1906 – Založenie spoločnosti

Príbeh výrobcu gramofónových prenosiek – spoločnosti Goldring – sa začal písať v roku 1906 v Berlíne kde dvaja bratia narodený v Česku, Heinrich a Julius Scharf, začali vyrábať súčiastky pre rodiaci sa gramofónový priemysel pod obchodným názvom Gebrüder Scharf. Spočiatku sa bratia sústredili najmä na výrobu gramofónových ihiel, motorčekov a riadiacich pružín, krátko potom sa však pustili do výroby zariadení, ktoré môžeme nazvať predchodcami dnešných prenosiek.

1920 až 1929 – Značka kvality

V priebehu dvadsiatych rokov minulého storočia pokračoval vývoj produktov a v roku 1926 prišiel na trh ich ikonický soundbox Juwel Electro, ktorý obsahoval sľudovú membránu vďaka čomu sa značka Goldring stala synonymom výnimočnej kvality. Všetky výrobky spoločnosti boli špeciálne navrhnuté tak, aby čo najvierohodnejšie dokázali prehrať aj tie najnovšie gramofónové platne tej doby.

1930 až 1939 – Počiatky elektrických prenosiek

Bratia Scharfovci aj v tridsiatych rokoch ostávajú na vrchole inovácií, patentujúc si rôzne technológie, ktoré sa využívali v rozbiehajúcom sa segmente elektrických gramofónových prenosiek. V roku 1933 sa sídlo spoločnosti presunulo do Anglicka a manažérom sa stal Heinrichov syn Erwin, ku ktorému sa neskôr pridal aj jeho brat Freddie. Spolu sa im podarilo spoločnosť vynoviť a premenovali sa na Scharf Bros. V ich novom sídle v meste Woodfrod v Essexe pokračovali s výrobou tradičných akustických soundboxov a s novšími elektrickými prenoskami.

1940 až 1949 – Druhá svetová vojna

Počas bojov v 2. svetovej vojne musela byť používaná časť továrne v meste Woodford na vojenské účely, avšak výskum a vývoj nových produktov napredoval ďalej. Spoločnosti sa podarilo vylepšiť magnetickú prenosku model 100 a taktiež aj nové všestranné gramofónové ramienko s názvom Headmaster v novej továrni v časti Dalston v Londýne. Pôvodná továreň spoločnosti bola totiž zničená bombou.

1950 až 1959 – Prepínateľné prenosky

V roku 1953 sa spoločnosť oficiálne premenovala na „Goldring Manufacturing (GB) Ltd“ a výroba sa znova presúvala, tentokrát do časti Leytonstone v Londýne kde už pracovalo takmer 100 zamestnancov pri každom kroku výroby. Zakladatelia spoločnosti nezaspali na vavrínoch a podarilo sa im vyvinúť nový, revolučný a veľmi úspešný, model prenosky s názvom No. 500, ktorý disponoval prepínačom pre 33 a 45 otáčok, mal zafírový hrot a bol omnoho menší a ľahší ako predošlé modely. Recenzentami bol častokrát ospevovaný ako prvý hi-fi model prenosky s nízkou hmotnosťou pohyblivých častí. Prenoska Goldring 500 bola používaná aj Britskou rozhlasovou spoločnosťou (BBC), vďaka ktorej sa ju podarilo rozšíriť do sveta a spoločnosti Goldring zabezpečila miesto na vrchole najrenomovanejších výrobcov hi-fi na svete.

1960 až 1969 – Úspechy v stereo segmente

Na počiatku šesťdesiatych rokov boli stereo vinylové LP platne veľmi populárne. Bolo potrebné vytvoriť prenosku, ktorá by bola schopná pracovať v stereo režime a preto inžinieri spoločnosti Goldring modifikovali model prenosky No. 600 a nazvali ho No. 700. Avšak, pôvodne bola hmotnosť tejto prenosky príliš veľká na to, aby spoľahlivo dokázala čítať stereo záznam. Bolo potrené začať pracovať na úplne novom návrhu, ktorý sa podarilo dokončiť v roku 1967, v ktorom bola na trh uvedená prenoska s názvom G800 s variabilným odporom. Aj táto gramofónová prenoska bola pre spoločnosť Goldring veľkým úspechom, keďže umožňovala silu prítlaku menej ako 2 gramy. Vďaka tomu ju bolo možné montovať na veľmi ľahučké ramienka, ktorými boli vybavované rýchlo sa vyvíjajúce gramofóny, ktorý boli v tomto období rozkvetu hi-fi priemyslu naozaj populárne.

1970 až 1979 – Prvé MM prenosky

Spoločnosť Goldring sa tešila veľkým úspechom v 60. a na začiatku 70. rokov. V roku 1974 bola celá fabrika znovu presťahovaná do väčších priestorov v meste Bury St. Edmunds, kde už pracovalo 300 zamestnancov. Práve tu bol navrhnutý a vyrábaný rad 900. Pokrok vo výskume magnetických materiálov a v práci s nimi umožnil použitie silných magnetov aj pri veľmi malých rozmeroch. Takto pomaly začali vznikať prvé MM prenosky. Spoločnosť si znova zmenila svoj názov, tentokrát na Goldring Products Ltd a zdedil ju vnuk jedného z pôvodných zakladateľov – Gerry Sharp.

1980 až 1989 – Prvé MC prenosky

Ako sa postupne začali objavovať super silné samáriovo-kobaltové a neodýmiové magenty, začala spoločnosť Goldring vyvíjať pokročilejšie prenosky s fixným magnetom a pohyblivou cievkou. Prenoska Electro II bola uvedená na trh v roku 1983 – bola to prvá MC prenoska, ktorú Goldring uviedol na trh. Jej hlavnými prednosťami boli hlavne nízka hmotnosť a nízka výstupná impedancia. Technológia MC prenosiek bola neskôr ďalej rozvinutá uvedením prenosiek Eroica a Excel. Vývoj MM prenosiek v tomto období taktiež ďalej napredoval uvedením radu 1000 v roku 1985.

1990 až 1999 – Inovácie pokračujú

Keďže v osemdesiatych rokoch bola uvedená technológia kompaktných diskov – CD, mnoho zákazníkov začalo upúšťať od kupovania klasických gramofónov a vinylových platní. V tomto čase bola spoločnosť Goldring nútená výrazne znížiť počet svojich zamestnancov a výroba bola riešená externými spoločnosťami na zákazku, aby sa spoločnosť mohla naplno venovať technologickému vývoju a vylepšovaniu svojich produktov. V tomto období bola uvedená MC prenoska Goldring Elite, ktorá bola určená pre pro segment. Ďalej pokračoval aj vývoj prenosiek radu 1000, ktoré sa stále vylepšovali.

2000 až 2010 – Na sklonku tisícročia

Na začiatku nového milénia nastal pokus o návrat do segmentu gramofónov, uvedením modelu GR1 v roku 2003 a následne modelu GR2 v roku 2005, ktorý si vyslúžil aj niekoľko významných ocenení. Na poli prenosiek bol uvedený nový rad MI prenosiek – rad 2000, ktorý ponúkal široké spektrum výbrusov hrotov. V novom sídle v meste Bishops Stortford v roku 2009 bola uvedená ikonická MC prenoska s názvom Legacy využívajúca moderné materiály, výrobné postupy – v skratke, absolútna špička.

2011 až súčasnosť – Nová generácia

Vďaka rastu záujmu o vinylové platne začiatkom desiatych rokov sa o gramofóny a prenosky začala zaujímať nová generácia záujemcov. Spoločnosť Goldring na tento zvýšený dopyt na trhu odpovedala uvedením veľmi populárneho radu prenosiek „E Series“ – ktoré vzhľadom k svojej cene ponúkajú naozaj pozoruhodný výkon. Taktiež, na poli MC prenosiek sa na vrchol dostáva nová MC prenoska, nepopierateľne jedna z najlepších na svete, Goldring Ethos, ktorá bola uvedená na trh v roku 2018.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu