Keďže povrch ozvučnice reproduktora je omnoho väčší ako povrchová plocha membrán meničov, mohlo by sa stať, že materiál ozvučnice začne rezonovať. Reproduktory tak potom vyžarujú zvuk, ktorý je zafarbený rezonanciami vo vnútri ozvučnice, ktoré degradujú celkový stereo obraz reprodukovaného zvuku. Aby sa tomuto nežiadúcemu efektu zabránilo, je nutné aby bola ozvučnica vyrobená z intertného materiálu. Spoločnosť Focal na tento účet využíva dosky MDF (drevo-vláknová doska so strednou hustotou). V porovnaní s materiálmi, ktoré používajú na výrobu ozvučníc iné spoločnosti môže použitie MDF vyzerať ako prosté riešenie; avšak, MDF dosky majú nespočetne mnoho výhod, ktoré ich predurčujú na použitie pre výrobu ozvučníc.

V prvom rade má takáto doska dostatočnú pevnosť, najmä ak sa použije ako hrubý plát na prednú stranu ozvučnice, aby bola schopná odolávať reakčnej sile magnetov v meničoch. V momente, keď je membrána meniča tlačená cievkou smerom dopredu, rovnaká sila pôsobí aj v opačnom smere na kužeľ meniča. Práve tu vzniká najviac rezonancií, ktoré musí byť ozvučnica reproduktora schopná potlačiť. Toto si nevyžaduje len dostatočne hrubú ozvučnicu, ale aj precízne umiestnené vnútorné vystuženie. Taktiež aj príliš pevná ozvučnica môže spôsobiť viac škody ako úžitku, keďže spôsobuje posun rezonancií do vyššieho frekvenčného pásma, v ktorom je ucho citlivejšie.

MDF dosky majú tzv. sendvičovú štruktúru, v ktorej sú plochy na každej strane dosky hustejšie ako samotné jadro. Okrem toho, že táto vlastnosť pridáva MDF doskám na tvrdosti, dodáva taktiež aj prirodzené tlmiace vlastnosti, ktoré pomáhajú tlmiť prípadné vibrácie. Stĺpové reproduktory z radu Focal Sopra a Focal Utopia využívajú MDF dosky, ktoré sú laminované, aby sa znásobil tzv. sendvičový efekt, napr. pri reproduktoroch radu Focal Sopra majú tieto MDF dosky až 69mm.

Taktiež je možné ich veľmi dobre formovať do zakrivených tvarov. Toto je výhoda najmä z akustického hľadiska, keďže sa tak umožňuje plynulý rozptyl zvuku okolo reproduktora bez sekundárnych odrazov od ostrých okrajov. Taktiež, ozvučnice zakrivených tvarov sú vo svojej podstate omnoho tuhšie než tie rovné. Táto kombinácia – hrubý predný panel ozvučnice a oblé tvary – teda tvorí technológiu, ktorú v spoločnosti Focal nazývajú Gamma Structure a ktorá má na kvalite zvuku rovnaký podiel ako samotné meniče.

Produkty s technológiou Focal Gamma Structure

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu