Za všetky tie roky ste si už doma vyzbierali celkom slušnú kolekciu vinylových platní. Ako sa však o tieto platne postarať, aby vám čo najdlhšie robili radosť?

Ako ste si už určite všimli, vinylové platne zažívajú v posledných rokoch veľký boom a nadšencov, ktorý sa do ich zbierania ponorili naplno stretnete takmer na každom kroku. Predaje platní už viac rokov po sebe stúpajú a tento trend sa tu v najbližších rokoch určite udrží. Preto, či už ste začiatočník, ktorý k tomuto krásnemu hobby práve privoňal prvýkrát alebo ste skúsený vinylový veterán, prečítajte si pár našich tipov, ktoré vám zaiste pomôžu predĺžiť životnosť vašej cennej zbierky.

Ako najlepšie LP platne skladovať

Platne zaberajú omnoho viac miesta ako CD a preto je dôležité si dobre rozmyslieť kde ich všetky budete skladovať, keď sa vaša zbierka rozrastie do väčších rozmerov ako ste pôvodne plánovali. Ideálne pre skladovanie platní je suché miesto so stálou teplotou a vlhkosťou. Dôležité je najmä, aby sa vám pri uložení vinylové platne za žiadnu cenu neohli, keďže toto môže spôsobiť, že už ich nebude možné prehrávať na gramofóne.

Taktiež, vaše LP sa jednoducho môžu ohnúť aj pri uložení v horizontálnej polohe preto je dôležité, aby ste ich mali uložené vertikálne. Viacero platní položených na sebe predstavuje oproti iným médiám výrazný rozdiel v hmotnosti, preto môže veľmi ľahko dôjsť k ohnutiu.

Najlepším spôsobom pre uloženie platní je ich ukladanie vo vertikálnej polohe. Na tento účel vám skvelo poslúžia špeciálne stojany pre ukladanie LP platní značky Audivisions, ktoré nájdete v našej ponuke v rôznych tvaroch a veľkostiach, aby ste si mohli vybrať presne taký stojan aký sa vám hodí do bytu.

Dávajte si pozor pri manipulácií s platňami

Samozrejme, je jasné, že dotýkať sa povrchu drážok asi nebude najlepší nápad; pre istotu je však dobré to spomenúť. Vaše LP by ste mali držať výhradne len za okraj. Takisto ako je „tabu“ dotýkať sa dátovej strany CD, nemali by ste sa dotýkať ani drážok na platni. Pri dotyku prstov s drážkami sa na ich plochu môže dostať mastnota z prstov čo bude mať za následok zhoršenie zvukovej kvality pri prehrávaní platne. Taktiež, riskujete poškrabanie povrchu platne nechtami.

Používať alebo nepoužívať vnútorné obaly?

Určite ste si všimli, že po otvorení albumu sa vinylové platne vždy nachádzajú ešte v nejakom dodatočnom obale. Výrobcovia však väčšinou používajú tú najlacnejšiu možnosť, ktorou je papierový vnútorný obal. Tento síce splní svoj účel no pre bezpečné uloženie platne je absolútne nepostačujúci. Vo väčšine prípadov sa z papiera do drážok platne dostanú maličké „úlomky,“ ktoré si prehrávaním zatlačia hrotom prenosky ešte hlbšie do drážok a LP sa tak zbytočne znehodnocuje.

V našej ponuke nájdete kvalitné japonské obaly na LP značky Katta, do ktorých môžete svoje platne bezpečne uložiť, a ktoré taktiež zabraňujú vzniku statického náboja. Taktiež, mnoho zákazníkov, ktorý u nás nakupujú LP využíva aj službu prania vinylových platní na špičkovej ultrazvukovej práčke Audio Desk Systeme Gläss, ktorá zaručuje úplne vyčistenie platne od nečistôt procesom kavitácie. Pri kúpe platní cez náš e-shop ELPÉČKO.sk máte dokonca za zvýhodnenú cenu so zľavou -20% pri prvej platni a -30% pri každej ďalšej, ktorú si objednáte.

Modely ultrazvukových práčok Audio Desk Systeme Gläss Vinyl Cleaner Pro X

Čistenie LP platní

Pri troche hľadania na internete určite nájdete mnoho expertov, ktorý majú svoje „osvedčené“ spôsoby ako platne vyčistiť, aby hrali perfektne. Úprimne, kefka a zubná pasta alebo čistenie platní v umývačke riadu, ktoré odporúčali „vinylový experti“ na fórach by sme asi neskúšali, môžete však vyskúšať niektorú z týchto metód:

  • Suché čistenie – Pre občasné dočistenie odporúčame LP pred každým prehratím a po každom prehratí jemne očistiť špeciálnou kefkou na čistenie vinylových platní s karbónovými vláknami. Karbónové vlákna znižujú statický náboj na vinyle, ktorý priťahuje prachové častice a vnútorná časť kefky, ktorú väčšinou tvorí zamatová tkanina efektívne odstraňuje prach. Taktiež, nezabúdajte, že okrem čistenia platní je potrebné pravidelne očistiť aj kefku.
Čistiaca sada Thorens Cleaning Set v elegantnom drevenom boxe
Antistatická karbónová kefka Milty Record Brush
  • Mokré čistenie – Ak chcete svoje platne prečistiť dôkladnejšie, môžete nato využiť špeciálnu tekutinu na čistenie vinylov v kombinácií s destilovanou vodou. Platňu môžete pretrieť látkou z mikrovlákna a následne dosušiť inou suchou mikrovláknovou handričkou.
  • Ultrazvukové čistenie – Ako sme už spomínali vyššie, najefektívnejším spôsobom ako vyčistiť vaše platne je čistenie na špeciálnej ultrazvukovej práčke. V našej predajni ponúkame službu čistenia vinylov na ultrazvukovej práčke Audio Desk Systeme Gläss Vinyl Cleaner Pro X, ktorého cena je 3,60€ vrátane antistatického vnútorného obalu. Pri objednávke platní cez náš e-shop vám ich v prípade záujmu vyčistíme za zvýhodnenú cenu a domov vám už prídu krásne vyčistené, aby ste si ich mohli hneď naplno užívať.
Video s procesom prania LP platne na ultrazvukovej práčke Vinyl Cleaner Pro v našom štúdiu na Dolnej 18 v Banskej Bystrici

Správne zoradenie platní – radiť LP podľa abecedy alebo podľa žánru?

Tu už rozhodnutie necháme na vás. Väčšina nadšencov aj tak nikdy nemá v platniach poriadok a ich správne uloženie je v každej domácnosti nekonečný boj. Pre lepšiu orientáciu vo vašej kolekcií však máme v ponuke deliace prepážky, ktoré si môžete objednať buď vo forme abecedy alebo podľa žánrov.

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu