Ako si vybrať hifi slúchadlá?

V našom štúdiu sa z času na čas stretávame so zákazníkmi, ktorí si myslia, že len naozaj skúsený audiofil dokáže aj „naslepo“ rozoznať zvukový rozdiel medzi slúchadlami za 100€ a slúchadlami za 1000€ a viac. Boli by ste prekvapení, ale vôbec tomu tak nie je. Ak ste si už vyskúšali zopár modelov slúchadiel, hoci aj tých veľmi lacných, určite dokážete spoľahlivo rozlíšiť, či niektoré hrajú lepšie alebo horšie. Aj napriek tomu, pri pohľade na cenovky niektorých modelov, ktoré máme napríklad aj my v ponuke v našom štúdiu, oplatí sa naozaj investovať stovky eur do kvalitných audiofilských slúchadiel?

Samozrejme, pokiaľ chcete počúvať zvuk v čo najvyššej možnej kvalite tak investíciu do kvalitných slúchadiel určite nebudete ľutovať. Rozhodnutiu o kúpe by však malo predchádzať krátke zamyslenie sa o nasledovných veciach:

  • Aký dobrý je váš sluch?
  • Aký charakter zvuku preferujete?
  • Do akej úrovne ste ochotní si za lepší zvuk priplatiť?

Sú audiofilské slúchadlá naozaj tou správnou voľbou pre mňa?

Najprv by sme sa teda pozreli na tri hlavné body, ktoré je dobré brať v úvahu pri výbere slúchadiel a následne si popíšeme čo robí audiofilské slúchadlá audiofilskými.

Váš sluch

Väčšina zákazníkov, ktorí sa u nás zastavia má omnoho lepší sluch ako si sami myslia. Zvyčajne, aj netrénované uši dokážu bez problémov rozlíšiť, kedy má poslucháč na hlave menej kvalitné a kedy kvalitnejšie slúchadlá. Najpodstatnejším faktorom je, že kvalitnejšie slúchadlá poskytujú pri posluchu omnoho väčšie množstvo detailov a celkovo čistejší zvuk. Čím viac budete zvuk cez slúchadlá počúvať a vystriedate ich aj viacero typov, vaše uši budú postupne schopné rozlišovať medzi rôznymi charakteristikami zvuku alebo spôsobmi akými slúchadlá dokážu predniesť zvukový priestor. Určite teda, aby ste sa sami na vlastné uši presvedčili,
či sa investícia do kvalitných audiofilských slúchadiel oplatí, choďte si aspoň jedny vypočuť. V našom štúdiu na Dolnej 18 v Banskej Bystrici sa na vás tešíme každý pracovný deň od 11:00 do 18:30 a k dispozícií máte na posluch celé portfólio slúchadiel značky Focal od najlacnejšieho modelu Focal Spark až po legendárne slúchadlá Focal Utopia za 3 990€. Ak by to niekomu nestačilo, slúchadlá Focal Utopia je možné si zaobstarať aj v 24K zlate vykladané briliantami za 120 000€.

Slúchadlá Focal Utopia v prevedení s 24K zlatom vykladané briliantami za 120 000 €
Slúchadlá Focal Utopia v prevedení s 24K zlatom vykladané briliantami za 120 000 €

Preferovaný charakter zvuku

Každé slúchadlá majú svoj špecifický zvukový charakter. Niektoré hrajú viac basovo a ich zvuk je o čosi „teplejší,“ ostatné sú o niečo prézentnejšie a ich zvuk zvukový charakter by sa dal opísať ako „vzdušnejší.“ Aj v prípade, že by ste investovali do slúchadiel za 4000€, ich zvukový charakter vám vo výsledku nemusí sadnúť. Naopak, môžete sa stretnúť zo slúchadlami omnoho lacnejšími, ktoré vám budú vyhovovať v úplne každom ohľade. Preto, pri výbere slúchadiel, venujte dostatočné množstvo času posluchu rôznych modelov a značiek, aby ste si boli 100% istí, že kupujete slúchadlá, s ktorých zvukom budete naozaj dlhodobo spokojní.

Bezdrôtové slúchadlá Focal Spark Wireless
Zvuk Focal za skvelú cenu. Ľahké a pohodlné slúchadlá. Výdrž až 8 hodín. Skvelé na hudbu aj na telefonovanie.

Bezdrôtové slúchadlá Focal Spark Wireless

Bezdrôtové slúchadlá Focal Sphear Wireless
Kompaktné hi-fi slúchadlá. Výdrž až 8 hodín. Veľmi príjemné pri dlhšom posluchu. Absolútna vernosť zvuku. Maximum detailov z vašej hudby.

Bezdrôtové slúchadlá Focal Sphear Wireless

Cena slúchadiel v pomere ku kvalite zvuku

V nižších cenových hladinách sú skoky medzi jednotlivými modelmi slúchadiel zväčša dosť výrazné. Napríklad, slúchadlá za 249€ zvyčajne hrajú omnoho lepšie ako malé „ďobky“ do uší za pár desiatok. Avšak, po určitej dobe a potom ako obmeníte pár modelov slúchadiel prídete k záveru, že vo vyšších cenových hladinách je nutné za omnoho lepší zvuk aj dosť výrazne priplatiť. Toto sa zväčša deje pri cenovej hladine okolo 3 – 4 tisíc eur kde už môžeme o väčšine slúchadiel hovoriť v superlatívoch, ale stále je možné sa posunúť vpred v niektorých špecifických oblastiach, ktoré môžu byť pre niektorých zanietených audiofilov naozaj podstatné.

Ktoré parametre sú pri slúchadlách dôležité?

Kvalitné slúchadlá tvorí kombinácia rôznych vlastností. Tak ako pri výbere reproduktorovej zostavy aj tu platí, že nie všetko sa musí každému páčiť. Diskusia na tému, ktoré parametre sú pri výbere slúchadiel najdôležitejšie by sa určite dala viesť dlhé hodiny, my si tu však povieme pár slov aspoň o tých najpodstatnejších.

Detailnosť zvuku

Ako zreteľne počujete v skladbe nástroje? Znie vám zvuk slúchadiel „čisto“? Počujete zafarbenie tónov jednotlivých hudobných nástrojov? Rozlíšiť až takto drobné detaily môže byť na začiatku dosť zložité, najmä pre „čerstvých“ audiofilov. Avšak, časom ako vystriedate viacero slúchadiel a budete počuť tú istú skladbu na rôznych modeloch, zistíte, že toto sú práve tie veci, kvôli ktorým sa do drahších slúchadiel určite oplatí investovať.

Uzavreté slúchadlá. Veľké náušníky pre pohodlný posluch. Doprajte si pôžitok z hudby kdekoľvek na cestách.

Slúchadlá Focal Listen

Bezdrôtové uzavreté slúchadlá. Výdrž batérie až 20 hodín. Dokonalý zážitok z hudby naozaj kdekoľvek.

Slúchadlá Focal Listen Wireless

Separácia nástrojov

Určite ste už niekedy pri posluchu mali pocit ako keby bolo všetko akoby „zliate“ dokopy. Audiofilské slúchadlá sú navrhnuté tak, aby poskytovali skvelú separáciu nástrojov. Znamená to, že keď si pustíte napríklad nejaký orchester, pri posluchu orchestrálnej skladby by ste mali byť schopný rozoznať jednotlivé nástroje a nemali by ste mať pocit zliateho zvuku, v ktorom nedokážete rozlíšiť jeden nástroj od druhého.

Zvukový priestor

Zdá sa vám, že zvuk, ktorý počujete je naozaj priestorový? Sú nástroje rozložené v priestore z hľadiska výšky, šírky a hĺbky? Celý zvukový priestor by mal pôsobiť ba priam až holograficky. Musíte mať pocit, že zvuk je naozaj všade navôkol vás a že sa ho môžete doslova dotknúť. Až vtedy budete mať zimomriavky, kvôli ktorým ste do svojich audiofilských slúchadiel investovali nemalé finančné prostriedky.

Uzavreté audiofilské slúchadlá. Absolútne pohodlné aj pri dlhšom posluchu. Náušníky z pamäťovej peny. Perfektne odhlučnené pre nerušený posluch vo vnútri aj vonka.

Uzavreté slúchadlá Focal Elegia

Audiofilské otvorené slúchadlá. Inšpirované vlajkovým modelom slúchadiel Focal Utopia. Špeciálny menič s membránou profilu „M“.

Otvorené slúchadlá Focal Elear

Neutrálnosť

V tejto vlastnosti znova vo veľkom záleží od preferencií poslucháča. Či už ste typom poslucháča, ktorý skôr preferuje prézentnejšie výšky, pevnejšie basy alebo výraznejšie stredové frekvencie, určite nájdete typ slúchadiel, ktorý bude vyhovovať vašim posluchovým preferenciám. Vo všeobecnosti sa preferovaný charakter zvuku odvíja vo veľkej miere aj od toho aký žáner hudby najčastejšie počúvate. Niektoré slúchadlá sú navrhnuté tak, aby boli čo „najneutrálnejšie“ a hodili sa na posluch takmer akéhokoľvek žánru. Iné zas môžu excelovať pri posluchu špecifického typu hudby. Na výber je doslova nekonečné množstvo možností a aj to je jeden z dôvodov prečo je dnes na trhu toľko značiek audiofilských slúchadiel.

Slúchadlá Focal Clear ocenené cenou EISA za najlepšie high-end slúchadlá 2018-2019. Zvukovo sú veľmi podobné najvyššiemu modelu Focal Utopia.
Slúchadlá Focal Clear ocenené cenou EISA za najlepšie high-end slúchadlá 2018-2019. Zvukovo sú veľmi podobné najvyššiemu modelu Focal Utopia.

Otvorené vs. uzavreté slúchadlá

Najpodstatnejším rozdielom medzi otvorenými slúchadlami a uzavretými slúchadlami je, že cez otvorené slúchadlá budete počuť aj zvuky okolo seba a ďalšie osoby okolo vás budú taktiež môcť počuť skladbu, ktorú počúvate. Vo všeobecnosti, otvorené slúchadlá sú mnohými považované za lepší variant oproti zatvoreným, keďže sú schopné lepšie predniesť zvukový priestor – sú doslova „vzdušnejšie.“ Jednou nevýhodou je, ako sme už spomenuli, že počujete všetko navôkol. Toto je dôvod prečo ostatní siahajú po uzavretých slúchadlách, ktoré dokonale izolujú od okolitého hluku. Taktiež, uzavreté slúchadlá majú kvôli svojej konštrukcií tendenciu byť o niečo výraznejšie na spodných frekvenciách.

Referenčné uzavreté slúchadlá na doma a na vonkajšie použitie.  Exkluzívne meniče v tvare „M“ z čistého berýlia. Reprodukcia aj tých najmenších detailov vo všetkých pásmach.
Referenčné uzavreté slúchadlá na doma a na vonka. Meniče v tvare „M“ z čistého berýlia. Reprodukcia aj tých najmenších detailov vo všetkých pásmach.

Uzavreté slúchadlá Focal Stellia

Referenčné otvorené slúchadlá. Frekvenčný rozsah 5Hz - 50kHz. 40mm  meniče profilu "M" z čistého Berýlia. Absolútna špičkové slúchadlá vo svojej kategórií.
Referenčné otvorené slúchadlá. Frekvenčný rozsah 5Hz – 50kHz. 40mm meniče profilu „M“ z čistého Berýlia. Absolútna špičkové slúchadlá vo svojej kategórií.

Otvorené slúchadlá Focal Utopia

Záver

Všetky vlastnosti, ktoré sme si opísali vyššie sú len krátkym zhrnutím všetkého čo sa môže podieľať na výslednom charaktere zvuku slúchadiel, ktoré si zvolíte. Určite odporúčame prejsť sa do hifi štúdia a vyskúšať si slúchadlá, o ktoré máte záujem na vlastnej koži.

Určite, ak naozaj radi počúvate hudbu a potrpíte si aj na kvalitný zvuk, audiofilské slúchadlá budú pre vás vhodnou voľbou a svoju investíciu nebudete ľutovať.

Uzavreté audiofilské slúchadlá. Absolútne pohodlné aj pri dlhšom posluchu. Náušníky z pamäťovej peny. Perfektne odhlučnené pre nerušený posluch vo vnútri aj vonka.
Uzavreté audiofilské slúchadlá. Absolútne pohodlné aj pri dlhšom posluchu. Náušníky z pamäťovej peny. Perfektne odhlučnené pre nerušený posluch vo vnútri aj vonka.