Gramofónové prenosky, ktoré sú ľudovo známe taktiež aj ako gramofónové ihly sa postupom času pri používaní opotrebujú. Práve z toho dôvodu je dobré po určitej dobe vymeniť hrot prenosky, najmä ak máte kvalitný gramofón ako sú napríklad gramofóny Thorens. Pravidelná starostlivosť a výmena hrotu vašej prenosky taktiež pomôže zachovať vašu cennú sa zbierku LP platní v čo najlepšej kondícií. Bežne sa stáva, že nadmieru opotrebovaný alebo poškodený hrot prenosky môže taktiež poškodiť aj povrch vašej vinylovej platne, čo by pri niektorých cenných kúskoch bola naozaj škoda. Samozrejme, svoju prenosku môžete vymeniť aj v prípade, že ste sa o ňu príkladne starali, ale túžite po lepšom, kvalitnejšom modely, ktorý vám prinesie úplne nový zážitok z posluchu vašich LP platní.

Ako vyzerá prenoska pre gramofón

Aj keď tvoria jeden funkčný celok, telo prenosky a samotný hrot sú často považované za dve odlišné časti. Ak si predstavíte stierače na svojom aute, telo prenosky by bol stierač a hrot by tvorila guma, ktorá sa dotýka vášho čelného skla. Pokiaľ máte stierač stále v poriadku, stačí vymeniť len gumenú časť. Presne tento princíp je možné aplikovať aj pre gramofónové prenosky – ak je prenoska stále v dobrom stave stačí vymeniť len hrot.

Niektoré gramofónové prenosky však nedisponujú možnosťou výmeny hrotu zákazníkom. Tu je potrebné, buď kúpiť novú celú prenosku alebo, vo väčšine prípadov, je možné, aby vám hrot v prenoske vymenil samotný výrobca.

Ako spoznáte, že vašu prenosku alebo hrot je potrebné vymeniť

Vo väčšine prípadov naznačujú nutnosť výmeny hrotu zmeny v zvukovom prejave – pri prehrávaní sa začne objavovať šum, nevyrovnanosť kanálov, rušenie, sykavosť.

Tieto zvukové signály naznačujúce nutnosť výmeny hrotu prenosky sa vyskytujú v obmedzenom množstve aj pri bežnom prehrávaní platne, ktorá nie je čistá. Preto sa uistite, že pri zisťovaní prehrávate na gramofóne čistý a nepoškodený vinyl.

Taktiež si všimnite, či špička hrotu nie je nahnutá, poškodená alebo pokrytá prachom prípadne mazom. Ak si všimnete niektoré z týchto príznakov, môžete skúsiť svoj hrot očistiť bežnými čistiacimi prípravkami na čistenie hrotov, avšak nepomôže ani čistenie, je čas na nový hrot.

Používanie opotrebovaného hrotu môže natrvalo poškodiť vaše vinylové LP platne.

Čo sa týka samotných prenosiek, tieto sa obvykle nemenia až tak často. Výmena prenosky je vhodná napríklad v prípade, že ste si kúpili používaný gramofón, o ktorom neviete ako s ním predošlý majiteľ manipuloval a ako sa oň staral.

Určite si koľko chcete do novej prenosky investovať

V dnešnej dobe je na trhu na výber naozaj veľké množstvo prenosiek a hrotov od rôznych výrobcov. Najprv by ste sa preto mali rozhodnúť koľko chcete do svojej novej gramofónovej prenosky investovať. V našej ponuke nájdete prenosky od anglického výrobcu Goldring s tradíciou od roku 1906, ktoré sa pohybujú od 69,00 €, za základné modely z radu Goldring E Series, až do 1095,00 € za jednu z najlepších prenosiek na svete – Goldring Ethos.

Kliknite sem pre porovnanie jednotlivých parametrov prenosiek v prehľadnej tabuľke zobrazujúcu kľúčové vlastnosti všetkých modelov prenosiek Goldring.

Ak si nie ste istý do akej sumy by ste si mali vybrať svoju novú prenosku, skúste si jej cenu porovnať ekvivalentne s tým v akej cene máte doma ostatnú hi-fi techniku vo vašej stereo zostave. Napríklad, ak máte základný model gramofónu ako je napr. Thorens TD 201, úplne vám bude postačovať aj prenoska Goldring E3, ktorá vás bude stáť 129,00 €. Ak však máte niektorý z top modelov gramofónov, určite bude vhodnejšie sa pozrieť po niektorých z vyšších modelov prenosiek ako napr. MC prenoska Goldring Ethos alebo legendárny model MM prenosky Goldring G1042.

Vymeniť prenosku alebo bude stačiť aj nový hrot?

Vo väčšine prípadov, základné modely gramofónov neumožňujú meniť celú prenosku. V našej ponuke gramofónov Thorens je možná výmena prenosky pri všetkých modeloch. Ak si nie ste istý, či je to na vašom gramofóne možné, pozrite sa na koniec ramienka, či tam máte skrutky, ktoré držia prenosku na mieste – ak áno, môžete si ju meniť. V opačnom prípade by ste mali byť schopní vymeniť len hrot.

V prípade výmeny hrotu prenosky je dôležité nájsť kompatibilný model s vašou prenoskou. Väčšina hrotov do prenosiek je dodávaná aj s manuálom ako si hrot vymeniť, my však odporúčame vždy nahliadnuť do manuálu, ktorý vám bol dodaný s gramofónom.

Dbajte na správny prítlak prenosky

Ďalšou vecou, na ktorý by ste nemali zabúdať pri výmene prenosky je jej prítlak, ktorý musí byť v rámci hodnôt, ktoré sú uvádzané v manuály k vášmu gramofónu. Perfektne vyvážené ramienko so správnym prítlakom zaručí, že hrot prenosky bude presne snímať drážky LP platne.

Dôležitým aspektom je taktiež aj výber správneho typu prenosky. Musíte sa rozhodnúť, či chcete MM prenosku alebo MC prenosku. Medzi jednotlivými typmi prenosiek sú podstatné rozdiely, na ktoré netreba zabúdať – každý typ má svoje výhody a nevýhody. Pri MC prenoskách väčšinou absentuje možnosť výmeny hrotu, čiže vždy po opotrebovaní je nutné kúpiť novú celú prenosku. Taktiež, niektoré typy gramofónov sú kompatibilné len s jedným alebo druhým typom prenosiek, iné vám zase dávajú možnosť si zvoliť typ prenosky, ktorá vám lepšie vyhovuje.

Tipy ako sa starať o vašu prenosku

Na záver vám ponúkame pár tipov, ktoré vám pomôžu pri starostlivosti o prenosku a jej hrot, aby ste si nádherný zvuk svojich vinylových LP platní mohli vychutnávať nerušene čo najdlhšie.

  • Vždy sa snažte mať svoje LP platné čisté, bez prachu a mastných odtlačkov prstov. To isté platí aj pre hrot prenosky.
  • Hrot na platňu vždy prikladajte opatrne. Rýchle spustenie hrotu môže spôsobiť prudký náraz o povrch platne, ktorý môže otupiť špičku hrotu a taktiež poškodiť aj vašu vinylovú platňu.
  • Hroty prenosiek majú obmedzenú životnosť, ktorá je poväčšine od 200 do 1000 hodín v závislosti od modelu. Práve z toho dôvodu je vhodné hrot pravidelne meniť každých pár rokov, respektíve podľa toho ako často doma prehrávate svoje LP platne.
  • Je dobré si pamätať koľko hodín ste s danou prenoskou alebo hrotom už odohrali, aspoň približne. Uľahčí vám to potom rozhodovanie, či už je potrebné meniť hrot.
  • Vždy vymeňte hrot alebo prenosku pri kúpe používaného gramofónu. Neoplatí sa riskovať poškodenie LP platne kvôli používanému hrotu, ktorého stav nepoznáte.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu