Modelový rad reproduktorov Focal Chora – veľa muziky za rozumný peniaz

Séria reproduktorov Chora od prestížneho francúzskeho výrobcu reprosústav Focal, prináša vo svojej cenovej kategórii excelentnú zvukovú kvalitu vrátane vynikajúceho spracovania. Naviac, nechýbajú ani nové technológie, inovácie a materiály.

Séria reproduktorov Chora od prestížneho francúzskeho výrobcu reprosústav Focal, prináša vo svojej cenovej kategórii excelentnú zvukovú kvalitu vrátane vynikajúceho spracovania. Naviac, nechýbajú ani nové technológie, inovácie a materiály.

Táto ucelená rada reprosústav predstavuje dokonalé riešenie pre všetkých priaznivcov domáceho kina a je skvelou možnosťou ako si užiť aj pohltivý priestorový zvuk Dolby Atmos v akejkoľvek modernej obývacej miestnosti. Samozrejmosťou je aj vynikajúci zvuk. Presne ten, ktorým je značka Focal tak známa a milujeme ho aj pri stereo zostavách.

Okrem veľmi príťažlivého moderného dizajnu, ktorých prichádza hneď v troch farebných prevedeniach je veľmi dôležitou inováciou aj použitie úplne nových stredových a basových meničov. Slatefiber, inžinieri značky Focal nazývajú nové membrány meničov z kompozitného materiálu, ktorý je extrémne ľahký, pevný a s vynikajúcim vnútorným tlmením. O vysoké frekvencie sa stará už osvedčený TNF výškový menič s hliníkovo-horčíkovou membránou, ktorý je známy aj z vyšších modelových radov.

Po uvedení modelového radu Chora na trh na seba úspechy nenechali dlho čakať a model Chora 826 získal v podstate ihneď po svojom uvedení prestížne ocenenie EISA 2020/2021 ako najlepší reproduktor vo svojej kategórií. Nespočetným množstvom ocenení sa môže pochváliť aj najmenší model Chora 806.

Všetky modely radu Focal Chora vo svojej triede stelesňujú technickú dokonalosť spolu s elegantným šarmom a pôsobivým zvukovým prejavom. Vďaka tomu predstavujú pre konkurenciu veľmi tvrdý oriešok.

Kompletný modelový rad reproduktorov Focal Chora pozostáva z nasledovných modelov reproduktorov

Stĺpový 3-pásmový reproduktor s Dolby Atmos Focal Chora 826-D

Cena za pár: 1789€ s DPH


Stĺpový 3-pásmový reproduktor
Focal Chora 826

Cena za pár: 1398€ s DPH


Stĺpový 2,5-pásmový reproduktor
Focal Chora 816

Cena za pár: 1198€ s DPH


STOJANY SA PREDÁVAJÚ OSOBITNE

Regálový 2-pásmový reproduktor
Focal Chora 806

Cena za pár: 658€ s DPH


Stredový 2-pásmový reproduktor
Focal Chora Center

Cena za kus: 499€ s DPH


Subwoofer Focal Sub 600P

Cena za kus: 899€ s DPH


Set stojanov pre Focal Chora 806

Cena za pár: 199€ s DPH


Stojan pre Focal Chora Center

Cena za kus: 99€ s DPH

Galéria k článku

Nový rad reproduktorov Focal Chora už získal prvé ocenenie

Nový rad reproduktorov Focal Chora, ktorý sme vám nedávno predstavili už stihol získať prvé ocenenia, čo len svedčí o naozaj skvelej kvalite tohto mimoriadne vydareného radu reproduktorov.

Z recenzie, ktorá bola publikovaná na webe The Next Web vyberáme:

Fantasticky znejúci reproduktor s neutrálnym zvukovým prednesom a skvelým priestorom

Napier Lopez, The Next Web

Ako jeden z mála výrobcov, spoločnosť Focal vyrába aj túto najnižšiu radu reproduktorov vo svojej fabrike v Saint-Étienne priamo vo Francúzsku.

Prvé ocenenie, ktoré model Chora 806 získal mu udelil španielsky magazín ON OFF, z ktorého recenzie vyberáme:

Nádherný dizajn, výborná kvalita konštrukcie a perfektné farebné prevedenia

Magazín ON OFF

Ak vás tento modelový rad zaujal, netreba váhať. Zásoby zo skladu sa nám rýchlo míňajú a Vianoce sú už za dverami.

Membrány meničov Slatefiber v rade reproduktorov Focal Chora

Vzhľad a zvukový prednes

Po viac než štyroch rokoch aktívneho výskumu a vývoja predstavila francúzska spoločnosť Focal úplne nové membrány meničov použité v novej modelovej rade stĺpových a regálových reproduktorov s výnimočným zvukovým prednesom: membrány Slatefiber.

Focal Chora - membrána meniča Slatefiber z lisovaných netkaných uhlíkových vlákien a termoplastického polyméru
Výsledná membrána meničov pre reproduktory radu Focal Chora z netkaných uhlíkových vlákien a termoplastického polyméru.

Membrány týchto meničov sú vyrábané vo Francúzsku a sú charakteristické svojím dynamickým, plným a perfektne vyváženým zvukom, najmä v strednom pásme. So svojimi akustickými vlastnosťami a nezvyčajným bridlicovým vzhľadom sa tieto meniče stávajú špičkou vo svojej cenovej kategórií.

Reproduktory Focal Chora

Zaujala vás technológia membrán Slatefiber?

Na našom eshope enigma-audio.sk nájdete kompletnú ponuku reproduktorov z modelového radu Focal Chora, ktoré sú meničmi s týmito membránami vybavené.

Reproduktory Focal Chora sú špičkou vo svojej cenovej kategórií a ich zvukový charakter je úplne očarujúci. Dostupné sú ako regálové reproduktory Chora 806 a stĺpové reproduktory Chora 816 a Chora 826 v troch farebných prevedeniach.

Skutočne kompozitná membrána

Membrána Slatefiber je kompozitnou membránou, ktorá sa skladá z recyklovaných netkaných karbónových vlákien a spoločnosť Focal je prvou vo svete high-end audio techniky, ktorá takéto recyklované vlákna pri výrobe používa spolu s termoplastickým polymérom. Kombináciou týchto dvoch materiálov sa podarilo dosiahnuť výnimočný zvukový prednes vďaka rozptylovej smerovej charakteristike, tuhosti a tlmeniu.

Netkané uhlíkové vlákna orientované do jedného smeru

Tuhosť

Karbónové vlákna sú už zo svojej podstaty výnimočne pevným materiálom. Naviac, pri výrobe sú lisované tak, že pred lisovaním sa všetky vlákna v membráne zarovnajú do jedného smeru, čo napomáha dosiahnutiu ešte väčšej pevnosti. Vďaka tomu je táto membrána schopná skvele reprodukovať basové frekvencie.

Tlmenie

Aby bolo možné dosiahnuť čo najlepších tlmiacich vlastností sú používané karbónové vlákna netkané. Ako spojivo sa pri lisovaní využíva termoplastický polymér, ktorý umožňuje vláknam vytvoriť lepšie väzby a taktiež ďalej napomáha tlmeniu.

Detailný pohľad na uhlíkové vlákna použité pri výrobe membrány meniča

Nízka hmotnosť

Počas vývoja bola špeciálna pozornosť venovaná najmä tomu, aby membrána bola vo výsledku veľmi ľahká – práve kvôli tomu boli zvolené pri výrobe už spomínané karbónové vlákna. Popri tuhosti a dobrom tlmení je teda splnená aj tretia požiadavka pre dobrú membránu meniča – nízka hmotnosť.

Vyrábané vo Francúzsku

Tak ako ostatné membrány Flax, Kevlar a „W“ aj membrány Slatefiber vyrába spoločnosť Focal vo svojich priestoroch v Saint-Étienne vo Francúzsku. Pre čo dosiahnutie čo najlepšej kvality výsledného výrobku si inžinieri spoločnosti Focal dokonca sami vyrobili aj špeciálny polo-automatický nástroj, ktorý pomáha pri výrobe membrán Slatefiber.