón (2 páry XLR a 2 páry RCA). TPP 1600 bude slúžiť aj ako samostatný predzosilňovač pre koncový stupeň, na ktorom značka tiež už pomaly začína pracovať. Ako doplnkovou funkciou bude TPP 1600 disponovať aj slúchadlovým predzosilňovačom a samozrejme aj diaľkovým ovládačom.

Nové ramienko TP 160

Na konci letných prázdnin 2022 plánuje firma Thorens aj novú verziu gramofónov TD 1600 a TD 1601, ktoré budú vybavené úplne novým ramienkom TP 160, ktoré bude vo svojej cenovej kategórií špičkou a firma Thorens ho bude dodávať externe aj pre iné značky gramofónov. Zúfať však nemusia ani majitelia modelov TD 1600 a TD 1601, ktorý svoje zariadenia už majú doma, keďže spoločnosť Thorens ponúka svojím zákazníkom výmenu pôvodného ramienka za nové ramienko TP 160. Podrobné detaily a taktiež aj podmienky pre upgrade gramofónu priamo výrobcom budú uverejnené v priebehu jesene.

Focal

Francúzska spoločnosť Focal je na trhu už viac než 40 rokov a za ten čas vstúpila do povedomia mnohých ako jedna z top spoločností produkujúcich high-endové reprosústavy tej najvyššej kvality. Od najnižšieho modelového radu Focal Chora až po notoricky známe, viac než 250kg vážiace reproduktory Focal Grande Utopia táto značka dokazuje, že v každej cenovej kategórií dokáže svojim zákazníkom ponúknuť nie len špičkový zvuk, ale zároveň s ním aj nádherný dizajn, ktorý pohladí uši nadšeného hifistu a bez pochyby si ho zamiluje aj nejedna pani manželka s vycibreným citom pre interiérový dizajn.

Focal Vestia

Posledný modelový rad, ktorý spoločnosť Focal uviedla na trh – Chora – prekvapil svojím oceňovaným zvukom a priniesol zaujímavý, moderný vzhľad. Modelový rad Vestia, ktorý bol predstavený na výstave Mníchov 2022 kombinuje meniče reproduktorov modelového radu Chora s o čosi konzervatívnejším dizajnom vyššieho modelového radu Aria 900, čím dáva vzniknúť naozaj jedinečnej kombinácií muzikálneho zvuku reproduktorov Chora s krásnym nadčasovým dizajnom reproduktorov Focal Aria.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu