Keď sa rozhodnete, že si do svojej obývačky umiestnite domáce kino, vystavujete ju novým možnostiam využitia, na ktoré ste pri jej prvotnom plánovaní možno vôbec nemysleli. Moderne zariadená obývacia izba väčšinou nemusí mať skvelú akustiku a naopak, akusticky upravené posluchová miestnosť na druhej strane nemusí vyzerať až tak prívetivo. Ak však rozumiete aspoň základným princípom akustiky, môžete si zo svojej obývacej miestnosti vytvoriť priestor, ktorý nie len dobre vyzerá, ale aj dobre znie.

Základy akustiky

Keď zvukové vlny narazia na nejaký objekt v miestnosti, buď sa od neho odrazia alebo sú týmto objektom absorbované. Návrh akusticky vhodne upravenej miestnosti spočíva v hľadaní dobrého pomeru medzi absorpciou (pohlcovaním vĺn) a difúziou (rozptyľovaním vĺn). Vo všeobecnosti by pomer medzi odrazeným zvukom a priamymi zvukovými vlnami, ktoré vychádzajú priamo z reproduktorov mal byť rovnaký. Príliš veľa odrazových povrchov spôsobí, že v priestore bude počuť ozvena a priestor s príliš veľkou absorpciou zvuku zas na poslucháča môže pôsobiť akoby bol „bez života.“

Podlahy

Podlaha s tvrdým povrchom (dlaždice, parkety) odráža veľké množstvo zvukových vĺn, zatiaľ čo koberce naopak zvukové vlny skôr pohlcujú. Ideálne riešenie podláh pre zlepšenie celkovej akustiky miestnosti je kombinácia oboch (tvrdých aj mäkkých) povrchov. Koberce alebo rohožky, ktoré pokrývajú celú podlahu budú absorbovať príliš veľké množstvo zvukových vĺn, najmä vo vysokom frekvenčnom pásme. Vhodnejšie je preto zvoliť menší koberec umiestnený na stred miestnosti, ktorý je obkolesený podlahou s tvrdým povrchom po okrajoch. Týmto spôsobom sa zvukové vlny z vyššieho frekvenčného pásma od tvrdej podlahy odrazia späť do miestnosti.

Steny a stropy

V divadlách alebo kinosálach sa väčšinou používajú na pokrytie stien a stropov nepravidelne tvarované difúzory a absorbéry, ktoré absorbujú prebytočnú zvukovú energiu. Doma v obývacej izbe sú väčšinou možnosti akustickej úpravy stropov a stien obmedzenejšie; avšak, tu môžu napomôcť vo veľkej miere dobre zvolené závesy na oknách alebo správne umiestnená polica s knihami. Ak patríte medzi tých šťastnejších, ktorí majú možnosť riešiť akustiku miestnosti ešte pred samotnou stavbou alebo rekonštrukciou, môžete stiahnuť aj po špeciálnych akustických paneloch (absorbéroch, difúzoroch, basových pascách), ktoré nájdete aj v našej ponuke od značky Artnovion.

Nábytok

Vo väčšine obývacích izieb nájdeme nerovnomerne rozmiestnený nábytok s tvrdým a mäkkým povrchom. Rozmiestnenie tohto nábytku môže mať veľký vplyv na výslednú akustiku miestnosti. Ak nábytok rozmiestnite s ohľadom na to, akým spôsobom interaguje (tvrdé povrchy odrážajú, mäkké väčšinou absorbujú) so zvukovými vlnami prichádzajúcimi od zdroja a s vlnami odrazenými od stien, podláh a stropu, môžete do veľkej miery úplne jednoducho vylepšiť akustiku miestnosti na nepoznanie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu