Či už vás kúzlo analógového zvuku z vinylových platní očarilo len nedávno, alebo ste skúsený zberateľ, ktorý sa pozerá po vylepšení svojej zostavy, v tomto článku sa vám pokúsime priblížiť čo všetko by ste mali vedieť pred tým, než sa vyberiete do štúdia s cieľom kúpy nového gramofónu.

Pre absolútnych začiatočníkov, gramofón robí dve veľmi dôležité veci. Na jednej strane je to zariadenie, ktoré otáča vinylovou platňou konštantnou rýchlosťou – väčšinou 33 alebo 45 otáčok za minútu. U niektorých gramofónov ste sa mohli stretnúť aj s rýchlosťou 78, táto sa však používa pre prehrávanie šelakových platní, ktorých výskyt je už v dnešnej dobe vzácny. Prehrávanie takýchto platní dokonca vyžaduje aj špeciálny druh prenosky. Na druhej strane, gramofón umožňuje osadenej prenoske čítať „akustickú informáciu“ z drážok platne. Výsledný efekt celého tohto procesu veľmi závisí od použitých materiálov a konštrukcie gramofónu ako celku.

Čo môžete získať tým, že do kúpy gramofónu investujete väčšiu sumu

Ak sa zbieraniu LP platní chcete venovať naozaj seriózne, určite by ste sa nemali pozerať po lacných modeloch gramofónov typu „all-in-one,“ ktoré v dnešnej dobe môžete nájsť aj v ponuke väčších obchodných reťazcov. Kúpou takéhoto gramofónu síce ušetríte, ale tieto zariadenia sa skôr správajú ako hobľovačky platní. V zozname nižšie uvádzame krátky zoznam vlastností, ktoré odlišujú drahšie gramofóny od tých lacnejších.

Nižšie triedy gramofónov, väčšinou do 500 – 600€

  • Hliníkový tanier a ramienko
  • Niektoré časti šasi môžu byť plastové
  • Automatický gramofón
  • Osadená základná prenoska
  • Zabudovaný predzosilňovač (ktorý je možné obísť a použiť externý)

Výber gramofónov Thorens z našej ponuky v tejto kategórii

Stredné triedy gramofónov, väčšinou od 600€ – 2000€

  • Ramienko hliníkové, alebo z uhlíkových vlákien
  • Oceľový sklenený, alebo akrylový tanier
  • Manuálny a automatický gramofón
  • Osadená prenoska nižšej strednej / strednej triedy
  • Mohutnejšia základňa pre lepšiu stabilitu a kvalitnejšie odpruženie šasi

Výber gramofónov Thorens z našej ponuky v tejto kategórii

Vyššie triedy gramofónov, väčšinou od 2000€ a viac

  • Kvalitné, patentované materiály použité pre tanier, ložiská…
  • Väčšinou bez prenosky
  • Pokročilý návrh konštrukcie celého šasi
  • Nutnosť použiť externý predzosilňovač

Výber gramofónov Thorens z našej ponuky v tejto kategórii

Kľúčové časti gramofónu

  1. Tanier – poskytuje základňu, na ktorú sa ukladaná vinylová platňa (na tanier sa ešte dáva podložka, ideálna je napr. kombinácia gumy a korku)
  2. Oska a ložisko – stará sa o plynulé otáčanie taniera
  3. Motor a kladka – táto súčasť sa nachádza len v gramofónoch, ktoré majú remeňový pohon, poskytuje krútiaci moment a otáča tanierom
  4. Rameno –  väčšinou vyrobené z pevných, ale zároveň ľahkých materiálov, napr. hliník alebo uhlíkové vlákna. S vysokou presnosťou sníma drážky platne za pomoci prenosky
  5. Prenoska – vďaka hrotu, magnetom a cievke vo vnútri premieňa kinetickú energiu z drážky platne na elektrický signál
  6. Šasi – poskytuje stabilný základ pre všetky súčasti gramofónu, zabraňuje vzniku nežiaducich rezonancií
  7. Nožičky – absorbujú vibrácie, aby sa na gramofóny neprenášali vibrácie z okolia

Dôležité vlastnosti

Navonok môžu vyzerať takmer všetky gramofóny veľmi podobne. Avšak, pri pohľade „pod kapotu“ sa nájde pár rozdielov, ktoré sú dosť podstatné a mali by ste ich pri výbere zvážiť.

Remeňový pohon verzus priamy pohon

Záleží na tom, či je motor priamo spojený s tanierom? Áno, záleží. Gramofóny pre DJ-ov sú vybavené skôr priamym pohonom, keďže sa platňa po zapnutí rýchlo roztočí na požadovanú rýchlosť a je možné s ňou voľne hýbať, keď je motor vypnutý.

Ak nie ste profesionálny DJ, vyberte si radšej gramofón, ktorý má remeňový pohon. Elastický gumený remeň pohonu spája motor s tanierom, čím sa eliminuje prenos ruchu motora a umožňuje to z nahrávky prenoske zosnímať viacej nuáns.

Prenoska

Niektoré gramofóny sú dodávané s predinštalovanou prenoskou, k iným si treba prenosku dokúpiť osobitne. Prenoska je vybavená hrotom (ihlou), ktorý číta záznam v drážkach platne. Predinštalovaná prenoska je pre začiatočníkov väčšinou postačujúca; avšak, kúpa kvalitnejšej prenosky vás môže prekvapiť tým, že vo vašich nahrávkach budete počuť aj veci, ktoré predinštalovaná prenoska nebola schopná zosnímať.

Predzosilňovač

Signál, ktorý po prečítaní informácií z drážok platne vytvorí prenoska je veľmi slabý. Z tohto dôvodu je nutné pripojiť gramofón k predzosilňovaču, ktorý zabezpečí zosilnenie signálu na takú úroveň, že ho vaše reproduktory budú schopné premeniť na zvuk. Gramofónový predzosilňovač môže byť zabudovaný priamo v gramofóne (pri gramofónoch nižších tried), môže byť súčasťou integrovaného zosilňovača alebo mikrosystému, ale taktiež si ho môžete zaobstarať aj ako samostatný externý komponent. Predzosilňovače je možné prepínať medzi režimami podľa toho aký typ prenosky používate – MM, MI alebo MC. Podľa použitého typu prenosky musí byť aj váš predzosilňovač prepnutý do správneho režimu.

Manuálny alebo automaticky gramofón

Táto vlastnosť určuje do akej miery sa budete môcť gramofónu „pliesť do práce“ pri prehrávaní platne.

Manuálne gramofóny

S pomocou manuálnej páčky pre zdvih ramienka uchopíte a zdvihnete ramienko z aretačnej pozície a umiestnite hrot prenosky na úvodnú drážku platne. Keďže pri chode mechanizmu v automatickom gramofóne môže vzniknúť isté minimálne rušenie, väčšina puristov, ktorý naozaj dbajú aj na drobné detaily siaha po manuálnych gramofónoch.

Polo-automatické gramofóny

Na začiatku taktiež pomocou páčky zdvihnete ramienko a umiestnite ho nad drážky platne. Kľúčový rozdiel spočíva v tom, že potom ako platňa dohrá, gramofón je sám schopný ramienko zdvihnúť  a umiestniť ho späť do aretačnej pozície, aby ste sa nemuseli obávať, že nekonečným otáčaním sa vám zbytočne znehodnotí hrot prenosky, keď náhodou gramofón nevypnete hneď.

Automatické gramofóny

Pri plne automatickom gramofóne je celý proces len otázkou stlačenia jedného gombíka, ktorý zabezpečí, aby sa ramienko zdvihlo z aretačnej pozície, umiestnilo sa nad začiatočnú drážku na platni a po dohraní celej strany zase prišlo späť na svoje miesto.

USB výstup na gramofóne

Väčšina ľudí si kupuje gramofón práve kvôli tomu, že milujú analógový zvuk. Avšak, niektorých zákazníkov určite poteší možnosť „stiahnutia“ si svojich obľúbených albumov na LP aj do iného formátu, ktorý je možné si potom dať napr. do mobilu. Ak by ste mali záujem o takýto gramofón, môžete sa pozrieť na modely TD 201TD 202 v našej ponuke.

Dôležité technické parametre

Výzor gramofónu je jedna vec. Určite si nebudete kupovať zariadenia, ktoré sa vám na prvý pohľad nepáči. Možnosť porovnania, ktorá je vám dostupná z pohodlia domova sú väčšinou len uvádzané technické parametre, ktorých názvy môžu pre začiatočníka znieť dosť ezotericky. V krátkosti si teda vysvetlíme čo znamenajú aspoň tie najdôležitejšie z nich.

Odstup signál / šum (SNR)

Uvádza koľko šumu v pozadí je možné počuť. Väčšie číslo je vždy lepšie, keďže čím väčší odstup signálu, tým lepšie. Ideálne hodnoty sú 65dB a viac.

Rýchlosť otáčok

Drvivá väčšina platní je určená pre rýchlosť 33,33 otáčok za minútu. Niektoré vydavateľstvá publikujú aj platne určené na prehrávanie rýchlosťou 45 otáčok za minútu, ktoré sú kvalitnejšie. Sem-tam sa môžete stretnúť aj s rýchlosťou 78 otáčok za minútu, ktorá je určená pre prehrávanie šelakových platní, ktoré však vyžadujú aj špeciálny typ prenosky.

Wow a flutter

Tento parameter uvádza s akou presnosťou (odchýlka) dokáže motor gramofónu otáčať tanierom. Veľká odchýlka spôsobí, že zvuk z platne sa vám bude zdať akoby zrýchlený alebo spomalený v závislosti od toho, či sa motor otáča o trochu rýchlejšie alebo pomalšie ako by mal. Ideálna hodnota je max. odchýlka 0,25%.

Na túto tému by sme sa vedeli zapísať aj celú knihu, preto ak by vás zaujímalo viacej informácií, napríklad ako sa správne starať o svoj gramofón a svoju zbierku platní, alebo ako si vybrať prenosku zastavte sa v našom štúdiu na pokec. Radi vám poradíme prípadne pustíme niečo pekné z platne.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu