Požiadavka, aby reproduktory radu Sopra boli kompaktnejších rozmerov vyžadovala, aby mohla byť veľká časť ozvučnice použitá pre basový menič. Tím inžinierov spoločnosti Focal preto musel nájsť nový spôsob ako vytvoriť na tak malom priestore efektívnu ozvučnicu výškového meniča.

Rad reproduktorov Focal Sopra, pre ktorý bola technológia IHL primárne vyvinutá

Ako vyťažiť z berýliového výškového meniča maximum

Berýliové výškové meniče majú neuveriteľne ľahkú a extrémne pevnú membránu, ktorá sa vyznačuje transparentným a dynamickým zvukom. Jeho hlavné obmedzenie, ako u všetkých podobných konštrukcií pramení z  kompresie vzduchu, ktorá je produkovaná zadnou časťou membrány v obmedzenom priestore a môže vytvárať interferencie, ktoré majú vplyv na definíciu zvuku. Ideálnym riešením by bol nekonečný priestor za membránou, čo je však v praxi nerealizovateľné.

Zadná strana membrány berýliového meniča vyžaruje do malej komôrky, ktorá prechádza do špeciálneho zvukovodu v tvare trúbky a je vyplnená tlmiacim materiálom. Zvuková vlna je postupne, veľmi jemne eliminovaná až sa akustická impedancia reproduktoru priblíži k nule a nemá už vplyv na vyžarovanie membrány reproduktoru. Tým sa jeho skreslenie znižuje až o 30% a maximálne sa využíva jeho akustický tlak smerujúci dopredu. Tento systém má spoločnosť Focal patentovaný.

Najväčšou výhodou tohto systému je, že celkový objem reproduktora ovplyvňuje len vo veľmi nízkej miere. Vo výsledku je teda možné vyťažiť maximum so stredobasového meniča so zachovaním ideálnej pozície pre výškový menič a to všetko s relatívne kompaktnou ozvučnicou. Naviac, izolácia výškového meniča od akýchkoľvek interferencií spôsobených vibráciami bola povinnosťou. Rám výškového meniča preto tvorí polyuretánový blok, ktorý poskytuje požadovanú tuhosť a zároveň na tak malom priestore aj dobre tlmí akékoľvek nežiaduce vibrácie.

Porovnanie efektívnosti staršieho systému IAL1 (červená krivka) a novej technológie IHL (modrá krivka) pri potláčaní Klippelovho multi-tónového skreslenia. Na grafe je vidieť, že s novou technológiou IHL sa skreslenie podarilo znížiť o 30% v pásme 1,5 – 4kHz.

Túto technológiu nájdete vo všetkých reproduktoroch radu Sopra

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu