Spoločnosť IsoAcoustics sa venuje výrobe širokého spektra produktov pre domáce aj profesionálne audio, ktoré si ich zákazníci nevedia vynachváliť už vo viac než 70 krajinách sveta. Kvalitné antirezonančné podložky pod reproduktormi alebo elektronikou vám pomôžu získať pevnejší bas, väčšiu hĺbku a holografické zobrazenie priestoru.

Ako fungujú antirezonančné hifi podložky?

Izolovanie reproduktorov alebo elektroniky od okolitých vibrácií mnoho hifi nadšencov podceňuje. V tejto oblasti existuje mnoho rôznych „overených“ postupov a na internete je možné nájsť veľkú kopu informácií, ktoré môžu byť pre mnohých mätúce a nejasné.

V našom článku sa pokúsime objasniť nasledovné veci

  1. 3 veci, ktoré treba mať na pamäti pri výbere antirezonančných hifi podložiek
  2. Výsledky meraní národného výskumného inštitútu v Kanade
    1. Meranie frekvenčnej odozvy v anechoickej komore
    2. Meranie presunu energie na podporný povrch
    3. Meranie parazitných vibrácií: IsoAcoustics podložky vs. bežné hroty
    4. Meranie vibrácií na podložke zavesenej na elastických lanách
  3. Vysvetlenie ako produkty IsoAcoustics využívajú patentované technológie, aby ste zo svojich reproduktorov mohli vyťažiť maximum

3 veci, ktoré treba mať na pamäti pri výbere antirezonančných hifi podložiek

  • Spôsobuje reproduktor rozvibrovanie podporného povrchu pri hraní, čo spôsobuje vznik disharmonických zvukov?
  • Spôsobujú parazitné vibrácie anomálie v posluchovom priestore a vyrušujete tým svojich susedov?
  • Spôsobuje interakcia medzi podporným povrchom a ozvučnicou reproduktora odrazy späť do konštrukcie reproduktora?

Väčšina zákazníkov rieši odizolovanie svojich reproduktorov od okolitého prostredia ak ich zostava trpí prvými dvoma problémami z nášho zoznamu vyššie. Keď máte reproduktor položený v regály, je jednoduché si predstaviť aký vplyv môže mať tento reproduktor na celý regál pri reprodukcii zvuku. Reproduktor pri prehrávaní vibruje a tieto vibrácie sa prenášajú aj na povrch nábytku čo spôsobuje vznik disharmonických zvukov.

Rýchlosť šírenia zvuku v rôznych prostrediach (materiáloch) v kilometroch za hodinu.
Rýchlosť šírenia zvuku v rôznych prostrediach (materiáloch) v kilometroch za hodinu.

Druhý bod opisuje situáciu, v ktorej sa energia prostredníctvom podláh alebo stien prenáša aj do iných miestností. Práve z tohto dôvodu profesionálne nahrávacie štúdia izolujú riadiace stanovištia, aby sa vyhli prenosu energia v rámci nahrávacej miestnosti alebo mimo nahrávacej miestnosti. V jednoduchosti platí, že pevné materiály sú vo všeobecnosti lepšie vodiče zvuku v porovnaní so zvukom ako je možné vidieť na obrázku. Napríklad, prichádzajúci vlak je možné omnoho skôr počuť vďaka prenosu zvuku, keď priložíte ucho na koľajnice ako kým k vám dorazia zvukové vlny vzduchom.

Vnútorné odrazy sú ďalším aspektom, na ktorý si treba dať pri umiestňovaní reproduktorov pozor, keďže vďaka ním môže dôjsť k strate priestorovosti a celkovej presnosti zvuku. Akékoľvek vibrácie, ktoré pôsobia na podpornú plochu a odrážajú sa späť cez akékoľvek mechanické spojenie reproduktora s povrchom sú príčinou vnútorných odrazov.

Predstavte si napríklad rúru pripevnenú k stene, na ktorú udriete kladivom. Vibrácie sa presúvajú potrubím, narazia na stenu a potom sa vracajú späť. Tieto vnútorné odrazy spôsobujú skreslenie, ktoré vedie ku strate celkovej presnosti v reprodukcii a priestorovosti. Akékoľvek artefakty, ktoré sa týmto spôsobom replikujú v oboch kanáloch bude možné počuť uprostred a zrúti sa tým celá zvuková scéna.

Merania v národnom výskumnom inštitúte v kanade

Častokrát sa stretávame s mylnou predstavou, že použitie antirezonančných podložiek spôsobuje zhoršenie reprodukcie nižších frekvencií. Výsledok testovania v národnom výskumnom inštitúte v Kanade preukázal, že použitie antirezonančných hifi podložiek IsoAcoustics GAIA oproti bežným hrotom nespôsobuje absolútne žiadne zafarbenie.

Frekvenčná odozva pri použití hrotov a antirezonančných podložiek je až na nepatrné zmeny identická.

Laserový vibrometer

Laserový vibrometer je zariadenie, ktoré sa využíva pre meranie vibrácií na nejakom povrchu. Laserová vibrometria prechádza skenovaný povrch bod po bode a meria v danom bode úroveň vibrácií. Výsledky laserovej vibrometrie sú zobrazené na priloženom obrázku, ktorý zobrazuje ako antirezonančné podložky IsoAcoustics reagujú na energiu reproduktora a zabraňujú prechodu energie z reproduktora na podporný povrch.

Tlmenie vibrácií pomocou antirezonančného stojanu IsoAcoustics

Všetky produkty z modelových radov IsoAcoustics sú navrhnuté a testované tak, aby vám poskytli čo najlepšie možné odizolovanie reproduktorov alebo elektroniky od okolitého prostredia a zabránili tak všetkých neduhom, ktoré nedostatočné odizolovanie a tým spôsobené rezonanciu môžu mať za následok.

Meranie parazitných vibrácií s podložkami IsoAcoustics a klasickými hrotmi

Graf na priloženom obrázku zobrazuje rýchlosť vibrácií v m/s, keď sú reproduktory umiestnené na hrotoch a na podložkách IsoAcoustics GAIA. Graf zobrazuje výsledky merania vo frekvenčnom pásme od 20Hz do 20kHz.

Meranie parazitných vibrácií s podložkami IsoAcoustics a klasickými hrotmi

Čo môžete na grafe vidieť

  • Rýchlosť vibrácií je na grafe zobrazená v metroch za sekundu na osi Y na pravej strane.
  • Fialovou krivkou je znázornená rýchlosť vibrácií, keď je reproduktor umiestnený na hrotoch.
  • Zelenou krivkou je znázornená rýchlosť vibrácií, keď je reproduktor umiestnený na antirezonančných podložkách IsoAcoustics.
  • Frekvenčná odozva je na grafe zobrazená krivkami modrej a červenej farby v rozpätí od 20Hz do 20kHz.

Z grafu je možné vyčítať, že rýchlosť vibrácií pri použití antirezonančných hifi podložiek (zelená krivka) je výrazne nižšia ako pri klasických hrotoch. Taktiež, rozsah rýchlostí vibrácií pre prechode cez rôzne úrovne frekvenčného pásma je omnoho menší.

Ako antirezonančné hifi podložky IsoAcoustics fungujú?

Podložky IsoAcoustics absorbujú do určitej miery energiu reproduktora za účelom zníženia spätných odrazov. Pri použití bežných hrotov sú odrazy väčšie v porovnaní s antirezonančnými podložkami, keďže prechádzajúce vibrácie narážajú na pevný povrch a sú odrazené späť. Pre lepšiu ilustráciu, skúste si predstaviť kovovú guľu hodenú do vedra s vodou. Od miesta kontaktu gule s vodou sa začnú smerom k okrajom vedra posúvať vlny, ktoré pri vpáde gule vznikli. Akonáhle tieto vlny narazia na tvrdé okraje vedra, začnú sa odrážať znova do stredu.

Riešením, aby sa vlny späť neodrážali a aby mohli pekne „splynúť“ s hladinou akonáhle stratia všetku svoju kinetickú energiu je mať vedro bez okrajov, čo ale fyzicky nie je možné. Antirezonančné podložky IsoAcoustics na tom istom princípe riadia energiu rezonancií, ktoré vznikajú priamo v reproduktore, tlmia ich v mieste, kde by vlny narazili pri použití hrotov na tvrdý povrch a späť do reproduktora sa tak odrážajú rezonancie omnoho menšie, alebo žiadne.

Patentovaná konštrukcia antirezonančných podložiek IsoAcoustics

Odborníkmi uznávaná konštrukcia podložiek IsoAcoustics riadi energiu reproduktorov tak, aby ste vy mohli zo svojich reproduktorov vyťažiť maximum. Energia reproduktora je riadená priamo v jeho osi, oproti iným homogénnym materiálom, ktoré umožňujú reproduktoru oscilovať vo všetkých smeroch. Tento spôsob odizolovania umožňuje výrazne zlepšiť celkovú presnosť zvuku a priestorovosť.

Spojenie reproduktorov alebo elektroniky s podporným povrchom

Všetky antirezonančné podložky a stojany IsoAcoustics sú navrhnuté pre perfektný kontakt s podporným povrchom aj s ozvučnicou reproduktora alebo šasi akejkoľvek elektroniky. Tvar izolátorov im umožňuje sa dokonale „pricucnúť“ na hladký povrch alebo vďaka vysokému treniu pevne držať na štruktúrovaných povrchoch.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu