Vzhľad a zvukový prednes

Po viac než štyroch rokoch aktívneho výskumu a vývoja predstavila francúzska spoločnosť Focal úplne nové membrány meničov použité v novej modelovej rade stĺpových a regálových reproduktorov s výnimočným zvukovým prednesom: membrány Slatefiber.

Focal Chora - membrána meniča Slatefiber z lisovaných netkaných uhlíkových vlákien a termoplastického polyméru
Výsledná membrána meničov pre reproduktory radu Focal Chora z netkaných uhlíkových vlákien a termoplastického polyméru.

Membrány týchto meničov sú vyrábané vo Francúzsku a sú charakteristické svojím dynamickým, plným a perfektne vyváženým zvukom, najmä v strednom pásme. So svojimi akustickými vlastnosťami a nezvyčajným bridlicovým vzhľadom sa tieto meniče stávajú špičkou vo svojej cenovej kategórií.

Reproduktory Focal Chora

Zaujala vás technológia membrán Slatefiber?

Na našom eshope enigma-audio.sk nájdete kompletnú ponuku reproduktorov z modelového radu Focal Chora, ktoré sú meničmi s týmito membránami vybavené.

Reproduktory Focal Chora sú špičkou vo svojej cenovej kategórií a ich zvukový charakter je úplne očarujúci. Dostupné sú ako regálové reproduktory Chora 806 a stĺpové reproduktory Chora 816 a Chora 826 v troch farebných prevedeniach.

Skutočne kompozitná membrána

Membrána Slatefiber je kompozitnou membránou, ktorá sa skladá z recyklovaných netkaných karbónových vlákien a spoločnosť Focal je prvou vo svete high-end audio techniky, ktorá takéto recyklované vlákna pri výrobe používa spolu s termoplastickým polymérom. Kombináciou týchto dvoch materiálov sa podarilo dosiahnuť výnimočný zvukový prednes vďaka rozptylovej smerovej charakteristike, tuhosti a tlmeniu.

Netkané uhlíkové vlákna orientované do jedného smeru

Tuhosť

Karbónové vlákna sú už zo svojej podstaty výnimočne pevným materiálom. Naviac, pri výrobe sú lisované tak, že pred lisovaním sa všetky vlákna v membráne zarovnajú do jedného smeru, čo napomáha dosiahnutiu ešte väčšej pevnosti. Vďaka tomu je táto membrána schopná skvele reprodukovať basové frekvencie.

Tlmenie

Aby bolo možné dosiahnuť čo najlepších tlmiacich vlastností sú používané karbónové vlákna netkané. Ako spojivo sa pri lisovaní využíva termoplastický polymér, ktorý umožňuje vláknam vytvoriť lepšie väzby a taktiež ďalej napomáha tlmeniu.

Detailný pohľad na uhlíkové vlákna použité pri výrobe membrány meniča

Nízka hmotnosť

Počas vývoja bola špeciálna pozornosť venovaná najmä tomu, aby membrána bola vo výsledku veľmi ľahká – práve kvôli tomu boli zvolené pri výrobe už spomínané karbónové vlákna. Popri tuhosti a dobrom tlmení je teda splnená aj tretia požiadavka pre dobrú membránu meniča – nízka hmotnosť.

Vyrábané vo Francúzsku

Tak ako ostatné membrány Flax, Kevlar a „W“ aj membrány Slatefiber vyrába spoločnosť Focal vo svojich priestoroch v Saint-Étienne vo Francúzsku. Pre čo dosiahnutie čo najlepšej kvality výsledného výrobku si inžinieri spoločnosti Focal dokonca sami vyrobili aj špeciálny polo-automatický nástroj, ktorý pomáha pri výrobe membrán Slatefiber.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu